TURİZMİN SESİ
5 kasım tarihinde Limak Lara De Luxe Hotel & Resort ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya; Hollanda Seyahat Acenteleri ve Tur Operatörleri Birliği (ANVR) IDH Proje Yöneticisi Gerben Hardeman, Corendon Sürdürülebilirlikten Sorumlu Müdürü Hank Curfs, Poyd Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kızıldağ, Sayd Başkanı Rafi Rafioğlu, TÜRSAB Akdeniz Bölge Müdürü Kirami Acar , BETUYAB Akdeniz Bölge Müdürü Bülent Büyükyiğit ,Dr. Mehmet Serhan Sekreter (ATSO ARGE), Limak Lara De Luxe Hotel İşletme Müdürü Ceyhan Keskin, Projenin Türkiye yetkilisi TRIADA Danışmanlık Sevgi Kunut Açan, Ayça Çiftçibaşı, Anjelique Tonnaer Kırkıl, turizmhaberleri.com editörü Nilgün ATAR katıldı.
Oteller başta olmak üzere, turizm tedarik zincirlerinde sürdürülebilirlik prensipleri neden ve nasıl uygulanabilir? konusunun tartışıldığı toplantıda; Avrupa çapında turizm sektöründe sürdürülebilirliği sağlamak için etkin bir sistem olan Travelife Sürdürülebilirlik Sistemi (Travelife Sustainability System-TSS) tanıtıldı.Toplantıya ev sahipliği yapan Travelife Gold etiketli Limak Lara De Luxe Hotel & Resort İşletme Müdürü Ceyhan Keskin, sürdürülebilir turizm ve travelife uygulaması hakkında bilgiler verdi.
Akdeniz'de Sürdürülebilir turizm için işbirliği....
Avrupa'daki tur operatörleri ve tüketicilerin sürdürülebilirlik konusunda giderek artan farkındalığı ve tur operatörlerinin gelecekte yalnızca bu tür ilkeleri hayata geçiren tesislerle çalışma yönündeki eğilimi nedeniyle proje büyük önem taşıyor. Antalya ve Alanya'da düzenlenen turizm paydaş toplantıları; kamu, özel sektör,sivil toplum kuruluşlarını biraraya getirerek turizmin sürdürülebilirliği konusundaki dar boğazları tartışmayı, bu dar boğazları aşmak için gelecekte yapılabilecek projeleri ve ortak stratejiler geliştirmeyi hedefliyor.
ANVR SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM İÇİN TÜRKİYE'DE..
Hollanda Sürdürülebilir Ticaret Girişimi (IDH) kapsamında başlatılan, Hollanda Kalkınma İşleri Bakanlığı tarafından finanse edilen Sürdürülebilir Turizm projesi; Hollanda Seyahat Acenteleri ve Tur Operatörleri Birliği (ANVR) tarafından yürütülüyor. Türkiye, Tanzanya, Kenya, Mısır, Tayland ve Brezilya'daki turizm destinasyonlarının yer aldığı projede; Antalya, Alanya, İstanbul, Bodrum, Marmaris, Side öncelikli şehirler arasında bulunuyor.
HARDEMAN:200 TUR OPERATÖRÜNE EĞİTİM VERDİK..
Hollanda Seyahat Acenteleri ve Tur Operatörleri Birliği (ANVR) IDH Proje Yöneticisi Gerben Hardeman, ANVR bünyesindeki 200 tur operatörünün sürdürülebilir turizm eğitimi alarak sınavlarını tamamladığını , gelecek yıl ise seyahat acentalarına uygulanacağını söyledi. Hollanda'da sürdürülebilir turizm için tur operatörleri, seyahat acentaları, STK'larla konsorsiyum oluşturduklarını belirten Hardeman; başta İngiltere Seyahat acentaları Birliği olmak üzere Avrupa'daki diğer tur operatörleri ile işbirliği yaptıklarını ifade etti.
Proje kapsamında, sürdürülebilirliği geliştirmek amacıyla, Avrupa çapında turizm sektöründe web tabanlı etkin bir sistem olan Travelife Sürdürülebilirlik Sistemi (Travelife Sustainability System-TSS)'nin yerelde uygulanmasının yaygınlaştırılması hedeflendiğini belirten Hardeman şu açıklamada bulundu: Travelife Sürdürülebilirlik Sistemi, turizm sektöründeki işletmeler için kendi sürdürülebilirlik performanslarını ölçme ve izleme olanağı sağlıyor. Söz konusu performansın yükselmesi, turizm sektöründeki işletmeler için önemli ölçüde maliyet tasarrufu sağlama, müşteri sadakatini geliştirme ve pazarlama olanaklarını güçlendirme imkanı sunmaktadır.
ÖNCE 1.JENERASYON OTELLER ELE ALINMALI.
Sürdürülebilir turizm konusunda Türkiye'nin son yıllarda mesafe kaydettiğini belirten POYD Yönetim Kurulu Üyesi ve Calista Luxury Resort Hotel Genel Müdürü Ali Kızıldağ; otel sahipleri bu konunun bilincinde, yeni oteller planlanırken sürdürülebilir turizm tercih ediliyor. Ancak 80 li yıllardan kalma 20-30 yaşında oteller var, yapının değişmesi lazım. Bunlar hep para. Yıllardır yaşanan sorunlardan dolayı yenilenemeyen bu otellere teşvik gerekiyor. 1.jenerasyon oteller ucuza satılıyor,projede bu tesislere öncelik verilmeli dedi. Projeyle ilgili kredi ve fonların önemli önceliğine değinen Kızıldağ; tek şemsiye altında yapılacak uygulama ekonomik ve pratik olabilir. Yıldızlar konusundaki karışıklık ortadan kalksın. şeklinde konuştu. Hollanda'da Rabobank'ın sürdürülebilir turizme yönelik kredi verdiğini belirten Hardeman; Türkiye'de de bu kapsamda İNG Bank ile görüşmelerin devam ettiğini söyledi.
ALANYA ALTSO ÇATISINDA İKİ DEV PROJEYİ BİRLEŞTİRDİ..!
6.Kasım 2010 tarihinde Alanya Ticaret ve Sanayi Odası ALTSO'da gerçekleştirilen toplantıya; ALTSO Başkanı Kerim Aydoğan, ALTİD, TÜRSAB ve konaklama sektörü yetkilileri, Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği yetkilisi katıldı. Turizmin vazgeçilmez bir sektör haline geldiğine dikkat çeken ALTSO Başkanı Kerim Aydoğan, Alanya bugün karşı karşıya bulunduğu ulaşım vb sorunlarına rağmen hala 700 aşkın konaklama tesisinde toplam 155 bin yatağı ile ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden birisi durumundadır. Bunu yeni stratejiler geliştirerek yeni gelişmelere ayak uydurması sayesinde sağlayabilmiştir.Yeni kavramların başında sürdürülebilir turizm gelmektedir. Özellikle en değerli sermayesi çevre olan turizm sektörü açısından bu kavram daha büyük önem taşımaktadır.dedi.
ALTSO ÖNCÜ OLUYOR..!
Alanya, Avrupa Birliği rekabet edilebirlilik ve yenilik programı kapsamında geliştirilen İntur adlı eko inovasyon projesi ortağı olma başarısını göstermiştir.şeklinde konuşan Aydoğan;Hollanda Ekolojik İnovasyon turizm merkezi önderliğindeki proje kapsamında Türkiye, İtalya ve Avusturya olmak üzere 3 farklı ülkeden birer bölgenin belirlendiği projede Odamız Türkiye adına tek ortak olarak Alanya da yapılacak çalışmaları koordine edecektir.ALTSO taşıdığı benzer ilkelere kardeş proje olarak ilişkilendirilecek projede sürdürülebilirlik projesinin de yereldeki faaliyetlerine destek verecektir dedi.
ALTİD: Bankalar sürdürülebilir turizm için kredi desteği vermeli...
Toplantıda söz alan ALTİD Başkanı Gülçin Güner ise; Hollanda pazarı bizim için önemli. Bu projede aracılık edecek kurumların belirlenmesi,bankalarında konaklama sektörüne sürdürülebilir turizm kapsamında kredilerle destek olması lazım. Projenin başarısı için Yerel dinamiklerde de muhatap gerekiyor.şeklinde konuştu.
Travelife Gold kategorisinde yer almaya hak kazanan alan Gloria Hotels&Resort Kalite Müdürü Seda Ispartalıgil; sürdürülebilir turizm kapsamında yaptıkları çalışmalar, ödüller ve sertifikaları anlattı.
Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği Operasyon Müdürü Göksel Topçu;Kurumsal Sosyal Sorumluluk raporlamalarının 20bini geçtiğine dikkat çekti. KSS konusunda global hareketliliğin başladığını, ülkemizdeki turizm sektörünün de bu gelişmeleri yakında takip ettiğini ancak kavram karmaşası olduğunu söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.