• BIST 9900.25
  • Altın 2874.384
  • Dolar 34.0921
  • Euro 38.0411
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

TAF'TAN BASIN DUYURUSU

TAF'TAN BASIN DUYURUSU
Tüm Aşçılar Federasyonu, Türk Mutfak Kültürünü tanıtmak ve Türk aşçılarını yurtiçinde ve yurt dışında hak ettiği saygıyı görmesi için var gücüyle çalışmaktadır

TURİZMİN SESİ


Değerli Basın Mensupları ve Değerli Mutfak Dostları;
Birçoğunuzun bildiği gibi, Tüm Aşçılar Federasyonu olarak 2007 yılında faaliyete başladığımızdan beri, Türk Mutfak Kültürünü tanıtmak ve Türk aşçılarını yurtiçinde ve yurt dışında hak ettiği saygıyı görmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu anlamda 2008 yılında Dünya Aşçılar Birliği olan WACS'a üye olduk, WACS'a üye olmak, dünya ülkelerinin Türk Mutfağını ve aşçılarımızı daha yakından tanıması için attığımız bir adımdı. Bu girişimin yanı sıra, bir çok ulusal ve uluslar arası organizasyon gerçekleştirerek Türk Mutfağını ve Türk aşçılarının başarısını tüm dünyaya duyurduk, duyurmaya da devam ediyoruz.

Uluslararası organizasyonlarda Türk aşçıların almış olduğu sayısız başarı ödülleri, gururumuzu artırırken, bu başarılar TAF olarak bizleri, daha çok çalışmamız için motive ediyordu. Çalışma hayatım boyunca, “iyi ve uyumlu bir ekibin altından kalkamayacağı iş yoktur” inancıyla hareket ettim. Bu inancın aldığımız başarılar ile bir kez daha ispatlandığını bugün görüyorum. TAF olarak Türkiye'mizi, Türk Mutfak Kültürünü ve Türk Aşçılarını yurt dışında ve yurt içinde en iyi şekilde tanıtmak için var gücümüzle çabalarken, bir çok güçlükle ve engelle karşılaştık.

Bu engel ve güçlüklerin bizi yıldırmak yerine, daha da çok çalışmamıza vesile olurken yeni projelere imza attık. Güçlük ve engellerin Türkiye'yi rakip gören ülkelerden gelmesi bir tarafa, bu engel ve güçlüklerin yanı sıra yalan ve yanlış bilgiler ile TAF'ın çalışmalarına balta vurmak isteyen Türk meslek örgütlerinden, Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) tarafından önümüze gelmesi bizleri derinden üzmüştür. Çünkü bu olaylar TAF nezdinde tüm Türk aşçıları ve derneklerini, özellikle yurtdışında yanlış tanıtmış, bu tutumdan hem ülkemiz hem de mesleğimiz zarar görmüştür.
TAFED yöneticilerinin kişisel zaaflarından kaynaklandığını bildiğim bu olumsuz davranışların, bizleri yani Türk Aşçılarını, yurt dışında ne kadar zor duruma düşürdüğünü bilmenizi isterim. Bu mektubu sizlere yazmaktaki amacım, olayların daha net bir biçimde anlaşılması ve mesleki bir kuruluş olan TAFED'in mutfağımıza ve aşçılık mesleğine nasıl zarar verdiğini göstermek.

Basının, toplumda ki görevlerinden biri de kuşkusuz olumsuz bir davranışı kamuoyu ile paylaşmak, kamuoyunu bilgilendirmektir. Özellikle sektör ile ilgili basının, bu davranışları sorgulayarak, gelecekte TAF nezdinde Türk Aşçıların daha zor duruma düşmesinin önüne geçeceğine olan inancım sonsuzdur. Bu hususta, aşağıda madde madde sıraladığım olaylar, TAFED yönetiminin, özellikle uluslararası arenada sonucunu düşünmeden hareket ettiğinin göstergesi olarak bilgilerinize sunulmuştur.

1- Aşağıda Türkçeye çevrilmiş olan e-mail, TAFED Dış İlişkiler Sorumlusu Henk C Kuchlein tarafından, WACS Güney Avrupa Kıta Direktörü Srecko Koklic'ya yazılmıştır. Okunduğunda, Türkiye'yi uluslar arası bir çok yarışmada en iyi şekilde temsil etmiş olan ve WACS'üyesi TAF'ı karalamak, küçük düşürmek için yazılmış olduğu anlaşılmaktadır.

Dear Srecko
I had send you an email in June of 2008 regarding the reinstatement of Turkey . I received a reply telling me that wac's had send a letter explaining things to the president of the Anatolian Chefs Association. We in the meantime have been very busy in organizing the different organizations in turkey under one government sanctioned organization. So I don not think that it comes as a complete surprise that WAC's has accepted a small organization from Istanbul as the countries representative. They as far as we know are not recognized by the Turkish government nor represent all of the Turkish chefs.
Since we have a board meeting of the TURKISH CHEFS ASSOCIATION at the end of next week I would appreciate your prompt reply. We are prepared to do what ever is required to rectify this error.
Yours
Henk C Kuchlein,CCC
Master CGC
International affairs

Bu e-mailin Türkçesi;
Sayın Srecko,
2008 Haziran ayında tarafınıza, Türkiye'deki eski görevini yerine getirmeyle ilişkin bir mail atmıştım. WACS tarafından Anadolu Aşçılar Derneği başkanına gerekli bilgilerin açıklandığına dair bir mail aldım. Bu süreçte, biz de Türkiye'de devlet tarafından destekli bir organizasyonda çeşitli işlerle meşguldük. Bu yüzden, WACS'ın Türkiye'yi temsil etmesi için, İstanbul'da küçük bir kurumu (BURADA KASTEDİLEN TAF'tır) seçmiş olması benim için sürpriz olmadı. Bildiğim kadarıyla onlar (YANİ TAF) ne Türkiye devleti tarafından tanınıyor ne de Türk şeflerini temsil etme yetkileri var.
Gelecek hafta sonunda Türkiye Aşçılar Derneği olarak bir yönetim kurulu toplantısı gerçekleştireceğiz. Bu toplantı öncesi gelecek bir cevap makbule geçecektir.Bu hatanın (TAF'ın WACS ÜYELİĞİNE SEÇİLMESİNİ KASTEDİYOR) düzeltilmesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız.
Saygılar
Henk C Kuchlein,CCC
Master CGC
International affairs

Bu e-mailden de anlaşılacağı gibi, TAFED dış ilişkiler sorumlusu, Dünya Aşçılar Birliği'ne TAF'ın üyeliğinin sona erdirilmesi için ricada bulunurken aslında Türkiye'yi yurt dışında temsil eden tüm aşçıları zor duruma sokmaktadır.

2- Yine TAFED Uluslar arası İlişkiler Koordinatörü Henk C Kuchlein tarafından Srecko Koklic'ya ve Gissur Gudmundsson'a 16 Ekim 2009 tarihinde gönderilen mail, TAF'ı ve TAF nezdinde Türkiyeli aşçıları zor durumda bırakıyor. Bu e-mailin İngilizce ve Türkçesi aşağıda yer almaktadır.

From: Henk Kuchlein
To: Gissur Gudmundsson
Cc: [email protected]
Sent: Friday, October 16, 2009 10:11 AM
Subject: Re: Invetation to Ankara

Dear Chef Gissur
On behalf of the Turkiye Ascilar Federasyonu (TAF) I would like again to invite you and Srecko to Ankara to discus the situation that has arisen because of the deceitful Application and acceptance of the TUM Ascilar Federasyon to the WACS.
I understand that the WACS was not aware of this . I think that the only way forward is a meeting between you and us.
I would also if possible like to receive a copy of the letter that WACS wrote to the Antalya federation regarding this manner and their reply if any. We have not been able to locate any Antalya member who has a record of this, it will make our formal application easier.
Please let us know what date in November would be convenient to you and we will provide the tickets to Ankara .
Looking forward to your positive response.

Vice President I/C international relations.
Chef Henk C Kuchlein, CCC
Member CCFCC

Bu e-mailin Türkçesi;
Sayın Şef Gissur,
Türkiye Aşçılar Federasyonu adına sizi ve Srechko'yu TAF'ın hileli (deceitful) yaptığı WACS başvurusu ve kabul edilişi hakkında olan durumu tartışmak üzere Ankara'ya davet ediyorum.

Anlıyorum ki, WACS bundan bihabermiş. Bence bunu halletmenin tek yolu bizim bir araya gelmemiz. Ayrıca eğer mümkünse WACS'ın bu konuyla ilgili Antalya Federasyonu'na yazdığı mektubun ve eğer varsa cevabının kopyasının tarafıma gönderilmesini talep ediyorum. Biz Antalya'da bu kayda sahip bir üye bulamadık. Ancak bu bizim resmi başvurumuzu kolaylaştıracak. Lütfen bize Kasım ayı içerisinde hangi tarihlerin size uygun olduğunu belirtin ve biz de Ankara'ya uçak biletlerinizi ayarlayalım.
Olumlu cevabınızı bekliyorum.
Vice President I/C international relations.
Chef Henk C Kuchlein, CCC
Member CCFCC
3- WACS'ın öncülüğünde TAF ve TAFED üyelerinden 3'er kişilik oluşturulan komisyon toplantısının yapıldığı sizler tarafından bilinmektedir. Toplantının amacı, TAF ve TAFED arasında bir uzlaşma sağlamak iken, TAFED kendi web sitesinde bu haberi doğru bir şekilde vermemiştir. WACS başkanının sanki TAFED'i ziyarete gelmiş gibi bir haber yapılmıştır. Aşağıda bu haberin detaylarını okuyacaksınız;


TAFED WACS İLE EL SIKIŞTI. 6 Ocak Çarşamba 2010 tarihinde Ankara Evi – Çeşni Konağı'nda Türkiye Aşçılar Federasyonu ofisinde WACS (The World Association of Chefs' Societies) Başkanı Sayın Gissur Gudmundsson'un katılımı ile Tafed bir toplantı gerçeklleştirdi. Toplantıda Türkiye Aşçılar Federasyonu'nun Türkiye adına WACS üyeliği konuşuldu, Tafed adına Yönetim kurulu Başkanı Sayın Zeki Açıköz, Yönetim Kurulu ve üye 13 derneğimizin Yönetim Kurulu Başkanları toplantıda hazır bulundu. Türkiye Aşçılar Federasyonun üyeliği için güzel kararların alındığı toplantı da Sayın Gissur Gudmundsson, TAFED Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Zeki Açıköz'ü ve Ekibini 24-28 Ocak 2010'da Şili'de yapılacak dünya kongresine davet etti. Zeki Açıköz WACS Başkanı Sayın Gissur Gudmundsson ile mutfağa girip Türk yemekleri yapmayı da ihmal etmedi. Mutfak da keyifli görüntüler veren ikili daha sonra yaptıkları yemeği birlikte yediler.
Bu habere ilişkin detayı aşağıdaki linkten edinebilirsiniz.
http://www.tafed.org.tr/haberler2.asp?veri=TAFED%20WACS%20%DDLE%20EL%20SIKI%DETI.

TAFED, WACS İLE MASAYA OTURUYOR 6 Ocak 2010 tarihinde Ankara Çeşni Konağı Federasyon Ofisin de WACS (The World Association of Chefs' Societies) Başkanı Sayın Gissur Gudmundsson, TAFED Başkanı Sayın Zeki Açıköz ve ekibi'nin katılımı ile gerçekleşecek olan toplantıda Türkiye Aşçılar Federasyonu'nun WACS üyeliği konuşulacak. TAFED toplantıya ayrıca Tüm Aşçılar Federasyonu Başkanı Sayın Yalçın Manav ve ekibini de davet etti ve katılımlarını bekliyor. Türkiye Aşçılar Federasyonu, Türkiye'de ki aşçıların ortak sesi olarak kendini uluslararası platformlarda tanıtmak ve dünyada ki meslektaşlarımızla sağlıklı bir şekilde iletişim kurmak için bu toplantıya bütün olanakları ile hazırlanıyor.
Bu haber ile ilgili detayı ise aşağıdaki linkten görebilirsiniz
http://www.tafed.org.tr/haberler2.asp?veri=TAFED,%20WACS%20%DDLE%20MASAYA%20OTURUYOR

4- Bildiğiniz üzere, Şili'nin Santiago kentinde Dünya Şefler Birliğinin (WACS) 34.sü düzenlenen genel kurulunda, 2014 yılındaki kongrenin ülkemizde gerçekleşmesi için TAF olarak Şili'de hazır bulunduk ve orada çok beğenilen bir sunum gerçekleştirdik. Kongrenin ülkemizde gerçekleşmesinin hem ülkemiz adına hemde aşçılarımız adına çok büyük yararı olduğunun bilincindeydik. Zeki Açıköz, Rahmi Yılmaz ve Henk C Kuchlein, 2014 yılında gerçekleşecek WACS kongresine aday olan TAF'ı desteklemek yerine birçok ülkenin federasyon başkanına TAF'ın 2014 yılında kongreyi üstlenmesi durumunda bu kongreyi başarılı bir şekilde gerçekleştirmeyeceğini, bu organizasyon için yetersiz kalacağımızı iddia ederek federasyonumuz aleyhinde dolayısıyla Türk aşçılar hakkında olumsuz konuşmalar yapmışlardır. Buna ilaveten Zeki Açıköz, Rahmi Yılmaz ve Henk C Kuchlein Türk Büyükelçiliği tarafından verilen davete davet edilmiş olmalarına karşın katılmayarak gerek Büyükelçimizi gerek ise, 2014 Kongresi için çalışan TAF üyelerini diğer ülkeler karşısında kötü duruma düşürmüşlerdir.

5- TAFED'in ülke içinde ve dışındaki TAF'a karşı sürdürdüğü olumsuz tutumun son örneği ise, TAFED' bağlı Şefler Birliğinin organize ettiği 2. Altın Kep Yarışmasında yaşanmıştır. Olayı bize Akdeniz Üniversitesinde görev yapan aşçı Emrah Köksal Sezgin 22 Nisan 2010 tarihli yazısı ile duyurmuştur. Emrah Köksal Sezgin'in yazısını olduğu gibi aktarıyoruz;

TÜM AŞÇILAR FEDARASYONU BAŞKANLIĞINA
Bir üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışmaktayım. TAFED'e bağlı Şefler Birliğinin organize ettiği 2. Altın Kep Yarışmasında benim ve öğrencilerim başından geçenleri paylaşmak istiyorum.
7. Uluslararası Gastronomi festivalinde TAF yöneticileri tarafından yarışmaya katıldığımız için bizlere verilen TAF rozetlerini öğrencilerimle birlikte üniformalarımıza takmıştık. Ancak şefler birliğine bağlı yöneticiler yanımıza gelerek uyarıda bulundular ve TAF rozetlerimizi çıkarmamızı aksi takdirde yanlış anlaşılabileceğimizi ilettiler. Bizlerde yarışmaya katılacak olduğumuz için ters etki yapmaması için rozetleri çıkarmak zorunda kaldık.
Bilgilerinize..
6- Rafet İnce'nin milli takım kaptanı ve federasyona hakaretlerine rağmen TAFED'in milli takım kurması ve Rafet İnce'yi milli takım kaptanı yapması. TAFED'in niyetini gösteren bir diğer nokta. Rafet İnce'nin bir dergiye verdiği röportaj, İnce'nin düşüncesini anlamanız açısından önemlidir.


7- 2010 Kasım ayında Lüxemburg'ta yapılacak olan Dünya Mutfak Kupası yarışmasına katılacak olan yarışmacıları seçen kurul başkanı Jerry Kridel, Rafet İnce tarafından yapılan başvuruyu WACS'a üye olmadıkları için yapılan başvuruları geri çevirmiştir. Bu konuya ilişkin e-mail ve çevirisi aşağıda yer almaktadır.

I mailed various messages to you, all related to Mr. Rafet Ince from TAFED.
I send them as information to the WACS president Gissur Gudmundsson and I
have suspended all entries from Mr. Rafet Ince until further notice.
As it seems they are not WACS members, Mr. Gissur Gudmundsson replied to me
that he will inform TAFED.
Until so far, they are not regularly registered and may not compete in the
Culinary World Cup until further notice from WACS.

With kind regards,

Jerry Kridel
Vatel-Club Luxembourg
[email protected]
http://pro.expogast.com

Tafed tarafından Rafet İnce ile ilgili tüm mailleri size yolladım. Bu mailleri WACS başkanı Gissur Gudmundsson'a bilgi amaçlı da yolladım. Rafet İnce'nin girişini ikinci bir emre kadar askıya aldık. WACS'ın üyesi olarak görülmüyorlar. Sayın Gissur Gudmundsson TAFED hakkında beni bilgilendirecek. TAFED, şimdiye kadar düzenli olarak katılmadığı için Dünya Mutfak Kupası yarışmasına da WACS'tan genelge yayımlanan kadar da katılamayacak.

Derin saygılarımla

Jerry Kridel

8- TAFED, Türkiye Asçılar Milli Takımları, Halkla İlişkiler Basın Sözcüsü, Yesim Baykut tarafından Rafet İnce'nin ''Lüxsemburg Villeroy & Boch Culinary World Cup '' ile ilgili açıklamaları gerçeklikten uzaktır.

9- “Lüxsemburg Villeroy &Boch Culinary World Cup” yarışmasının resmi web sitesinde http://pro.expogast.com/en/open/12/ uzantılı adresindeki yarışmaya katılma koşullarının bilgileri İngilizce ve Türkçe haliyle aşağıdaki gibidir:


“All registrations received from teams and/or individuals, from associations NOT MEMBERS of WACS will be cancelled and deleted as soon as we have evidence that they are not related to WACS !”
“WACS'A ÜYE OLMAYAN kurumlar tarafından alınan tüm ekip ve / veya bireysel başvurular, WACS'A üye olmadıkları tespit edildiği anda iptal edilecek ve silinecektir!”
WACS'a üye olmayan kurum ve kişilerin bu yarışmaya dahil olamayacağı yarışmanın web sitesinde açıkça belirtilmiş olmasına ve yarışma başvuruları resmi olarak onaylanmamasına karşın, TAFED yarışmaya 17 kategoride katılacaklarını duyurmuşlardır.

TAFED'in WEB SİTESİNDE YERALAN ve YARIŞMAYA KATILACAĞINA İLİŞKİN DUYURUSU
Türkiye Aşçılar Federasyon' un Milli Takımları Lüxsemburg Villeroy & Boch Culinary World Cup 20-24.11.2010 Hazırlıklarına Başladı.

Türkiye Aşçılar Federasyon'u Milli Takımları Lüxsemburg Villeroy &Boch Culinary World Cup 20-24.11.2010'a katılıyor. Dünya Aşçılar konfederasyonu WACS tarafından 22 cisi düzenlenen yarışmada 47 ülke yarışacak.

Bu yıl gerçekleşmesi planlanan yarışmalarda 47 ülkenin katılımı ile gerçekleşecek organizasyon da Türkiye Aşçılar Milli Takımı ülkemizi en iyi şekilde temsil edecek. Türkiye Aşçılar Federasyonu Milli Takımları olarak National Senior ve National Junıor katagorılerı dolu oldugundan, National Senior Pastry Team, National Junior Pastry Team, National Women Chef Team, National Culinary Arts Team, National İndividual Team olarak 5 takımımızla Lüxsemburg Cup hazırlıklarına başladık.

Milli Takımlar Direktörü Rafet İnce bu yarışmanın ne kadar zor olduğu bütün Dünya tarafından çok iyi biliniyor. IKA Olimpiyatları ile eş değerde olan ve canlı yarışmaların olmadığı Lüxsemburg 2010 Dünya Aşçılar Şampiyona'sına katılan Natioal Team'ler 17 dalın bütün bireysel kategorilerinde yarışacaktır.

TAFED
Türkiye Aşçılar Milli Takımları
Halkla İlişkiler Basın Sözcüsü

Değerli Basın Mensubu, Değerli Mutfak Dostları;
Ülke olarak geçirdiğimiz zor durumlar ve yoğun temponuz arasında sizleri bu sevimsiz olaylarla bilgilendirdiğim için üzgünüm. Ancak, birbirimize destek olmak, birlikte hareket etmeye ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde, yaklaşan TAFED genel kurulu seçiminde bu bilgilerin sizler tarafından bilinmesini bir görev bildim. Özellikle uluslararası arenada kurumların profesyonelce ve kurumsal bilinçle hareket etmeleri, kişisel zaaflardan uzak durmaları başta o ülkenin tanıtımı için ve o ülkenin aşçıları için son derece önem taşımaktadır. Buna karşın TAFED yönetimi, kişisel zaaflarıyla hareket ederek, hem TAF'ı hem de TAF'a üye derneklerde görev alan tüm aşçılarımızı fazlasıyla üzmüş ve zor durumda bırakmıştır. Federasyonumuzun kendilerine üye olan aşçıların yurtdışına gitmesi konusunda önünü kestiğini iddia etmelerine karşın, federasyonumuzun kapıları her zaman TAFED'e üye olan derneklere ve üyelerine açıktır. TAF olarak bizler, birlik olmanın, ülkemizi ve ülkemiz mutfağını hak ettiği yere getirmede ve aşçılarımızı uluslararası mutfak yarışmalarına katılmalarını sağlayarak onların uluslararası şefler konumuna gelmelerinin çok önemli olduğunun bilincindeyiz. Bu bilinçle, sadece TAF'a üye olan aşçılarımızın değil, TAFED'e üye aşçılarımıza ve ülkemizdeki tüm aşçılarımıza kapımız sonuna kadar açıktır. TAF olarak, dayanışmacı ve birlikte hareket eden kurumların Türkiye'yi en iyi şekilde temsil edeceğini bir kez daha yenilemek isterim. Bundan sonraki çalışmalarımızda uzlaşmacı, bilgi ve deneyimlerini paylaşan, ulusal ve uluslararası bir çok etkinlikte bizlerle birlikte hareket eden bir TAFED yönetimini arzuladığımızı belirtmek isteriz. Kurulduğu ilk günden itibaren, aşçılık mesleğini ve Türk mutfağını hak ettiği yere getirmek için bitmek bilmeyen enerjisi ile çalışan TAF adına işlerinizde başarılar diler, saygı ve sevgilerimi sunarım.

Tüm Aşçılar Federasyonu AdınaYön. Kur. Bşk.

Y. Yalçın Manav

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21