• BIST 8850.18
  • Altın 3012.611
  • Dolar 34.2571
  • Euro 36.7423
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

Sorunları katlayan içinden çıkılmaz bir yasa istemiyoruz

Sorunları katlayan içinden çıkılmaz bir yasa istemiyoruz
Mehmet Nuri Ersoy çağın gerisinde kalmış TÜRSAB yasasını değiştireceklerini beyan ettikten sonra adeta sorunların pimini çekip TÜRSAB camiasının içine bıraktı

TURİZMİN SESİ


Sayd -Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği Van Temsilci Üyesi Murat Beyaz; Katılımcılardan not alanların paylaşımlarından anladığımız kadarı ile acentacılık sektörünün birikmiş dertlerinden ziyade TÜRSAB’ın idari yapısı hedefe alınmış ve var olan sorunlara yeni sorunlar ekleyecek şekilde bir yasa çalışması ile karşı karşıyaymışız.

Sayd  - Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği Van Temsilci Üyesi Murat Beyaz’ın  paylaşımını sizzler için paylaşıyoruz.

1618 Sayılı Seyahat acentaları kanunun değiştirilmesi üzerine!!!

Turizm sektöründe bulunanlar konuyu bilirler ve uzun bir zamandır da turizm camiasında tartışıla gelen bir konudur. 

Kısaca özetlemek gerekirse TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) kanunudur 1618 sayılı yasa. Seyahat acentalarının kurulması, yapacağı iş ve işlemleri belirleyen 14 eylül 1972 tarihinde kabul edilmiş yasa. 52 yıllık bir yasadan bahsediyoruz. Bu yasayı bir insan olarak düşündüğümüzde 52 yıl önce doğmuş; çocukluk, gençlik ve şu an bulunduğu orta yaş kategorisinde değişen ve dönüşen dünya ile entegre olmaya çalışmış fakat bu entegrasyon için yasal düzenlemelere ihtiyaç hasıl olmuştur. 

Evet artık TÜRSAB ve üyeleri 52 yıl önce ki yasa ile ilerleyemezler bu bir gerçektir ve bu gerçeği hem acenteler hem temsilcileri TÜRSAB hem de Kültür ve turizm bakanlığı görmekte ve kabul etmektedir.Mevcut yasa çağın gerisinde kalmıştır. Ve iskeleti korumak şartıyla düzenlemeye ihtiyacı vardır. Bu anlamda zaman zaman yasa çalışmaları yapılmış olsa da çeşitli sebeplerden sonuca varamamıştır. Bu süreç günümüze kadar devam etmiştir. 

Kültür ve Turizm bakanı  Mehmet Nuri Ersoy çağın gerisinde kalmış TÜRSAB yasasını değiştireceklerini beyan ettikten sonra adeta bombanın pimini çekip TÜRSAB camiasının içine bıraktı. Daha önceki hazırlanan taslağın TÜRSAB’a ait olduğunu bütün sektörü içine almadığını dolayısıyla o taslak üzerinden değil kendilerinin sektör ile birlikte bir yasa hazırlayacaklarını belirttiler. 

Ve sonraki süreçte TÜRSAB üyesi lakin TÜRSAB yönetimi içinde olmayan daha doğrusu TÜRSAB yönetimine muhalif olan acentacılar ile Akm de bir toplantı yaptı  bakan Ersoy. Katılan hiç kimseye yazılı bir metin verilmedi sadece bakan bey bir slayt şeklinde sunum yaptı. Katılımcılardan not alanların paylaşımlarından anladığımız kadarı ile acentacılık sektörünün birikmiş dertlerinden ziyade TÜRSAB’ın idari yapısı hedefe alınmış ve var olan sorunlara yeni sorunlar ekleyecek şekilde bir yasa çalışması ile karşı karşıyaymışız. 

Böylece haberimiz oldu.

Tartışılan ve öne çıkan madde TÜRSAB bölünecek ve ihtisas birlikleri oluşabilecek. Bölgemize yapacağı ve yapmayacağı etkilere bakacak olursak!

•    Bölgemize hiçbir olumlu etkisi olmayacak zira bölgemiz ihtisaslaşacak bir bölge değil. Bölgemizdeki acentalar uçak bileti, hac umre, otel, vize, kültür turu, transfer tabiri caizse üç beş kuruş kazanacak ve giderlerini karşılayabilecek her türlü hizmeti sunar. Bu acentaları hangi birliğe yerleştireceksiniz mesela.
•    Ayrıca diyelim ki farklı farklı birlikler oluşturuldu. Kim kimi denetleyecek. Temsilde karmaşaya yol açacak. Hali hazırda var olan BTK’lara yeni birliklerin temsilcileri de eklenince kamu kimi muhatap olarak kabul edecek.

Bölge Seyahat acentalarının gördüğümüz kadarı ile hiçbir sorununa cevap olacak madde de yok. 

Örneğin tek gelir kalemi ilçesindeki kişilere uçak bileti kesmek olan Van Çaldıran, Hakkari Yüksekova, Muş Varto ilçelerindeki seyahat acentalarının derdini bilen ve ona çözüm sunan bir madde yok. 

Onlarla haksız rekabet içinde olan internet sitelerine dönük bir çalışma yok. Gelirlerini artıracak bulunduğu ilçe de mutlu huzurlu yaşayacağı ve ticaretini yapabileceği bir madde yok. 

Madem yasa yapılıyor o zaman sektördeki herkesin kendi sorunlarına çözüm bulacağı bir çalışmaya hepimiz varız.

Yani kısaca sektörden uzak bir yasa hazırlığı var. 

Olan sorunları katlayarak daha da içinden çıkılmaz bir yasaya da hayır diyoruz. 

Sayd  - Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği Van Temsilci Üyesi Murat Beyaz 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21