TURİZMİN SESİ
Türk Patent Enstitüsü, Taşköprü Belediyesi'nin yaptığı başvuruyu değerlendirerek dünyaca meşhur Taşköprü Sarımsağı'nın coğrafi işaretinin tescil edilerek koruma altına alınmasına karar verdi. Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan'ın göreve geldikten sonra ilk öncelik verdiği konulardan olan Taşköprü sarımsağının coğrafi işaretinin tescillenmesine yönelik geçtiğimiz yıl Türk Patent Enstitüsü'ne başvurulmuştu ve 6 aylık ilan süresinin tamamlanmasının ardından Taşköprü Sarımsağı coğrafi işaretine kavuştu.
Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, öncelik verdikleri konulardan birisinin sarımsak üreticisinin alın terini koruyabilmek ve Taşköprü Sarımsağı'nın hak ettiği değere ulaşabilmesi için Taşköprü Belediyesi olarak dünyaca meşhur olan sarımsaklarına coğrafi işaret almak olduğunu söyleyerek bunun tüm Taşköprü halkına hayırlı olmasını diledi.
Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu'da Yeni kurulan bir birlik olmamız nedeniyle Taşköprü Sarımsağı'nın Taşköprü Belediyesi tarafından coğrafi işaretinin alınması oldukça olumlu bir gelişme. Sarımsağımızın tescillenmesi Taşköprü sarımsağının önünü açacaktır. Ürünümüze en büyük zarar veren olayların başında diğer yerli ve yabancı sarımsakların ''Taşköprü Sarımsağı'' adı altında satılmasıydı. Coğrafi işaret ile bunun önüne geçilecek ve ''Taşköprü Sarımsağı''nın pazar payı artacaktır şeklinde konuştu.
Coğrafi işaret tescil kararında Taşköprü Sarımsağı'nın üretim alanı Taşköprü ilçesi sınırları olarak belirtildi. Türk Patent Enstitüsü'nün Taşköprü Sarımsağı'na verdiği Coğrafi İşaret Tescil Belgesi'nde Coğrafi İşaret Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname'nin 12. maddesi gereğince 28.05.2009 tarihinden geçerli olmak üzere Taşköprü Sarımsağı tescil edilmiştir denildi.
-TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞININ ÖZELLİKLERİ
Taşköprü sarımsağının diğerlerinden ayıran en büyük özelikler ise kükürt ve fosfor oranının diğer sarımsaklara nazaran yüksek olması, ve içinde kansere karşı etkili Selenyum maddesinin sadece Taşköprü sarımsağından bulunmasıdır.
Tasköprü sarımsağının diğer çesitlerden baharat oranı yüksek, keskin kokulu ve aromalıdır. Bu özellikleri nedeni ile pastırma, sucuk, tursu, konserve, baharat v.b sanayi kollarında en çok aranılan çesittir. Tasköprü sarımsağı bilesim öğeleri, mineral madde ve vitaminler yönünden en zengin çesittir. İklim kosullarına toleranslı, kaliteli ve baslarının iri olması nedeni ile ihracata, kuru madde oranının yüksek olusu sebebi ile de sanayiye en elverisli çesittir. 10 ay gibi uzun süre dayanıklıdır.
Taşköprü sarımsağı heryıl şubat ayı sonu ile mart ayında dikilip temmuz ayı içerisinde hasad edilir. Sarımsağın yüzde 50'si hemen satılırken geri kalanı depolarda sezon boyunca Nisan-Mayıs aylarına kadar durabiliyor. Hasattan sonra sarımsaklar toprağa serilerek 8-12 gün kurutuluyor. Kuruyan sarımsaklar daha sonra çiftliğe taşınarak ayıklama ve sınıflamaya tabi tutulup pazarlarda satışa sunuluyor.
4 BİN AİLE GEÇİMİNİ SAĞLIYOR
Sarımsak üretiminde Türkiye, dünyada 7. sırada yer alırken Taşköprü, ülke üretiminin yüzde 25'lik kısmını karşılıyor. Taşköprü'de yaklaşık 4 bin aile sarımsak üretiminden geçimini sağlıyor ve her yıl değişmekle birlikte ise 20-25 bin ton sarımsak üretimi yapılıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.