TURİZMİN SESİ
Festivalin açılışında konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan hedeflerinin Türkiye’nin dört bir yanına kitap götürmek olduğunu söyledi.Beyoğlu Belediyesi’nin geleneksel olarak düzenlediği Beyoğlu Sahaf Festivali’nin açılışına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu’nun katılımıyla açılan festival 17 Eylül-11 Ekim tarihleri arasında tüm okurlara açık olacak. Festival alanında 71 stantta 91 sahaf yer alırken, on binlerce kitap 23 gün boyunca 10.00-23.00 saatleri arasında kitap dostlarıyla buluşacak. Kitapseverlerin dört gözle beklediği festivalde bu yıl yabancı sahaflar da yer aldı. Romanya ve Yunanistan’dan gelen sahafların yanı sıra ünlü yazarlar da festival boyunca okurlarıyla söyleşilere katılacak. Festivalin açılışında gerçekleştirilen mezattan elde edilen gelir, yeni eğitim-öğretim döneminde maddi durumu yetersiz çocuklara bağışlandı.
BEYOĞLU KÜLTÜR VE SANATIN MERKEZİ
Festivalin açılışında konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, müzikten, tiyatroya, kitaba kadar pek çok şeyin Beyoğlu’nda bulunduğunu belirterek, Beyoğlu’nun kültür ve sanatın bir merkezi olduğunu söyledi. Beyoğlu’nda belediyecilik hizmetlerinin yanında bu tür etkinliklere önem vermeye gayret ettiklerini dile getiren Başkan Demircan, “Etkinliklerin içinde kitabın özellikle sahafın yeri bambaşka. Kitap dediğimizde sadece kitap anlıyoruz ama sahaf dediğimizde kitap da, gazete de, dergi de, fotoğraf da anlıyoruz. Bu yüzden bizim için çok değerli” dedi.
Beyoğlu’nda birçok kültür-sanat etkinliği yaparken, ilçeyi zenginleştirirken sahafları da nasıl yaşatabiliriz arayışlarına girdiklerini söyleyen Demircan, “o sırada da öyle bir etkinlik yapalım ki sadece Beyoğlu’nun değil, İstanbul’un sahaflarını toplayalım dedik. Kadıköy’de, Bakırköy’de İstanbul’un dört bir tarafında bu işe gönül vermiş değerli dostlarımızı böylece 9 yıldır topluyoruz” şeklinde konuştu.
HEDEFİMİZ TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR TARAFINA KİTAP GÖTÜRMEK
Festivale iki ülkeden gelen misafir standın yer aldığını hatırlatan Demircan, seneye bu iki olan standın 20 standa çıkarmayı, böylece festivali uluslararası hale getirmeyi arzu ettiklerini de sözlerine ekledi. Beyoğlu’nda sahaflar festivalini kalıcı hale getirmek için kararlı olduklarını vurgulayan Ahmet Misbah Demircan, hayallerinin Beyoğlu’nun, İstanbul’un sahafları olarak bu organizasyonu Türkiye’nin dört bir tarafında, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Van, Trabzon’a götürmek olduğunu söyledi.
Ahmet Misbah Demircan’ın ardından kürsüye gelen Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu konuşmasında sahaflara bol kazanç dileyerek şöyle devam etti: “Peygamberimize inen ilk ayette ‘oku’ diyor. Temelde işte bu ilahi emre itaat eden milletimiz kitaplara, kütüphanelere, ilme ve akademiye büyük kıymetler vererek büyük bir medeniyet kurmuştur. Bu medeniyet eşiği de İstanbul’dur. Beyoğlu da İstanbul’un kültür ve sanat hayatının kalbidir. Böyle güzel ve anlamlı bir festivalin Beyoğlu’nda yapılması, buranın ruhuyla da gayet uyumlu bir etkinlik olmuştur” dedi.
SAHAFLIK GELENEĞİ KÜLTÜRÜMÜZDEN AYRILMAZ BİR PARÇADIR
Sahafların öneminden söz eden Bakan Topçu, “Sahaflar bizim kültür ocaklarımızdandır. Nice kıymeti sahaflarda buluruz. Sahaflar dün ile bugün arasında bağlantı kuran bir köprü gibi görmüşüzdür. Bu nedenle bir sahaf dükkânına girince kendinizi tarihi bir yolculuğa çıkmış gibi hissedersiniz. Sahaflık geleneği bizim kültürümüzden ayrılmaz bir parçadır” diye konuştu. Başkan Demircan’ın Türkiye’nin dört bir yanına kitap götürme hedeflerini desteklediklerini söyleyen Bakan Topçu şunları kaydetti: “Önce yurdumuzun dört bir köşesinde belediye başkanlığımızın, tabii ki kültür bakanlığımızın ve ilgili yerlerin desteğiyle ve çabasıyla bu bütün Anadolu’ya yayılsın. Komşularımızla da böylece görüş alışverişinde bulunalım.” Konuşmaların ardından Sahaflar Derneği Başkanı Emin Nedret İşli, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'a 1828 yılında Atatürk Anıtı'nın dört bir tarafından çekilmiş orijinal fotoğraflarının yer aldığı 'Cumhuriyet Abidesi Hatırası'nı hediye ederken; Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu'ya da katı sanatı ile yazılmış besmele tablosunu ve Hammer'in Osmanlı Tarihi Kitabı'nı takdim etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.