• BIST 9903.93
  • Altın 2869.332
  • Dolar 34.1109
  • Euro 38.1575
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

SENFONİ DAĞ KÖYÜNE TAŞINDI

SENFONİ DAĞ KÖYÜNE TAŞINDI
Adana'nın Kozan ilçesinde Torosların eteğindeki dağ köylerinden biri olan Acarmantaş'ta bir öğrencinin, geçen yıl tanıştığı klasik müzik karşısındaki hayranlığını anlatan mektubu Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası (ÇDSO) sanatçılarını yeniden köy konserin

TURİZMİN SESİ


Daha önce de engelliler okulunda ve tarlada çalışan pamuk işçisi ailelerin çocuklarına yönelik konserler düzenleyen ÇDSO, sanatçıları geçen yıl eğitim konserleri kapsamında Acarmantaş köyünde eğitim gören 350 öğrenciyi klasik müzik ile tanıştırdı.

Bu konseri en ön sıralarda izleyen ve sanatçıların enstrümanlarından çıkan klasik müzik tınıları karşısında etkilenen ilköğretim okulu 7. sınıf öğrencisi Eda Kara, bir mektup hazırlayıp, ÇDSO sanatçılarına ulaştırdı.
Mektup ellerine ulaştıktan sonra okuyup etkilenen ÇDSO Müdürü Serdar Bakırezen ve Genel Koordinatörü Şükrü Demir, genç kıza telefonla ulaşıp, konser isteğini yerine getireceklerini belirtti. Sezonun kapanmasına karşın sanatçılar, tatil planlarını erteleyerek, kendi imkanlarıyla Adana'dan 150 kilometre uzaklıktaki köye, bir kez daha gitti.

Öğrencilerin aileleri de sanatçıların çocukları için yaptığı bu iyilik karşısında mahcup olmamak adına, imkanları doğrultusunda sıkma, ayran hazırlayarak sanatçıları karşıladı. Sanatçılar bir yandan yufkanın açılışını dikkatle izlerken, trompet sanatçısı Uğur Sayınbatur enstrümanıyla Türk Halk Müziği ve pop müzik eserlerini seslendirirken sıkma hazırlayan köylü kızlar ve kadınlar da eşlik etti. Sayınbatur, çaldığı enstrümanı merakla inceleyen öğrencilere de trompeti çalma fırsatı verdi.

Öğrencilerle burada kısa süreli sohbet edip, köylülerin yaptığı sıkmaların tadına bakan sanatçılar, okul bahçesinin konser için elverişsiz olması nedeniyle eğitim konserini gerçekleştirecekleri Sumbas Çayı yakınında doğal güzelliği ile ünlü Yeşil Vadi mesire alanında bir araya geldi.
Tüm hazırlıkların ardından ÇDSO sanatçıları Mehmet Edemen (keman), Başar Zeren (keman), Boris Tuntev (viyolonsel), Proletina Erten (kontrbas), Serdar Bakırezen (korno), Doğanay Erten (fagot) ve Çocuk Korosu Şefi Nevin Apaydın (flüt), geçen yıl tanıttıkları enstrümanları öğrencilere bir kez daha gösterdi.

Bir çok öğrencinin Apaydın'dan önce enstrümanların isimlerini söylemeleri, sanatçıları sevindirdi. Bu kez sanatçılar, öğrencileri alkışlayarak tebrik etti. Klasik müzikle ilgili de bilgi veren sanatçılar, ağaçların arasında çay kenarında konserde önce Hatırla Sevgili, Samanyolu, Sarı Gelin türkülerini, ardından dünyaca ünlü klasik müziğin ustaları Mozart, Bach ve Beethoven'in eserlerini seslendirdi.
Her parça sonrası alkışlarla beğenilerini ortaya koyan çocuklar, konserin ardından sanatçıların yanında kümeleşerek, imza alıp, hatıra fotoğrafı çektirmek için adeta birbiriyle yarıştı.

Sanatçılar, enstrümanları merak eden öğrencilerle de tek tek ilgilenip, isteyenlere nasıl çalacaklarını gösterdi. Öğrenciler, enstrümanlara dokunarak çıkarttıkları sesleri ise büyük dikkatle dinledi.
Bazı çocuklar ise başta Çocuk Korosu Şefi Apaydın olmak üzere sanatçılara, klasik müzik ile ilgilenmek istediklerini belirterek, bunun eğitimini nasıl alacaklarıyla ilgili sorular sordu. ÇDSO Müdürü Serdar Bakırezen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin kendilerine gösterdikleri ilgiden oldukça memnun olduklarını, öğrenci Eda Kara'nın hazırladığı mektuptan da çok etkilendiklerini belirtti.

Bakırezen, çoğu kent merkezini bile görmemiş çocukların klasik müzik karşısında ilgisinin önemine değinerek, "Kentlerde klasik müzik konserlerine vatandaşları çekebilmek için çok çabalıyoruz. Burada ise köylü çocuklar yeniden bir enstrümanın canlı olarak çıkardığı sesi dinleyebilmek için çaba sarf ediyor. Bu bizi sevindirdiği kadar duygulandırdı. Bundan sonra daha fazla köyde eğitim konseri vermeye çalışacağız" diye konuştu.

Bazı çocukların enstrümanlara ilgisinin yanı sıra yeteneklerinin de olduğunu belirten Bakırezen, "bu öğrencilerin konservatuvarda eğitim görmeleri için elimizden geleni yapacağız" dedi. Eda Kara, konser öncesi arkadaşlarının da düşüncelerini yansıttığı mektubu, bir kez daha okudu. Sanatçıları etkileyen mektupta, "sizin sayenizde müzik aletlerini daha geniş biçimde öğrendik. Hatta bazı geceler rüyamda bu müzik aletlerini görüyorum. Ben de sizin gibi müzik aletlerini çalmak istiyorum. Bu yıl da yine sizin sunumlarınızı dinlemek istiyoruz. Umarım bu isteğimizi geri çevirmezsiniz" sözleri dikkati çekti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21