• BIST 9903.93
  • Altın 2869.332
  • Dolar 34.1109
  • Euro 38.1575
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ URFA TOPLANTISI

TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ URFA TOPLANTISI
Tarihi Kentler Birliği’nin gelecek on yıl hedeflerinin gerçekleşmesi için üye belediyelerin de doğru koruma projeleri üretmeleri konusunda hassas davranmaları gerektiğini vurguladı
TURİZMİN SESİ-ÖMER FETHİ GÜLER

Tarihi Kentler Birliği ülkemizde kentlerin tarihsel dönüşümünde önemli görev yapıyor. Prof Dr Metin Sözen büyük çabası ve gayreti ile oluşan doku çok ilin yeniden tarih ile buluşmasına vesile oluyor. Son olarak Urfa’da Tarihi Kentler Birliği toplantısına katıldım. Ortak akılda buluşması çok yararlı ve önemli bir toplantı oldu. Toplantı 400’ü aşkın belediye başkan ve yöneticisi katıldı. ÇEKÜL Vakfı Başkanı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ile şehir plancısı Faruk Göksu, Hurşit Arslan ve bazı valiler, çok sayıda belediye başkanları, öğretim üyeleri katıldı. 

Urfa Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba etkileyici bir konuşma yaptı. Kentlerin tarihsel dününün öneminin yeni kavrandığına dikkat çekip bu bağlamda Prof. Dr Metin Sözen katkılarından övgü ile söz etti. Başkan Fakıbaba Dünya’da insan boyutunda ilk heykel Urfa’da bulundu. Bunu yapan benim hemşerim. Dünya’nın ilk anıtsal tapınağı Göbekli Tepe’de Urfa’da, Dünyanın en önemli buluntuları bu coğrafya da. Mekke, Medine ve Kudüs’ten sonra dördüncü inanç merkezi olacak kadarda önemli değerlere sahibiz, Peygamberler şehri Urfa diyerek Urfa’nın tarih ve turism adına yakın dönemde hamle başlattığını anlattı. Gaziantep’in bu bağlamda başardıklarını görünce biz daha işin başındayız diyorum dedi.  
 
Halepli bahçe’de bulunan Amazon mozaikleri, Harran’a, Şuayip Şehrinden Atatürk Barajına Urfa’nın değerlerinden söz etti. Yok olanlara vurgu yapıp keşke her değerimizi günümüze taşıyıp koruyabilseymişiz dedi.   14 mahallenin yollarını bazalt taş ile döşendiğini, sokak sağlıklaştırma çalışmaları yapıldığını Büyükyol, Demokrasi ve Divanyolu caddelerinde cephe iyileştirmesine gidildiğini, hanlar bölgesi ve çarşılarda yapılan düzenlemeleri gidildiğini belirtti. Alt yapı üst yapı görüntü kirliliğini yok ediyoruz. Surları, sokakları, meydanları, mutfağı, müzeleri ile yeni bir Urfa doğdu. Tarih ve kültür bilinci Urfa’mıza Metin Hocamızın da desteği ile geldi” dedi. Urfa bu kadar zenginlik içinde fakirliği hak etmiyor diye konuştu. Tarihi Kentler Birliği Başkanı Asım Güzelbey yeni dönemde Gaziantep Belediye Başkan adayı olmayacağını bu nedenle birliğe de son kez başkan olarak katıldığını belirtip yaptıkları çalışmaları anlattı.
 
Pof. Dr. Metin Sözen Tarihi Kentler Birliği’nin gelecek on yıl hedeflerinin gerçekleşmesi için üye belediyelerin de doğru koruma projeleri üretmeleri konusunda hassas davranmaları gerektiğini vurguladı. Prof. Dr Metin Sözen’de “Şunu iyi bilmeliyiz ki birini ötekine vurarak gelecek güzel kurulamaz artık farklılıklara dayanan beraberlikleri aramalıyız. Türkiye sınırlarını aklımızla koruyacağız. Savaşlar ve sokakta ağlayan çocuklar aklımızı yitirdiğimiz anlamına gelir. Zengin ülkeyiz ama savruk olmalıyız bütüncül kültür haritası abuk sabuk işlerin, rüşvetinde olduğu yolun kesilmesini sağlar yoksulluk ve yoksunluk istatistik sayı üzerine çıkarsa ben evde rahat uyuyamam aklınla geleceğin umudunu artır akıl bilgi ile donatılınca yararlı olur alternatifle donatılınca büyür. Kentlerimizi değerlerimizi iyi bilelim koruyalım sahiplenelim”dedi.
 
İstanbul, Aksaray, Nevşehir, Kayseri sonrası Urfa’ da düzenlenen toplantılarında çok farklı bilgileri uzmanlardan dinlerken ülkemiz için bu çalışmaların ne kadar gerekli ve önemli olduğunu algılıyorsunuz. Tarihi Kentler Birliği ile işbirliği yapan Gaziantep, Kayseri, Urfa gibi illerin neler kazandığı örnekleri ile ortada. Çünkü Tarihi Kentler Birliği çok önemli bir çalışma yürütüyor. Kentleri dünleri ile buluşturup yarınlarında o dün üzerinden kalkınmalarının öğretisini veriyor. ÇEKÜL Vakfı Başkanı Ve Tarihi kentler Birliği Baş danışmanı Prof. Dr Metin Sözen bu bağlamda çok önemli bir yol gösterici, Yaşamını kentleri kurtarmaya,  tarihi çevresi doğası ile Anadolu’nun bilinmesi anlaşılması değerinin farkına varılmasına çalışıyor. 
 
Tarihi Kentler Birliği her buluşması bir okul. Urfa toplantısında şehir plancısı Faruk Göksü yine diğer oturumlarda olduğu gibi çok önemli bir sunum yaptı. Kentsel dönüşüm değil tarihsel dönüşüme yönelmek zorundayız dedi. Gelecekte gayrimenkul sektörü gibi koruma sektörününde doğacağını vurguladı. Başlıkları ile 10 madde şöyle:
Tarihsel dönüşüm-
2- Koruma Sektörü((Çevre ve Kültür Katma değeri)
3- Kentsel ittifak-Paylaşan Kentler(Diyarbakır-Mardin ya da Urfa –Gaziantep gibi kültürel bölgesel işbirliği)
 4- Kültürel Coğrafya farklılıklarının farklılaştırılması-
 5 Ulusal Koruma Planı ortak akıl-Ortak Vizyon
 6-Anadolu Tasarım Atölyesi Tasarımın Gücü yeni projeler. Estetik görünüm
 7- koruma Fonu imar hakları paylaşımı artan imar haklarından bir bölümü buraya aktarımı
 8- dayanışma- Çeşitlilik içinde birliktelik.
9 Kültürel Endeks yaşanabilir kentler
 10 Yeniden yönetim yerel ve ulusal bakış Ulusal bakış ile yerel bakışı buluşturma.
 
 Bu başlıkları açarak yeni dönemi tanımlayan Göksu dönem etkileşim dönemidir farklı bakış açıları zenginlimizdir. Farklılıklarımızı farklılaştırmadan bütünleştirebiliriz.”dedi. Kentler için geleceğin bakışını anlattı. Tarihi Kentler Birliği seminerlerinin önemine dikkat çeken Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, "Bugün Tarihi Kentler Birliği Toplantısı dolayısıyla Şanlıurfa'dayız. Benim için de, Tarihi Kentler Birliği üyeleri belediyeler için de çok faydalı oldu. Öncelikle ev sahibi Urfa Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba’ya misafirperverliğinden dolayı teşekkür ediyorum. Güzel bir konuşma ile Urfa ‘da tarihi dönüşümü anlattı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Bey aynı zamanda tarihi Kentler Birliği Başkanı. Bilgi ve birikimi önemli. Bu toplantıda öne çıkan konular Urfa Büyükşehir Belediye Başkanının da söylediği gibi; 'Keşke tarihi dokuyu yok etmeden, tarihi kent bilincine ulaşabilseydik' oldu.
 
“O eski Urfa’yı koruyabilseydik çok daha büyük bir tarihi miras olurdu” dedi. Bugün bir Paris demir yığını ile Eyfel kulesi ve Louvre Müzesi ile büyük turist girdisi sağlıyorsa, peygamberler şehri olan ve geçmişi 12 bin yıla dayanan bu kente büyük bir tarihi artı değer sağlayabilirdi. Ama en azından mevcutları yani yıkılmayanları kullanarak artı değer sağlanabilir. Büyükşehir Belediyesi Başkanının çalışmalarını burada gördük. İkinci ve öne çıkan bir konuda biliyorsunuz Türkiye’de kentsel dönüşüm ve yerinde dönüşüm kavramları öne çıktı. Bu kavramları mutlaka bir sanatla, bir kültür ile buluşturmamız lazım. Yani sadece binaları dönüştürmek değil kültür sanat ile de bezemek lazım. O zaman bir kente artı değer sağlayacağını gördük. Belediye olarak önemli dönüşüm çalışmaları devam etmektedir” dedi. 
 
Türkiye’de ilçe belediyeleri içinde ilk arkeolojik kazı yapan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’de Urfa’da ki toplantıya katıldı. Başkan Öz Tarihe olan duyarlılığı yanında kentlerin geleceğinin de doğru kurulmasını amaçlayan bir belediye başkanı. Özellikle Kartal İlçesini İstanbul Anadolu yakasının merkezi kılmak adına son beş yılda önemli projeler de imza attı. Başkan Öz toplantı sonunda verdiği demeçte söyledikleri de önemli. Kartal’da Dragos’da bilimsel bir kazı çalışmasını sürdürdüklerini belirterek “ Geç Roma, Erken Bizans dönemine ait buluntularla önemli ayrıntılara erdildi. İstanbul Arkeoloji Müzesi ile sürdürdüğümüz ve yıl boyu devam eden  çalışmalarımızda 4,5 yılın sonunda  bir kilise ile büyük bir hamam açığa çıktı.
 
Henüz yerleşim yerine ulaşmadık. Kartal ilçesinde  tarihi çeşmelerden başlayarak merkez restorasyon projelerimiz var” dedi. Kartal ilçesinde belediyenin bilimsel kazı çalışması   diğer bölgelerde de bazı belediyeler için mutlaka örnek alınacak bir uygulama. Toplantı sonunda Prof. Dr. Metin Sözen ve İbrahim Tatlıses adına açılan müzeler ile Urfa’nın tarihi dokusu gezilerek yapılan çalışmalar yerinde incelendi. Tarihi Kentler Birliği toplantıları yine bir dün bugun yarın okulu gibi önemli konuların konuşulduğu etkinlik oldu. Başkan Eşref Fakıbaba konuklarla tek tek ilgilenirken Şanlıurfa Belediyesi tüm kadro her türlü özveri ile konukları ağırladılar. Bizim grup sorumluları Zekiye Demirkol ve Esra Biner ile diğer görevlilerle her an sorunları çözme çabaları ile takdir topladılar. 
Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21