TURİZMİNSESİ
Hayatın iyisiyle kötüsüyle ne gibi sürprizler hazırladığı hiçbir zaman bilinemediği için insanlar yaşayabilecekleri küçük büyük tüm sağlık sorunlarına karşı kendilerini ve sevdiklerini güvence altına almak istiyor. Sağlık sigortaları insanların bu arzusuna yanıt veren çözümler sunarken herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaştıkları durumda kendilerini daha güvende hissetmelerini de sağlıyor.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir?
Tamamlayıcı sağlık sigortası, kullanıcılarına Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşması olan tüm özel hastanelerde muayene, tetkik ve tedavi masraflarını karşılayan bir sigorta ürünü olarak tanımlanıyor. Söz konusu özel hastanenin SGK’nin yanı sıra poliçenin temin edildiği sigorta şirketi ile de anlaşmalı olması gerekiyor. Tamamlayıcı sağlık sigortasına sahip olanların, bu hastanelerde yapacakları sağlık işlemleri için sadece devlet tarafından alınan katkı payı ücretini ödemeleri yeterli oluyor.
Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilmek için öncelikle devlet tarafından sağlanan sosyal güvenlik hizmeti kapsamında bir sigortaya sahip olmak, yani SGK’li, Bağ-Kur’lu veya devlet memuru olmak gerekiyor. Aynı zamanda ilk kez tamamlayıcı sağlık sigortası yaptıracak kişilerin belirli bir yaş aralığında olmaları şartı aranıyor. Bu yaş sınırı her ne kadar sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterse de genellikle sigorta yaptırılacak bireyin en az 15 günlük ve en fazla 60-65 yaş aralığında olması bekleniyor.
Tamamlayıcı sağlık sigortası fiyatları ve primleri belirlenirken medikal enflasyon ve döviz kuru gibi genel verilerin yanı sıra sigortalı adayının yaşı, cinsiyeti ve yaşadığı şehir bilgileri ile seçtiği teminatlar dikkate alınıyor. Tamamlayıcı sağlık sigortası sisteminde sigortalılara ayakta tedavi ve yatarak tedavi olmak üzere iki çeşit teminat sunuluyor. Kişi kendi öngördüğü ihtiyaçları çerçevesinde her iki teminata poliçesinde yer vermeyi seçebileceği gibi teminatların sadece birini de tercih edebiliyor.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Aile Bireyleri Tarafından da Kullanılabilir mi?
Tamamlayıcı sağlık sigortasından sadece halihazırda SGK kapsamında bir sigortası bulunan bireyler faydalanabildiğinden ve adının da belirttiği gibi Sosyal Güvenlik Kurumunun sunduğu sigortayı tamamlayıcı bir özellikte olduğundan bu iki sigorta sıklıkla birlikte anılıyor.
Tamamlayıcı sağlık sigortası hem prim açısından uygun fiyatlar sunması hem de yaygın bir geçerlilik ağına sahip olmasından dolayı kullanıcılarına önemli avantajlar sağlıyor. Buna bağlı olarak tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesi olanlar aynı SGK’de olduğu gibi TSS’de de aile bireylerinin kendi sigortalarından faydalanma imkanının olup olmadığını merak edebiliyor.
Tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesi bireysel bir poliçe olduğundan tamamen kişiye özel olma niteliği taşıyor. Dolayısıyla sigortalı kendi tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesinden sadece kendisi yararlanabiliyor. Eş ve çocukları aile kapsamında SGK güvencesine sahip olsa bile kişinin tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesinden herhangi bir aile üyesinin faydalanması mümkün olmuyor.
Aile Bireyleri için Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nasıl Yaptırılır?
Kişi kendisi gibi aile bireylerinin de tamamlayıcı sağlık sigortasının sunduğu güvencelerden faydalanmasını istiyorsa kendi SGK’sinden yararlanan eş ve çocukları için ayrı ayrı sigorta poliçesi düzenletmesi ve prim ödemesi gerekiyor. Diğer taraftan sigorta şirketleri aile bireylerinin tamamlayıcı sağlık sigortasına daha uygun bir primle sahip olabilmeleri için ailelere özel olarak çeşitli indirim ve kampanya fırsatları sunabiliyor. Bu nedenle tamamlayıcı sağlık sigortasının yaptırılacağı sigorta şirketi seçme aşamasında sigorta firmalarından sundukları hak ve indirimlere ilişkin ayrıntılı bilgi almak ihtiyaçlara daha uygun bir karar vermeye yardımcı olabiliyor.
Aile Bireyleri için Yaptırılan Tamamlayıcı Sağlık Sigortasında Vergi İndiriminden Nasıl Yararlanılır?
Tamamlayıcı sağlık sigortasında, gelir vergisi ödeme yükümlülüğü olan ve TSS primlerini aksatmadan düzenli bir şekilde ödeyen sigortalılar için sigortanın bütçeye olan yükünü azaltabilecek bir de vergi indirimi avantajı bulunuyor. Sigortalı, ödediği aylık toplam tamamlayıcı sağlık sigortası prim tutarının kendi aylık brüt gelirinin %15’ini geçmemesi ve asgari ücreti de aşmaması şartıyla hem kendisinin hem de eşi ve çocuklarının poliçeleri için ödediği toplam primin %15’ini vergi iadesi olarak alabiliyor. Vergi indirimi kapsamında çocukların 18 yaşını aşmamış olmaları veya eğer çocuklar öğrenciyse de 25 yaşını aşmamış olmaları gerekiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.