• BIST 9355.86
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

SİGARA YASAĞI BAŞLADI

SİGARA YASAĞI BAŞLADI
Eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanlarında tütün ürünleri tüketimi yasaklandı

TURİZMİN SESİ


Yasağa uymayanlara 69 TL, uyarıya rağmen yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmelere ise 500 TL'den 5 bin TL'ye kadar idari para cezası verilecek. TBMM'de 3 ocak 2007'de kabul edilen ve sigara yasağıyla ilgili hükümlerinin bir bölümü 19 Mayıs 2008'de yürürlüğe giren 5727 sayılı Kanun uyarınca bugünden itibaren konutlar hariç tüm kapalı alanlarda sigara içilemeyecek.

İlgili kanunda, kapalı yer, "Sabit veya seyyar bir tavanı veya çatısı (çadır, güneşlik ve benzeri yerler dahil) olan, kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında, bütün yan yüzeyleri veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlar ile aynı şekilde tavanı veya çatısı olup yan yüzeylerinin yarısından fazlası kapalı bulunan yerlerdir" şeklinde tanımlanıyor.

Sigara yasağı kapsamının genişletilmesiyle kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekanlar, dernek ve vakıflara ait lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanlarında tütün ürünleri tüketimi yasaklanıyor. 4207 sayılı kanunun 2'nci maddesinin 6'ncı fıkrasında "tütün ürünü" ibaresi tüttürme, emme, çiğneme ya da buruna çekerek kullanılmak üzere üretilmiş, hem madde olarak tamamen veya kısmen tütün yaprağından imal edilmiş madde olarak tanımlandığından, kanun nargileyi de kapsıyor.

Taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere kara yolu, demir yolu, deniz yolu ve hava yolu toplu taşıma araçlarında tütün içilmesine izin verilmiyor.
Özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumları ile okul öncesi eğitim kurumlarının, dershanelerin, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı alanları ile birlikte açık alanları da yasak kapsamında bulunuyor. Apartman merdivenleri veya asansörü gibi kapalı ortak kullanım alanları da bu kapsama giriyor.

Yasayla, ancak kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekanlar, dernek ve vakıflara ait lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların "açık alanlarında" tütün ürünleri içilebilecek. Konutlar, kanunun istisna saydığı ve tütün ürünü tüketimine özel alan ayrılabilecek yerlerde de sigara içilebilecek. Bu kapsamda, yaşlı bakım evlerinin, ruh ve sinir hastalıklarının yatarak tedavi gördüğü birimleri, ceza infaz kurumları, şehirler arası veya uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan deniz yolu araçlarının güvertelerinin yüzde 10'luk kısmında tütün ürünleri tüketilebilecek. Ancak bu alanlara 18 yaşından küçükler giremeyecek.

Ayrıca, her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı açık hava tesislerinde, toplam seyir alanının yüzde 50'sinde; otelcilik hizmeti verilen işletmelerin tütün ürünleri tüketen müşterilerin konaklamasına tahsisi edilmiş odalarda da tütün ürünleri kullanılabilecek. Yasağın ihlal edildiği durumlarda uygulanacak cezai müeyyideler ise şöyle olacak: "Kapalı mekanda tütün ve tütün mamulleri kullanılması durumunda Kabahatler Kanunu'nun 39. maddesi gereği kişiye verilecek ceza, kamu hizmet binalarında ve kamuya ait toplu taşıma araçlarında ilgili idari birim amirinin yetkili kıldığı kamu görevlilerince uygulanacak.
Özel toplu taşıma araçlarında ilk başvurulan kolluk birimi yetkilileri olacak.
Özel hukuk kişilerine ait binalarda en yakın kolluk birimi yetkilileri tarafından ceza verilebilecek. Bu kişiler tarafından verilecek idari para cezası 2009 yılı için 69 TL olacak." Yasağa uymayan işletmeye verilecek cezalar ise şöyle: "Yasakların uygulanması ve tedbirlerin alınmasıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletme sorumluları, işletme izni veren kurum tarafından yazılı olarak uyarılacak. Uyarıya rağmen, verilen sürede yükümlülüklerini yerine getirmeyenler belediye sınırları içerisinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında ise mahalli mülki amir tarafından 2009 yılı için 560 TL' den 5 bin 600 TL'ye kadar idari para cezası ile cezalandırılacak.

İşletme kamu kurumu ise görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyen memurlar ve kamu görevlileri hakkında disiplin soruşturması açılacak.
Tütün ürünleriyle ilgili izmarit, paket, ağızlık, kağıt ve benzeri atıkları çevreye atanlara belediye zabıta görevlileri tarafından 25 TL para cezası verilecek." Tütün ürünlerinin tüketiminin yasaklandığı yerlere, yasal düzenleme ve buna uymamanın cezai sonuçlarını belirten uyarı yazıları asılacak.

Tütün ürünleri satışı yapılan yerlerde 18 yaşını doldurmayanlara tütün ürünü satılmayacağına dair yazılar herkes tarafından görülebilir yerlere asılacak. Bunu yapmayanlara mahalli mülk amiri tarafından bin 120 TL para cezası verilecek. Tütün ürünlerinin ve üretici firmaların ismi, marka veya alametlerini kullanarak reklam ve tanıtımı yapılmayacak. Kampanyalar düzenlenemeyecek, etkinliklere sponsor olunamayacak. Tünün ürünlerinin isim, logo veya amblemlerini kullanarak bildirimi yapılamayacak, basın-yayın organlarına ilan verilemeyecek.

Üretilen ve pazarlaması yapılan tütün ürünleri bayilere veya tüketicilere teşvik, eşantiyon, promosyon, bedelsiz veya yardım olarak dağıtılamayacak. Bunlara uymayanlara Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) tarafından 56 bin ile 280 bin TL arasında para cezası uygulanacak. Tütün ürünlerine benzeyecek veya markasını çağrıştıracak şekilde sakız, şeker, çerez, oyuncak, kıyafet, takı, aksesuar ve benzeri ürünler dağıtılamayacak ve satılamayacak. Yasağa uymayanlara, belediye encümeni veya mahalli mülki amir tarafından 22 bin 400 ile 112 bin TL arasında para cezası verilecek.


Tütün firmalarının isimleri, amblemleri veya ürünlerin marka veya işaretleri ya da bunları çağrıştıracak alametler kıyafet, takı ve aksesuar olarak taşınamayacak. Aksi şekilde davrananlara kamu görevlileri veya kolluk birimi yetkilileri tarafından 69 TL para cezası uygulanacak."
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ile ulusal, bölgesel ve yerel yayın yapan özel televizyon kuruluşları ve radyolar, ayda en az 90 dakika tütün ürünleri ve sağlığa zararlı diğer alışkanlıkların zararları konusunda uyarıc ı, eğitici yayınlar yapılacak.

 
Bu yayınların asgari 30 dakikası 17.00-22.00 saatleri arasında olmak üzere 08.00-22.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.
Televizyonda yayımlanan programlarda, filmlerde, dizilerde, müzik kliplerinde, reklam ve tanıtım filmlerinde tütün ürünleri kullanılmayacak, görüntülerine yer verilmeyecek. Bunun ihlal edilmesi halinde RTÜK tarafından idari para cezası uygulanacak.


Uygulamaya göre, sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde tütün ürünlerinin satışı yapılamayacak. Buna uymayanlara belediye encümeni veya genel kolluk tarafından bin 120 TL para cezası verilecek. Tütün ürünleri 18 yaşını doldurmamış kişilere satılamayacak ve tüketimlerine sunulamayacak. İhlali halinde, Cumhuriyet Savcılıklarınca 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.


Tütün ürünü işletmelerinde, pazarlamasında ve satışı nda 18 yaşını doldurmamış kişileri istihdam edenlere mahalli mülki amir tarafından her bir kişi için bin 120 TL para cezası uygulanacak. Tütün ürünlerinin paketlenmesi ve etiketlenmesinde mevzuata uygun hareket etmeyenlere de TAPDK tarafından idari para cezası verilecek. Tütün ürünleri, otomatik makinelerle, televizyon ve internet gibi elektronik ortamlarda satılamayacak ve satış amacıyla kargo yoluyla taşınamayacak. Bunun yapılması durumunda TAPDK tarafından idari para cezası uygulanacak.

Ayrıca tütün ürünleri paket açılarak adet şeklinde veya daha küçük paketlere bölünerek satılamayacak. Satılması durumunda TAPDK tarafından bin 120 ile 11 bin 200 TL arasında para cezası verilecek.
Tütün ürünleri, 18 yaşını doldurmamış kişilerin doğrundan ulaşacağı ve işletme dışından görülecek şekilde satışa arz edilemeyecek. İhlali halinde TAPDK tarafından idari para cezası uygulanacak. Şikayetler, yetkilendirilmiş kişiler, kurum amirleri, kolluk kuvveti, "Dumansız Hava Sahası İrtibat Merkezi", "ALO SABİM 184" ve belediye zabıtasına iletilebilecek.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21