• BIST 8850.18
  • Altın 3012.611
  • Dolar 34.2571
  • Euro 36.7423
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

Seyahat Planlarını Sosyal Medya ve Dijital Platformlar Etkiliyor

Seyahat Planlarını Sosyal Medya ve Dijital Platformlar Etkiliyor
Türkiye’de seyahat kategorisindeki aramaların en yüksek olduğu dönemde kullanıcıların tercihlerini; ekonomik koşulların yanı sıra sosyal medya ve dijital platformlardaki diziler ile kullanıcıları hedefleyebilen yapay zeka temelli reklamlar belirliyor

TURİZMİN SESİ


Hemen her yıl bu dönemlerde kullanıcıların artan ilgisi ile yaz tatillerinin organize edildiği döneme girdik. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Organizasyonu’nun (UNWTO) TCI ile yaptığı araştırmaya göre yıllık ortalama yüzde 37’lik bir artışla tatil konumları, rezervasyonlar ve turizm ile ilgili aktivitelerin arttığı gözleniyor. Sojern verilerine göre hotel ve rezervasyon aramaları yıllık yüzde 24 artıyor. Google Trends verilerine göre Türkiye’de son 90 günde seyahat kotegorisinde otel, uçak bileti ve tatil aramalarında yılın en yüksek dönemlerini yaşıyoruz. Ayrıca “Bali Otel Fiyatları” gibi aramalarda 4 buçuk kat gibi önemli sezonsal ve kullanıcı davranışlarının etkilendiğini gösteren sonuçlar ortaya çıkıyor.

Kullanıcıların seyahatlerini önemli spor organizasyonları belirliyor
Expedia araştırmasına göre ise seyahatlerin önemli bir tetikleyicisi arasında ilham veren etkinlikler yer alıyor. Örneğin UEFA Konferans Finali’nin gerçekleştiği Prag ve UEFA Şampiyonlar Ligi Finali’ni hep birlikte yaşadığımız İstanbul için aramalar yüzde 10 ve yüzde 15 oranlarında arttı. Özellikle Manchester City’nin ilk finali olduğu için Britanya’dan yapılan arama ve rezervasyonlarda önemli artış gözlemlendi.Ayrıca araştırmalar 2023 yılında Türkiye’nin 2019 yılına kıyasla yüzde 7 daha fazla turist çekmesiyle birlikte, ilk kez pandemi öncesi dönemden daha fazla turist çeken ülke konumunda yer alması da raporda yer alıyor.Daha fazla seyahat için kullanıcı motivasyonlarına bakıldığında Instagram ile Tiktok gibi sosyal medya ve Netflix gibi platformlardaki dizilerin oldukça etkisi yüksek. Instagram üzerinde günde ortalama 100 milyon görsel paylaşılırken, her ay 200 milyondan fazla postta “travel” ve “vacation” kelimeleri yer alıyor. 

Sosyal medya ve dizilerin etkisi gün geçtikçe artıyor
Seyahat eden gençlerin yüzde 40’ı Instagram influencer’larının seyahat tercihlerinde belirleyici olduğunu belirtiyor. Video izleme platformlarında yer alan The White Lotus izleyicileri Sicilya’ya, Downton Abbey izleyicilerinin İngiltere ve Emily in Paris izleyicilerinin Fransa ziyaretlerini artırması “set-jetting” akımını ortaya çıkardı. 2023 yazı ABD’den en fazla Avrupa’ya uçuşun yaşandığı dönem olarak kayıtlara geçti. Seyahatlere çıkanların önemli bir kısmı hayatında bir kez yapacağı bir tatilin peşinde koşarken, bütçe içinde kalarak hareket etmek isteyenler de azımsanmayacak düzeyde.

Seyahat kategorisinde ROAS nasıl artırılır?
Tüketicilerin seyahat alanında kişiselleştirilmiş kampanya ve öneriler istediğinden söz eden RTB House Türkiye Ülke Müdürü Can Tunçer, “Bir kullanıcının önceki seyahatlerine, gittiği yerlere, uçuşlarına göre ona yeni önerler getirmek ve tahminlerle erken dönem fırsatlarını sunmak fark yaratıyor. Aramalar çok uzun sürebildiği için bu süreyi kısaltan reklamlar kullanıcıların ilgisini çekiyor. Daha önce yapılan aramaların analiz edilmesi, kullanıcıya en uygun seçeneklerin alternatifler ile sunulması hızla aksiyona dönülmesini ve reklam yatırımlarının geri dönüşlerinin (ROAS) artmasını sağlıyor” dedi. Tunçer’e göre, yakın zamanda Chrome üzerinde çerez desteğinin çekilmesiyle birlikte reklamverenlerin önemli bir hazırlık dönemi olacak.Birinci taraf verilerin toplanması, kullanıcılara sunulacak sadakat programları, CRM sistemlerinin eşlenmesi ve kullanıcı verilerinin ortak veri havuzlarının oluşturulmasıyla paylaşılmadan hedeflenebilir hale getirilmesinin önemi artıyor. Yapay zeka ve Derin Öğrenme gibi teknolojileri kullanan tahminleme ve hedefleme sistemleri ise eldeki verinin en iyi şekilde değerlendirilmesine olanak tanıyor.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21