Farklı mimarisiyle dikkat çeken, çağdaş sanatı geleneksel sanatlarla bir arada sergileyen Baksı Müzesi, Bayburt’un 40 kilometre dışında, Çoruh vadisini ve Soğanlı dağlarını seyreden bir tepenin üzerinde kuruldu. Bu sıra dışı müze, büyük kentlerin, sanat merkezlerinin çok uzağında; ama içerdiği koleksiyonlar ve sanatçılarla, kütüphane, konferans salonu, atölye benzeri yan birimlerle, hayata geçirdiği programlı etkinliklerle özgün ve cesur bir sanat anlayışını ortaya koyuyor, sanatı yaşamla buluşturuyor.
Baksı Müzesi bugüne dek ağırlıklı olarak araştırmacı, eğitimci, sanatçı ve gezginleri ağırladı. Müze bünyesinde açılan Baksı Konukevi ise, yeni düzenlemelerle birlikte, bundan böyle bireylerin ya da grupların programlı ziyaretlerine de ev sahipliği yapacak.Her mevsimde farklı bir bitki örtüsüyle kaplanan, doğanın farklı renkleri ile bezenen dağların ve vadinin çevrelediği müze bünyesinde açılan Baksı Konukevi, büyük şehrin karmaşasından kaçmak, arınmak isteyenleri, doğa sporlarından hoşlananları, sanat tutkunlarını ve keşif meraklılarını ağırlamaya hazırlanıyor. Baksı Konukevi, tertemiz havası ve meditasyona davet eden derin sessizliği ile iş ve motivasyon amaçlı toplantılar, eğitim seminerleri, atölye çalışmaları düzenleyen şirket ve turizm acentelerinin konukları için unutulmaz bir deneyim sunmayı hedefliyor.
Baksı’da doğa ve sanat içiçe
Eğitimci, sanatçı Prof. Hüsamettin Koçan’ın, doğduğu köye yakın bir tepenin üzerinde kurduğu Baksı Müzesi’nin konuklarını, sanat, kültür ve doğa ile içiçe bir atmosfer bekliyor. Müze’nin 1500 m2’lik ana sergi salonu, her yıl yenilenen çağdaş sanat sergilerini ağırlıyor. Depo-Müze binası ise geniş bir halk resimleri koleksiyonunu, tarihi çömlek ve seramikleri, ehramları ve etnografik eserleri barındırıyor.
Müze içerisinde aynı zamanda, sanat ve edebiyat ağırlıklı, yaklaşık 10 bin kitaptan oluşan bir kütüphane, 150 koltuk kapasiteli, teknik donanımlı, çokamaçlı bir toplantı salonu bulunuyor. Müze bünyesinde yer alan atölyeler, hem gelen konuklara hem de yörede yaşayan halka yönelik alternatif etkinlikler sunuyor. Müzede, ehram dokuma ve kilim atölyeleri, resim, seramik, heykel, takı, el sanatları ya da çağdaş sanat atölyeleri de düzenleniyor.
Aynı anda 38 kişiye ev sahipliği
Yeni açılan Baksı Müzesi Konukevi, 19 odası ile aynı anda 38 kişinin konaklamasına imkân sunuyor. Konukevi, Taş Odalar ve Bayburt Evi olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Yöresel etnografik eşyalarla tasarlanan Bayburt Evi yerel mimarinin unsurlarını, konforla birleştiriyor. Şömineli Taş Odalar ise konuklara sade, yalın bir stil ve oldukça geniş yaşama alanları sunuyor. Tüm odalarda kişisel banyo ve ısıtma sistemi yer alıyor.
Müze konukları, Baksı günlerini çevre gezileri ile de unutulmaz kılabiliyor. Müze çevresinde görülebilecek pek çok ilginç ziyaret yeri bulunuyor. Bunların arasında Ahi Emir Ahmed-i Zencani Türbesi, Aydıntepe (hart) Yeraltı Şehri, Bayburt Kalesi, Çımağıl Mağarası, Kop Dağı Kış Sporları ve Kayak Merkezi, Sırrakayalar Şelaleleri, Ulu Cami ve Yılanlı Köy sayılabilir.Konuklar için ayrıca Çoruh nehrinde rafting, dağcılık ve doğa yürüyüşü, avcılık ve olta balıkçılığı gibi açık hava etkinlikleri ile bölgenin eşsiz manzaralarını hedefleyen foto safariler düzenlemek de mümkün.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.