• BIST 9903.93
  • Altın 2869.332
  • Dolar 34.1109
  • Euro 38.1575
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

SABANCI HOLDİNG NET KÂR AÇIKLADI

SABANCI HOLDİNG NET KÂR AÇIKLADI
Sabancı Holding'in, 30 Eylül 2011 tarihi itibariyle dokuz aylık konsolide satışları 2010 yılının aynı dönemine göre yüzde 18 artarak 16 Milyar 440 Milyon TL'ye ulaştı

TURİZMİN SESİ


Sabancı Holding konsolide finans dışı şirketlerinin satışları ise aynı dönemde yüzde 34 oranında arttı. Yılın ilk dokuz ayında Sabancı Holding 3.5 Milyar TL konsolide faaliyet karı yarattı. Sabancı Holding net karı 1 Milyar 538 Milyon TL olarak gerçekleşti. Finans dışı şirketlerin net karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 183 artış gösterdi.

Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul konuya ilişkin yaptığı açıklamada görüşlerini şöyle dile getirdi: “ 2011 yılının ilk dokuz ayında Sabancı Holding ekonomiden daha hızlı büyümeye devam etti. Müşteri odaklı çalışmalarımız ve sağladığımız verimlilik artışları sayesinde finans dışı şirketlerimizin konsolide faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 268, net karı ise yüzde 183 oranında arttı. Finans dışı şirketlerimizin karlılığımızdaki payının artması bizim için çok memnuniyet vericidir.”

-“SANAYİ ŞİRKETLERİMİZİN BAŞARILI PERFORMANSI HEM TOPLULUĞUMUZ, HEM ÜLKEMİZ ADINA OLUMLU”

Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, sanayi şirketlerinin müşteri odaklı stratejilerle güçlü bir satış hacmi yakaladıklarını vurgulayarak, “satış hacmi yakaladılar ve satışlarını yüzde 68, net karlarını yüzde 172 arttırdılar” dedi.

Kurtul sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanayi şirketlerimizin karlılığındaki önemli artışın arkasında yüksek kapasite kullanım oranları, yeni ürün geliştirme ve ticarileştirme, ürün gamındaki iyileştirmeler ve fiyat - hammadde maliyet dengesinin başarıyla yönetiliyor olması yer almaktadır. Üçüncü çeyrekte yükselen EUR/TL kuru da karlılığımızı olumlu etkilemiştir. Sanayi şirketlerimizde hayata geçirilecek yeni yatırımlarla büymemizi sürdürmek istiyoruz.”

-“ENERJİSA ÇATISI ALTINDA TÜRKİYE'NİN ELEKTRİK ÜRETİM VE DAĞITIMINDA EN BÜYÜK ÖZEL ŞİRKETİNİ YARATIYORUZ”-

Kurtul şöyle devam etti: “Enerji iş alanımızda 30 Eylül 2011 faaliyet karımız, geçen senenin aynı dönemine göre, yüzde 463 daha yüksek. Operasyonel karımızdaki artışın ana unsurları dünyanın en verimli doğal gaz santralleri arasında olan Bandırma elektrik üretim tesisimizde yakaladığımız verimlilik, hidroelektrik ve rüzgar santrallerimizin üretime geçmesi oldu.

Enerjisa'nın elektrik üretiminde yüzde 10 pazar payı hedefi var. Bu hedefimiz doğrultusunda, enerji yatırımlarımıza devam ediyoruz. 2011 yılında 870 MW'lık dört yeni yenilenebilir enerji üretim lisansı aldık. 2011'in ilk aylarında Hacınınoğlu hidroelektrik ve Çanakkale rüzgar santrallerini devreye aldık; son çeyrekte Menge hidroelektrik santralini devreye alacağız. Böylelikle yılsonunda yenilenebilir kaynaklı kurulu güç kapasitemiz 343 MW olacak ve mevcut kurulu güç portföyümüzün yüzde 21'ini oluşturacak.

Bu yılın sonuna kadar Enerjisa çatı şirketini kurmayı hedefliyoruz. Enerjisa şirketimiz elektrik üretim, ticaret ve dağıtım şirketlerimizin sahibi olacak.”

-“ÇİMENTODA ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE YAKIN COĞRAFYAMIZDAKİ YATIRIM FIRSATLARINI DEĞERLENDİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”-

Türkiye çimento sektöründe 2011 yılında kapasite kullanım oranlarının arttığına ve fiyatlandırmada yaşanan bölgesel farklılıkların azaldığına dikkat çeken Zafer Kurtul, Sabancı Holding'in bu iş alanında faaliyet karını geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 32 artırdığını belirtti. Kurtul: “Sabancı Topluluğu enerji verimliliği ve sürdürülebilir büyüme stratejisine paralel olarak, Eylül ayında Akçansa Çanakkale Fabrikas'ında Türkiye'nin ilk atık ısı tesisini devreye soktu. Akçansa bu tesis ile elektrik giderlerinde yüzde 30 tasarruf sağlamayı amaçlıyor”dedi.

Zafer Kurtul, Akçansa ve Çimsa ile yüzde 18 klinker kapasitesi payı olan Sabancı Topluluğu'nun, Türkiye çimento sektörünün lideri oldugğunu hatırlatarak, yakın gelecekte yurtiçi büyüme fırsatlarının yanı sıra, yurtdışında Türkiye'ye yakın coğrafyalardaki büyüme fırsatlarını da değerlendireceklerini kaydetti.

-“TEKNOSA PERAKENDE GRUBUMUZUN YILDIZI”-

Zafer Kurtul şöyle devam etti: “Elektronik perakendeciliği sektöründe lider şirketimiz Teknosa, satışlarını yılın ilk dokuz ayında yüzde 26 arttırdı. 2011 yılı içinde satış alanına 30 bin m2 daha ilave ederek yıl sonunda 130 bin m2'ye ulaşmayı hedefliyoruz. Teknosa, mağaza sayısındaki artışın yanı sıra, geçen yıl mevcut olan mağazalarında da yüzde 11 gibi güçlü bir satış artışı kaydetmektedir.

2011 yılında ABD'li Best Buy'ın Türkiye'de faaliyet gösteren iştirakini satın alan Teknosa, mevcut rekabet ortamı nedeniyle konsolidasyonun kaçınılmaz olduğu sektörde, lider olarak yeni satın almalarda aktif rol almayı planlamaktadır.”


-“AKSİGORTA VE AVİVASA'NIN BÜYÜME POTANSİYELİ YÜKSEK”-

“Sigorta şirketlerimiz ise bu dönemde net karlarını iki katın üzerine çıkardılar. İki şirketimizde de yüksek büyüme potansiyeli olduğunu görüyoruz.”

-“BU DÖNEMDE ÖZELLİKLE RİSK YÖNETİMİNE ÇOK ÖNEM VERİYORUZ”-

Sabancı Holding CEO''su Kurtul, Avrupa Birliği ülkelerinin yüksek kamu borçları ekonomiler için önemli riskler oluşturduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle tamamladı: “Kamu tahvillerinin riskleri yükselmekte ve bazı ülkelerin temerrüt riskleri oluşmakta, ekonomik ve politik istikrarsızlıklar yaşanmaktadır. Bu durum özelikle Avrupa bankacılık sisteminde yüksek miktarlarda sermaye ihtiyacı doğurmaktadır. Piyasalardaki belirsizlik devam ederken, Türkiye politik ve ekonomik olarak istikrarlıdır. Güçlü bankacılık sektörü, olumlu bütçe dengeleri, iç pazar dinamikleri ve düşük seviyelerdeki kamu ve bireysel borçluluğu ile ülkemizin küresel olumsuz gelişmelerden daha az etkilenmesini bekliyoruz. Sabancı Holding, güçlü mali yapısı ve risk yönetimi ile küresel çalkantılı ortamda güvenli liman ve kararlı yatırımcı olmaya devam edecektir.”

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21