• BIST 9903.93
  • Altın 2869.332
  • Dolar 34.1109
  • Euro 38.1575
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

SÜMELA MANASTIRI'NDA AYİN TARTIŞMASI

SÜMELA MANASTIRI'NDA AYİN TARTIŞMASI
''Sümela bir inanç turizm merkezi mi, yoksa bir siyasi simge haline mi getiriliyor?

TURİZMİN SESİ


Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Tellioğlu, Sümela Manastırı'nın bugün belirli çevreler tarafından siyasi bir simge haline getirildiğine dikkati çekerek, manastırın, Hristiyan dünyası için önemli bir inanç merkezi olmadığını söyledi.


Tellioğlu, İzmir'in Selçuk yöresinde bulunan Meryem Ana Evi'nin, hacı olmak için önemli bir alan olduğunu hatırlatırken, Sümela Manastırı'nın, tarih boyunca böyle bir özelliğinin hiç olmadığını vurguladı. Sümela Manastırı'ndaki ayin tartışmalarının temelinde neyin yattığının çok iyi bir şekilde irdelenmesi gerektiğine dikkati çeken Tellioğlu, şöyle devam etti: ''Sümela bir inanç turizm merkezi mi, yoksa bir siyasi simge haline mi getiriliyor? Sümela bugün siyasi bir simge haline getirilmiştir. Sümela, Hristiyanlar için önemli bir inanç merkezi değildir. Sümela ne Ortodokslar, için ne de Katolik ve Protestanlar için bir inanç merkezi değildir. Buraya gelen, orada ibadet etmeye çalışan Ortodoksların özellikleri neler, önce bunları belirlememiz gerekiyor.

Rusya'dan gelenler kimler?. Bölgedeki isyanlar sırasında veya Ruslar buradan geri çekilirken, Trabzon ve çevresinden Rusya'ya gidenler. Rusya'dan gelenler içinde Slav kökenli yok. Rus vatandaşı, Rumlar bunlar. Sümela Manastırı'nda yaşananları, Rusya ve Yunanistan'dan Ortodokslar geldi gibi algılamak yanlış. Bu, iki farklı Ortodoks cemaati, Trabzon'da buluştu anlamına gelmesin.''

Ayin tartışmasında rol oynayan Selanik Valisi Panayotis Psomyadis ile Rus milletvekili İvan Savvidrus'un ortak özelliğinin, ikisinin de büyüklerinin Trabzon ve çevresinden göç etmesi olduğunu ileri süren Tellioğlu, ''Bu iki kişiyi burada buluşturan ortak nokta, Trabzon göçmeni Ortodoks olmaları'' dedi.

Sümela Manastırı'nın inanç turizmine açıldığı zaman yaşanabilecek en ufak bir olumsuzluğun, diğer ülkelerden gelecek olan yabancı turistleri etkileyebileceği uyarısında bulunan Tellioğlu, ''Burası inanç turizm merkezi olmasın. Buraya gelen on binlerce yabancı turist arasında, inanç turizmi için gelenlerin sayısı geçtiğimiz yıl 600. Oysa geçen yıl Sümela'ya gelen yabancı turist sayısı 100 binin üzerinde. Sümela'da yaşanacak bir prokovasyon sonucu, on binlerce turist sayısı çok büyük oranda düşebilir'' diye konuştu.

Ticari olarak Sümela Manastırı'nın inanç turizmine açıldığı zaman fazla bir getirisi olmayacağını dile getiren Tellioğlu, şunları ifade etti:
''Burası bir dini merkez değil. Bunun arkasında siyasi bir maksat aramak lazım. Ticari olarak baktığınızda bu yıl bin kişi geldiyse, önümüzdeki yıl 10 bin kişi gelecek değil. Burası bir Efes, Mardin değil. Kayıtlarda, Sümela'da bugüne kadar toplu bir ayin yapıldığına dair hiçbir bilgi ve belge yok. Mübadele 1923 yılında yapıldı. 1922'den örnek verelim. Trabzon'daki, Gümüşhane'deki çevredeki Rumlar geldi Sümela'da ayin yaptılar diye bir kayıt yok.''

Tellioğlu, Sümela Manastırı'nın şimdiki güzel görünümünü almasında, Osmanlı İmparatorlu'nun katkısının olduğunu vurgulayarak, ''Osmanlı İmparatorluğu, 19. yüzyılda, manastırın dış duvarlarının yapılmasına onay verdi. Bu da imparatorluğun ne kadar bir hoşgörü içerisinde olduğunun göstergesi. Eğer izin verilmeseydi manastır, sadece dağın kovuklarına oyulmuş alanlar olarak kalacaktı'' dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21