• BIST 9389.62
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

SALZBURG’DA MODERN TÜRKİYE SERGİSİ

SALZBURG’DA MODERN TÜRKİYE SERGİSİ
İstanbul Modern, 8 Temmuz 2009'da Paris'te “Le Pont – Photos de Galata / Köprü6 – Galata Fotoğrafları” ve Salzburg'da “Türkei Modern / Modern Türkiye” başlıklı sergileri ile yurtdışında iki sergi birden açıyor

TURİZMİN SESİ


Türkiye ve Fransa'nın Dışişleri ve Kültür Bakanlıklarının himayesinde gerçekleştirilecek olan “Fransa'da Türkiye Mevsimi” kapsamında, Paris'te Senato Başkanı Gerard Larcher'nin L'Orangerie'de açılışını yapacağı “Le Pont – Photos de Galata / Köprü6 – Galata Fotoğrafları” sergisi 8 Temmuz – 2 Ağustos tarihleri arasında sürecek.

Salzburg Yaz Festivali kapsamında Salzburg Belediye Başkanı Dr. Heinz Schaden ve Türkiye Salzburg Başkonsolosu Nesrin Beyazıt'ın açılışını yapacakları, Othmar Pferschy fotoğraflarından oluşan “Türkei Modern / Modern Türkiye” başlıklı sergi, 8 Temmuz – 30 Ağustos tarihleri arasında Salzburg Belediyesi'ne bağlı Gallerie Am Mozartplatz'ta sergilenecek.

“Fransa'da Türkiye Mevsimi” kapsamında Paris L'Orangerie'de açılacak olan ve küratörlüğünü İstanbul Modern Fotoğraf Sergileri Küratörü Engin Özendes'in üstlendiği “Le Pont- Photos de Galata / Köprü6 – Galata Fotoğrafları” başlıklı sergide, Türk fotoğrafının en önemli yenilikçi isimlerinden Ahmet Elhan, Murat Germen, Cemal Emden, Orhan Cem Çetin, Merih Akoğul ve Ömer Orhun'un Galata Köprüsü'ne odaklanan çalışmalarıyla farklı bakış açılarından yepyeni bir Galata sunuluyor.

“Le Pont- Photos de Galata / Köprü6 – Galata Fotoğrafları” başlıklı sergide yer alan 6 fotoğrafçı, özel olarak gerçekleştirdikleri projelerde, bir yandan mekânın tarihsel önemini, İstanbul için taşıdığı farklı anlam ve imgeleri yansıtmayı, öte yandan da değişen yaşam koşulları ve farklı kentsel pratikler çerçevesinde bugün edindiği yeni anlamların altını çizmeyi amaçladı. Sergideki altı bölümde, fotoğrafçıların Galata'nın çokkültürlü tarihini çeşitli görsel ve yazılı malzemeleri birleştirerek yeniden kurguladıkları özgün yorumları yer alıyor.

Sergi, Galata'nın farklı dönemlerini, çokkültürlü geçmişini, mimari niteliklerini, Doğu ile Batı'yı taklit edilemez bir özgünlükle bir araya getirişini ve farklı kentsel gerçeklikler arasında bir bağlantı noktası olma konumunu gözler önüne seriyor.

Merih Akoğul siyah-beyaz fotoğraflarıyla, 1950'lerin grileri ve o dönemin paspartusuz moda çerçeveleriyle geçmişin izini sürerek, eski köprüye bir ağıt, “requiem” sunuyor. Orhan Cem Çetin yerleştirmesinde, balık tutma ağırlıklarının sessiz ve kör yüzüşünü, gitmek için sıralarını bekleyen darboğaz gemileri, hiçbir zaman birleşemeyen âşıkların dokunaklı hikâyesiyle, “yasak aşk” ile karşılaştırıyor. Ahmet Elhan, Galata Köprüsü gibi çokkatmanlı ve çok-çağrışımlı bir konuyu, çokboyutlu olarak “zaman/ mekân” serisinde 1.728 parçadan oluşan çalışmasıyla gösteriyor.

Cemal Emden, günbatımında ve gün içinde Galata Köprüsü'nü ve çevresini altı değişik açıdan yansıtarak, görünürlüğü zaman ve mekâna bağlı olarak ele alıyor. Murat Germen, Doğu-Batı ikileminin “kısır döngüsü” yerine, tabelaların dilini kullanarak güçlü-güçsüz ya da varlıklı-varlıksız olarak ayırmayı öneriyor iki yakayı. 13 metrelik bulut panoramasıyla da iki yakayı gökyüzüyle birleştiriyor. Ömer Orhon da “ayıran” ve “birleştiren” kavramlarını köprünün varlığına ve yokluğuna bağlayarak, yeni buluşmaları yansıtıyor.

Galerinin giriş duvarlarında ise, köprünün tarihini belgelemek amacıyla; Leonardo da Vinci'nin 1502 yılında Sultan II. Bayezıt'a yazdığı ve Haliç'in üzerine bir köprü yapmak istediğini belirttiği, orijinali Topkapı Sarayı Kütüphanesi'nde bulunan mektubunun ve orijinali Paris'te Bibliotèque de L'Institut de France'da bulunan Leonardo'nun çizim defterindeki Galata Köprüsü için yaptığı tasarımın röprodüksiyonları yer alacak. Ayrıca sergide, İstanbul Modern fotoğraf arşivinde bulunan Sébah&Joaillier fotoğraf stüdyosunun 1890'da çektiği, Galata Köprüsü'nü de içine alan bir panorama da görülebilecek.

Othmar Pferschy Fotoğrafları Viyana'dan sonra Salzburg'da

Salzburg Yaz Festivali kapsamında 8 Temmuz'da Gallerie Am Mozartplatz'ta açılacak olan, Othmar Pferschy fotoğraflarından oluşan “Türkei Modern/ Modern Türkiye” sergisi, daha önce 19 Eylül – 9 Kasım 2008 tarihleri arasında Viyana'da Wien Museum Karlsplatz'ta sergilenmişti. Sergi, Salzburg'dan sonra 2009 Ekimi'nde Graz Şehir Müzesi'nde yer alacak, 2010 yılının Mayıs ayında ise Dornbin'de yeni açılacak olan Kuntshalle'nin ilk sergisi olma özelliğini kazanacak.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarında, fotoğraflarıyla genç cumhuriyetin ve Türk insanının dünyaya tanıtılmasında en büyük görevi üstlenen Othmar Pferschy (1898-1984), belge fotoğrafının en önemli temsilcilerinden biri olarak Genç Türkiye'nin gelişen ve yenileşen yüzünü tüm dünyaya tanıtmak için ülkemizi dolaşarak binlerce fotoğraf çekti.

“Genç Türkiye'nin bir çeşit gözü olan” Othmar Pferschy, yıllarca kent ve mimari fotoğraflarında; devasa binaları, modern fabrikaları, okulları, üniversiteleri, sağlık kuruluşlarını, sokakları, caddeleri, stadyumları, parkları, meydanları görkemli biçimde görüntüledi. İnsan ve yaşama ilişkin fotoğraflarında ise 19 Mayıs törenlerini, mutlu köylüleri, köylü çocukları, işçileri, ata binenleri, tenis oynayanları, eskrim yapanları, laboratuvarda çalışanları, daktilo yazanları, piyano çalanları vb. büyük bir titizlikle saptanmış anlarda, kusursuz bir teknik ve geometrik düzenle, mükemmel bir estetikle yansıttı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21