• BIST 9903.93
  • Altın 2869.332
  • Dolar 34.1109
  • Euro 38.1575
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

PİNTO’NUN ANILARINDAN OKUMA

PİNTO’NUN ANILARINDAN OKUMA
Goethe-Institut Kütüphanesi'nde Orient-Institut İstanbul ve Ergon Yayınevi işbirliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte Türkiye Musevi Cemaati'nin onursal başkanı Bensiyon Pinto'nun anılarından okuma yapıldı

TURİZMİN SESİ


Eşi Eti Pinto'ya ithaf ettiği kitabını okuyucular için de imzalayan Türkiye Musevi Cemaati'nin onursal başkanı Bensiyon Pinto, esprileri ile de etkinliğe ayrı bir renk kattı. Türkiye Musevileri Cemaati'nin uzun yıllar başkanlığını yapmış ve şu anda da cemaatin onursal başkanı olan Bensiyon Pinto'nun 2008 yılında Doğan Yayınevi tarafından yayınlanan kitabı, 2010 sonbaharında Orient Institut Istanbul'un desteğiyle Ergon Verlag tarafından Almanca olarak yayınlandı.

Böylece Almanca bilen okuyuculara Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinde gayrimüslim bir dini toplumun bir temsilcisinin anılarını okuma olanağı ilk kez sunulmuş oluyor.

Okuma, Bensiyon Pinto'nun şahsi algılamalarının yanı sıra müslümanların çoğunlukta olduğu Türkiye'de Musevi Cemaati'nin kendini nasıl değerlendirdiğini de görme fırsatını veriyor. Kitabın tanıtımından sonra okuyucular, kitabın yazarı Bensiyon Pinto, kitabı derleyen Tülay Gürler ve yayımcı Richard Wittmann'a sorularını yönetlme fırsatı buldu.

Richard Wittmann, “Bay Pinto , ülkesini çok seven biri ve bunu anılarından da anlıyorsunuz,kendini buraya ait hissediyor. Fakat diğer yandan da hiçbir şeyi olduğundan daha iyi göstermek gibi bir hedefi ve amacı da yok. Daha doğrusu yaşanan yanlışları göz önüne sermekten hiçbir şekilde çekinmiyor. “ dedi. Türkiye Musevi Cemaati'nin onursal başkanı Bensiyon Pinto, “ Bugün bizim için çok önemli bir gün ,bugün burada sizlerle birlikte olmaktan onur duyuyoruz. Tülay Gürler ile bu yola çıktığımızda kitabımızın bu kadar ilgi göreceğini ,Almancaya çevrileceğini hiç düşünmemiştik, benim aklımda anılarımı derlemek varı, Tülay'ın aklında ise bunu benim adıma en iyi şekilde yapmak .Başardığımız için çok mutluyum.

Bu sohbeti sizinle gerçekleştiriyor olmak ikimiz için de çok büyük heyecan. “ dedi. Ayrıca özel bir teşekkür konuşması yaptı.
Tülay Gürler , “ Kitabı yazarken bizim iki önemli amacımız vardı. Birincisi geniş topluma Türk Musevi Cemaatini anlatmak. İkincisi Musevi cemaatindeki gençlere tavsiyede bulunmak ve yol göstermek. Bu konuda başarılı olmamızın yanı sıra kitabın Almancaya da çevrilmesi bizim için ayrı bir gurur. Ülke sınırları dışında da birilerinin bu satırları okuyacağını düşünmek çok güzel bir duygu. Ben de kendi adıma emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. Özellikle bu yolculukta bizi yalnız bırakmayan Richard Wittmann'a ve bu gece bizi yalnız bırakmayan sizlere kendi adıma teşekkür etmek istiyorum.”dedi.

Türkiye Musevi Cemaati'nin onursal başkanı Bensiyon Pinto , soru-cevap bölümünde okuyucuların sorularını içtenlikle yanıtladı ve konuşması sırasında “ Ben şöyle bir şey söyleyeceğim ,çok samimiyim bu söylediklerimde ,içinizde TC vatandaşı da var, Alman vatandaşı da var, Müslüman var, Hıristiyan var , her dinden insan var. Ama ben size bir şey söyleyeyim : Tük insanını sevin .Türk insanı iyi bir insan. En zor durumda dahi siz Türk insanına derseniz ki abi biz yaptık sen yapma ,peki hadi hadi der geçer gider. Bunu çok samimi duygularımla söylüyorum. Yaşadım ben, çok şeyler yaşadım. Ama Türk insanına güven olması lazım,güvendiğiniz zaman sizi yaya bırakmayacaktır. “ dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21