TURİZMİN SESİ
Fındıklı, güllü, çifte kavrulmuş, damla sakızlı ve safranlı olmak üzere 5 çeşit üretilen lokum, birçok bölgede üretilenlerden farklı lezzet ve dokuda olması nedeniyle tüketicilerce tercih ediliyor. Elastiki yapısı, parlak görünmesi ve ağızda çiğ nişasta tadı bırakmamasından dolayı talep gören Safranbolu lokumu, lezzetinin bozulmaması için stoklanmadan kısa sürede satılıyor.
İlçede 18. ve 19. yüzyıl ile 20. yüzyıl başlarında inşa edilmiş tarihi konakların tasvir edildiği değişik ambalajlarla lokumlarını satışa sunan esnaf, bayram öncesinde üretimini artırarak 50 ton satış hedefliyor.
Safranbolu'da uzun yıllardır lokum üreten firmanın sahibi Ali Sezer, ilçede üretilen lokumlarının 30 yıldır ününü sürdürdüğünü ve marka haline geldiğini söyledi.
Bayramlarda geleneksel olduğu için değişik çeşitlerde üretilen lokumları çikolatadan daha fazla sattıklarını belirten Sezer, şöyle konuştu:
"Gerçek Safranbolu lokumu fındıklı, dışı Hindistan cevizi ile kaplanm ış klasik lokumdur. Son zamanlarda üretilenlerde dünyanın en pahalı bitkisi safranı da kullanıyoruz. Safranbolu lokumu 70-80 yıllık bir geleneğin ürünüdür. Belli bir disiplin ve kaliteden hiçbir zaman vazgeçilmemekte. Katkı maddesi kullanılmadığından da stoklanmamaktadır. Ürünlerimiz günlük üretilir ve satılır. Asla bir sonraki güne bırakılmaz. Bu nedenle il dışında satış yapmıyoruz."
Çeşitlerine göre lokumların kilogramını 6-18 lira arasında değişen fiyatlardan sattıklarını anlatan Sezer, "Ramazan Bayramı öncesinden itibaren ilçemize gelen turistlerimize toplan 50 ton lokum satılacağını tahmin ediyorum. Safranbolu'ya gelen her turist mutlaka bir paket lokum alıyor. Çünkü, bu lokumu ilçemizden başka bir yerde bulamayacaklarını biliyorlar" dedi. Ali Sezer, ürettikleri lokumların lezzetinde, bileşiminde kullanılan malzemelerin yanı sıra pişirme süresi gibi unsurların da etkili olduğunu kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.