TURİZMİN SESİ
Otel işletmeleri, hem atıklarından kurtulacak hem de ekonomik açıdan tesislerine katkı sağlayacak. İsrafın önlenmesi, atığın azaltılması ve atıkların dönüştürülmesini kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan “Sıfır Atık” konusunda çalışmalar devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan “Sıfır Atık Projesi” Türkiye genelinde büyük bir katılımla büyürken, proje kapsamında geri dönüştürülen atıklar Türkiye ekonomisine ciddi bir katkı sağlayacak.
Ekonomik tasarruf sağlıyor
“Sıfır Atık” kapsamında katı atıklar ayrıştırılarak geri dönüşüm sağlanırken en büyük sorunlardan biri de meyve sebze atıkları, buğday, arpa, çavdar samanı, dökülmüş ağaç yaprakları ve arıtma çamuru gibi atıklardan oluşan organik atıklar da yeni sistemlerle bir tür gübre olan kompost haline dönüştürülebilecek. Başta oteller olmak üzere, belediye, avm, site, hastane, restoran, üniversite gibi insanların yoğun olarak kullandığı yerlerde hayata geçirilebilecek olan sistem ile tesisler organik atıklarından kurtulacak. Tesisler, bu dönüşüm sayesinde elde edecekleri kompostu bahçelerinde gübre olarak kullanarak ekonomik anlamda tasarruf edecek.
Peyzaj alanlarında kullanılıyor
Organik atıkları komposta dönüştüren Opsis Kompost Teknoloji Sistemleri, başta oteller olmak üzere çok fazla miktarda organik atıklar üreten tesislerin büyük bir çözüm ortağı olacak. Organik atıklarını bertaraf etmek için çözüm arayan tesisler, Antalya’nın yerel ve milli markası olan Opsis’in Kompost Teknoloji Sistemleri ile atıklarını kompasta dönüştürecek. Opsis Kompost Teknoloji Sistemleri’ne yüklenen organik atıkların enzim ve reaktör sistem ile fermantasyonu sağlanıyor. Atıkların fermante olması ve organik kompots halini alması en fazla 24 saat gibi bir sürede gerçekleşiyor. Elde edilen kompost da tüm peyzaj alanlarının, tarım alanları ve organik gübrenin kullanıldığı alanlarda kullanılabiliyor.
“Organik atıkları 24 saat içerisinde komposta dönüştürüyoruz”
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Opsis Kompost Teknoloji Sistemleri Satış Pazarlama Müdürü Çiğdem Taner, kurdukları kompost sistemi ile organik atık üreten tesislerin, hem bertaraf hem de ekonomik anlamda nefes alacağını söyledi. Kurdukları sistem ve sistemin getirdiği faydalara değinen Taner, şu açıklamaları yaptı: “Opsis olarak tüm çalışmalarımızda organik atık algısını değiştirmeyi misyon edindik. Üretmiş olduğumuz makineler ile değersiz ve mali bir külfet olarak görünen organik atıkları 24 saat içerisinde komposta dönüştürüyoruz. Bu sayede gelecek nesillere temiz bir çevre bırakırken, ekonomiye de büyük katkı sağlamış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Geri dönüşüm sistemlerinin toplumca etkin kullanılması ve bu bilincin oluşturulması için okullara yönelik çalışmalarımız da mevcut. Öğrencilere göre özel tasarlanan kompost makinelerimiz pilot okullarda kullanılmaya başladı bile. Atığı kaynağında dönüştürmek, sürdürülebilir hayatın vazgeçilmez unsurlarındandır. Bu bağlamda ev tipi kompost makinelerimizin çok yakında tanıtımını yapacağımızı belirtmek isterim.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.