TURİZMİN SESİ
İlk durakları Çukurova'da, sulama kanallarının kenarına çadırlarını kurmaya başlayan tarım işçileri, yanlarında eğitim çağındaki çocuklarını, hastalarını ve hayvanlarını da getirdi. Sulama kanalları kenarları ve çalışacakları tarlaların yakınında bez parçası, kamış ya da çuval ile naylonlardan yaptıkları çadırları kurup, karpuz seralarında işbaşı yapan tarım işçilerinden Şanlıurfalı Ahmet Dolap (25), zorlu yolculuklarını anlatırken, 3 kardeşi ve aileleriyle bu yıl Çukurova'ya ilk kez geldiklerini söyledi.
Daha önceki yıllarda Karadeniz'de fındık toplamaya gittiklerini söyleyen Ahnet Dolap, memleketlerine eli boş dönmemeyi ümit ettiklerini söyledi.
Çukurova'da, karpuz ile diğer sebze ve meyve saraları, pamuk çapalama, pamuk toplama ve narenciye hasadında çalıştıklarını, İç Anadolu'da patates, Amik Ovasıda soğan, Karadeniz'de fındık topladıklarını anlatan Ahmet Dolap, "nerede tarım işi varsa biz oradayız" dedi. Çukurova'ya 3 yıldır geldiğini belirten 11 çocuklu İbrahim Haydar (65) ise "yevmiyelerimiz 18-20 TL arasında değişiyor.
Bunun 2 TL'sini bize iş bulan elciye veriyoruz" diye konuştu. Evli, bekar tüm çocuklarıyla çalışmaya geldiğini söyleyen Hasan Serçek (54) de memleketlerinde kahvehanelerde 2 ay geçirdiklerini belirterek, "geçen sezon memlekete eli boş dönmüştük. Kahvehanede oturduğumuzda çaycı 'çay içer misin' diye sorunca paramız olmadığı için dişimiz ağrıyor diye geçiştirdik. Burada karnımız doysun istiyoruz" dedi.
"İLK GÜNDE İLK BEBEK"
Çukurova'daki ulaştıkları gün "Suat" adını verdikleri bir torununun dünyaya geldiğini bildiren Hasan Serçek, "paramız olmadığı için polikliniğe senet imzalayıp vermek zorunda kaldık. Çalışıp ödeyeceğiz. Çocuklarımız, torunlarımız da bizim gibi tarım işçisi oluyorlar. Bize sürekli kalabileceğimiz bir yer gösterseler, sürekli iş imkanı sunsalar, çoluk çocuk perişan olmayız" dedi.
Tarım işçileri, yılın 10 ayı süren çalışma döneminde Çukurova'dan sonra İç Anadolu ve Karadeniz'e gidecek, ardından tekrar Çukurova'ya dönecek. Çoğunluğu Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır ve Adıyaman'dan gelen tarım işçileri, ilk ve son durakları Çukurova'dan pamuk hasadının bittiği kasım ayı sonunda ayrılacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.