TURİZMİN SESİ- ÜMİT POLATCAN
Sessiz ve sakin bir tabiatı olan Yedigöller, şehir yaşamının yorucu ve bunaltıcı etkisinden kaçmak isteyenler için oldukça ideal bir yer. Milli park içindeki “Köyyeri” mevkiinde yeni Bizans dönemine ait bulunan kalıntılardan, eski dönemlerde bölgenin bir yerleşim yeri olduğu anlaşılmaktadır. Doğal güzellikleriyle her mevsim farklı ve etkileyici görünüme bürünen Yedigöller Milli Parkı, sonbahar mevsimiyle doğa ve fotoğraf tutkunlarını ağırlamaya başladı. Yedigöller, Bolu iline bağlı özellikle fotoğrafçılar için eşsiz güzelliklere sahip olan tarifi imkansız bu doğa harikası yer, kuzeyden güneye doğru sıralanmış 7 adet gölden oluşmuştur. Bu göller ise sırasıyla Sazlıgöl, İncegöl, Küçükgöl, Deringöl, Büyükgöl, Kurugöl ve Seringöl’dür. Büyükgöl, Yedigöller’de canlı alabalık yetiştirilmesi için damızlık amaçlı kullanılmaktadır.
Ülkemizde ilk alabalık üretme istasyonu 1969 yılında burada kurulmuştur. Büyükgöl’ün kuzeyinde ise Seringöl bulunmaktadır. Diğer platodan 100 m. yükseklikteki platonun en geniş gölü Nazlıgöl’dür. Dibinden sızdırdığı bol miktardaki su, gölün kuzeydoğusunda yüzeye çıkarak bir şelalenin oluşmasına sebep olduğundan “Şelale Gölü” adı da verilir. Aynı platoda Sazlıgöl, İncegöl ve Küçükgöl bulunur. Kuzeyden güneye doğru alçalma gösteren bölgede, en yüksek yer 1488 m. ile Eğrikiriş Tepesi, en alçak yer ise 465 m. ile Kirazçatı’dır.
Türkiye’nin en güzel orman alanlarından birisidir. Sonbahar günlerinde sarıdan kızıl tonlara kadar her türlü renge bürünen kayınlar ve diğer geniş yapraklı ağaçlar seyrine doyum olmayan görüntüleri özellikle fotoğraf meraklıları için çok özel kareler sunuyor. Yaklaşık 1600 hektar büyüklüğe sahip Yedigöller havzasında, kayan kütlelerin vadilerin önlerini kapatması sonucu oluşan, yüzeysel ve yer altı akışlarıyla birbirine bağlı göller, çevresini kuşatan farklı ağaç türleriyle her mevsim renk cümbüşü sergiliyor. Zambak, çiğdem ve orkide başta olmak üzere 236 bitki türü ile kayın, gürgen, meşe, kızılağaç, akçaağaç, karaağaç, titrek kavak, sarı ve kara çam, köknar, fındık, yapraklı üvez, keçi söğüdü, yabani kiraz, porsuk, ıhlamur ve dişbudak ağaçlarının bulunduğu; Ayı, yaban domuzu, kurt, tilki, dağ kedisi, vaşak, porsuk, sansar, sincap, geyik, karaca ve tavşanın yanı sıra yabani ördek, güvercin, ağaçkakan, üveyik, bıldırcın, çulluk, sığırcık, alakarga ve keklik gibi 100'ün üzerinde kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.
Doğal güzellikleriyle her mevsim farklı ve etkileyici görünüme bürünen Yedigöller sessiz ve sakin tabiatı, güzel manzaraları, şelaleleri, Trekking yapmak isteyenler için farklı arazi şekilleri ve özellikle temiz havasıyla piknik yapmak, dinlenmek, fotoğraf çekmek, spor yapmak ve kamp kurmak isteyenlerin ilk tercihi oluyor. Bu güzel doğa harikası yerde İçinde ve yakınlarında market ve konaklama yerleri bulunmamaktadır. Burada uzun zaman geçirmek isteyenler genelde kamp kurmaktadır. Kamp yeri için yetkililer makbuz karşılığı ücret almaktadır.
Bungalow Evlerde konaklamak isterseniz eğer, Toplam 18 adet olmak üzere, 5 adedi şömineli , 5 adedi merkezi ısıtma sistemli , 8 adedi ise elektirikli ısıtıcı ile yedigöller milli parkı içinde 3 ana bölgede bulunmaktadır. Büyük Evler 250TL hafta içi 350TL hafta sonu- Nazlı Evler 350TLhafta içi 450TL hafta sonu- Serin Evler 250T Lhafta içi 350TL hafta sonu fiyatla konaklayabilirsiniz. Konaklama içinde Habitat Mesire Yerleri rezervasyon yaptırmadan gitmeyin 0 212 291 51 00 0 533 146 31 21 Hazırlıklarınızı ona göre yapın ve çevreyi temiz tutun.
NASIL GİDİLİR?
Otoban’dan Bolu sapağından çıkın. Sonra Yedigöller tabelasını göreceksiniz ve o yolu takip edin. Bolu’dan sonra 42 km! ya da Mengen tarafından 53 kilometre yolunuz bulunmaktadır.İstanbul Yedigöller arası mesafe yaklaşık olarak 310 km olup ortalama İstanbul Yedigöller 4-5 saat sürmektedir. Batı Karadeniz Bölgesi’nde Bolu’nun 42 km. kuzeyinde Zonguldak’ın güneyinde yer alan Milli Parka Ankara–İstanbul karayolunun 152. km’sindeki Yeniçağa ve 190. km’sindeki Bolu’dan kuzeye ayrılan yollarla ulaşılır. İstanbul-Ankara otoyolundan, Bolu-Yeniçağ çıkışından ayrıldıktan sonra Bolu-Gerede yoluna girip 19. km.’deki Yedigöller tabelasını görünce dönülmelidir. Yedigöllere ulaşım için güzergah: Bundan sonrası stabilize toprak yoldur. Toprak yoldan devam edecekler için çukurlar bulunmaktadır. Kışın Bolu-Yedigöller yolu kar yüzünden kapalı olduğundan dolayı ulaşım sadece Yeniçağa-Mengen-Yazıcık üzerinden yapılmaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.