• BIST 8850.18
  • Altın 3012.611
  • Dolar 34.2571
  • Euro 36.7423
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

OPERA FESTİVALİ BAŞLIYOR

OPERA FESTİVALİ BAŞLIYOR
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesi olarak hayata geçirilen 1. Uluslararası İstanbul Opera Festivali, DenizBank'ın katkılarıyla gerçekleşiyor

TURİZMİN SESİ


2 – 23 Temmuz 2010 tarihleri arasında Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesi olarak hayata geçirilen, 1. Uluslararası İstanbul Opera Festivali, DenizBank'ın katkılarıyla gerçekleşiyor. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı desteğiyle, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen 1. Uluslararası İstanbul Opera Festivali'nin tanıtım toplantısı 1 Temmuz 2010 tarihinde düzenlendi.

Çırağan Sarayı'nda yapılan toplantı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Prof. Rengim Gökmen, DenizBank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş ile İstanbul Opera Festivali Sanat Yönetmeni ve Devlet Opera - Balesi Başrejisörü Yekta Kara'nın katılımlarıyla gerçekleşti.

Basın toplantısının açılış konuşmasını yapan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç şunları söyledi: “İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesi olarak gerçekleştirilecek 1. Uluslararası İstanbul Opera Festivali'nin 4 hafta boyunca, Yıldız Sarayı, Topkapı Sarayı, Rumeli Hisarı ve Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda İstanbullularla buluşmasına imkan sağlamış, desteklemiş olmaktan ötürü büyük mutluluk duyuyoruz. Tüm İstanbulluların birbirinden farklı prodüksiyonlarla operaya doyacakları bu festivalin, kentimizin Avrupa Kültür Başkenti unvanıyla taçlandırıldığı bu özel yılda, operaya karşı toplumda bir ilgi uyandırması ve kültür sanat hayatımızın Avrupa standartlarına ulaştırılması yolunda önemli bir fırsat olduğunu düşünüyoruz.”

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Prof. Rengim Gökmen şöyle konuştu: “Birincisini gerçekleştireceğimiz Uluslararası İstanbul Opera Festivali ile siyasi ve coğrafi sınırların ötesine taşan iki unsuru buluşturuyoruz: İstanbul ve Opera. İstanbul, tarihi özellikleri ve coğrafi konumu bakımından bugün dünyanın merkezinde olan bir metropoldür. Opera ise içinde buluşturduğu pek çok sanat dalı ile sanatın zirvesine oturmuş durumdadır. İstanbul Opera Festivali'nin yakın gelecekte dünyanın en etkin opera olaylarından biri olacağını hayal etmek hiç de güç değil. Tarihi mekanların opera ile buluşması herkesin ilgisini çekecektir. İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti olduğu 2010 yılında bu zenginliği yaşamak hepimiz için bir övünç kaynağıdır.

Bir şehir düşünün ki; her attığınız adımda içinden tarih fışkırsın, her köşeyi döndüğünüzde tarihi bir mekan sizi kucaklasın. Dünyada örneği az bulunur bu güzel kente böylesine olağanüstü bir organizasyon armağan etmiş olmanın gururuyla; dünyaya İstanbul'dan seslenmek istiyoruz.”

Toplantıda söz alan DenizBank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, Festival'e verdikleri sponsorluk desteğiyle ilgili yaptığı açıklamada, kültür sanata Grup olarak çok duyarlı olduklarını ve bu konuda desteklerinin artacağını söyledi.

“Bu projede yer almaktan gurur duyuyoruz”
Hakan Ateş, “Operayı şehre indirecek 1. Uluslararası İstanbul Opera Festivali bizi çok heyecanlandırıyor. Yapılacak etkinlikleri herkes konuşacak. Kültür dünyamıza yeni bir soluk getirecek bu projenin içinde yer almaktan gurur duyuyoruz” dedi. DenizBank'ın kültür sanat dünyasına katkıyı önemli bir görev olarak kabul ettiğinin altını çizen Hakan Ateş, “Bugüne kadar, 5 yıldır sürdürdüğümüz İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası sponsorluğumuz ve iştirakimiz DenizKültür aracılığıyla yürüttüğümüz onlarca farklı proje ile kültür - sanat alanına katkıda bulunuyoruz. İlk kez bu yıl yapılacak Uluslararası İstanbul Opera Festivali ile bu desteğimizi artırarak sürdüreceğiz.” dedi.

1. Uluslararası İstanbul Opera Festivali Sanat Yönetmeni ve Devlet Opera - Balesi Genel Müdürlüğü Başrejisörü Yekta Kara şunları söyledi: “Opera tüm dünyada kendini yeniliyor. Popüler kültürün egemenliğini kıracak, gençlerin de beğenisini kazanacak, çağdaş, atılımcı yapımlar üretiliyor. Uluslararası İstanbul Opera Festivali kapsamında işte bu çalışmaları öne çıkarmak, Türkleri konu alan operalara geniş yer vermek, her açıdan nitelikli, daha önce İstanbul'da sahnelenmemiş, ilgi çekici örnekleri sergilemek istiyoruz.

Asla gözardı etmememiz gereken gerçek şu: Opera sanatı herkes içindir. Bizler, "bu sanat dalını her yaştan ve her kesimden seyirciyle buluşturmak" gibi önemli bir sorumluluk taşıyoruz. Kendi dört duvarımızı aşarak sokaktaki insana ulaşmak, 400 yıllık geçmişi olan opera sanatını genciyle yaşlısıyla halkımızın yaşamına sokmak, insanlık tarihinin bu çok değerli kültür mirasından herkesin payına düşeni alabilmesini sağlamamız gerekiyor."

8 farklı opera, 18 gösteri!
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'un tarihi mekanlarını sanatla buluşturacak dev bir projeye imza atıyor. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesi olarak gerçekleştirilecek 1. Uluslararası İstanbul Opera Festivali; Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Başrejisörü Yekta Kara'nın Sanat Yönetmenliğinde 2010 Temmuz ayı boyunca Yıldız Sarayı, Topkapı Sarayı, Rumeli Hisarı ve Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda yapılacak. Festival'in repertuvarında yer alan Saraydan Kız Kaçırma, Fatih Sultan Mehmet, Zaide gibi Türk kültürü ve yaşantısını konu alan operalar orijinal tarihi dekorlarda sahnelenecek. Uluslararası çaptaki festival, aynı zamanda İstanbul'a bir armağan niteliğinde olacak.

4 hafta sürecek festivalde, 8 farklı opera prodüksiyonu ve toplam 18 gösteri ile sanatseverlere unutulmaz anlar yaşatılacak. Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya ve Samsun Devlet Opera ve Balesi yapımlarının yanı sıra Deutsche Oper Berlin ve Bremen Operası gibi dünyanın en önemli ve prestijli sanat kurumları da festivalde konuk topluluk olarak operanın en güzel örneklerini sahneleyecek. Dünyaca ünlü Türk rejisör Fatih Akın'ın “Duvara Karşı” adlı filminden Ludger Vollmer'in müzikleriyle operaya uyarlanan ve Kasım 2009'da Dünya Prömiyeri yapan eser de ilk kez Almanya sınırları dışına çıkarak 1. Uluslararası İstanbul Opera Festivali'ne konuk olacak. Uluslararası müzik arenasının önemli isimleri de konuk solist sanatçı olarak Türk ve yabancı sanatçılar ile birlikte festivalde sahne alacak.

Tanıtım için ünlü isimler objektif karşısına geçti
İstanbul'a kültür şöleni yaşatacak ve 8 ünlü ismin gönüllü olarak yer alacağı Festivalin şehirdeki outdoor tanıtımı için ünlü fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut, tanınmış isimleri oyunlardaki tarihi karakterlerin kostümleriyle görüntüledi. Sevil Berberi'nde Beyazıt Öztürk, Aida'da Azra Akın, İmeneo'da Zuhal Olcay, Fatih Sultan Mehmet'te Yetkin Dikinciler, Saraydan Kız Kaçırma'da Sedef Avcı, Zaide'de Burcu Esmersoy ve Duvara Karşı'da Esra Erol tarihi kostümlerle objektiflerin karşısına geçti. Festival, şehrin ticaret hayatını ve turizmini canlandırmanın yanı sıra sanatın ve sanatçının toplumdaki yerini aydınlatan bir platform oluşturacak.


1. Uluslararası İstanbul Opera Festivali Program Bilgileri
2-23 Temmuz 2010

“FATİH SULTAN MEHMET” İstanbul Devlet Opera ve Balesi, G.Rossini - opera 2 perde

02-03 Temmuz 2010, saat 21.30, Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu G.Rossini'nin II. Mehmet operası Devlet Opera ve Balesi başrejisörü Yekta Kara'nın farklı yorumu ile sahneleniyor! 350 kişilik dev kadrolu eserde Fatih Sultan Mehmet rolünü dünyaca ünlü bas Istvan Kovacks oynuyor. Operanın müzikal yönetimini Metropolitan Opera, Covent Garden gibi operalardaki çalışmaları ve Rossini yorumları ile ünlü orkestra şefi Antonello Allemandi üstleniyor.

Biletler 30-40-50-60-80-100 TL

“DUVARA KARŞI” Bremen Operası L.Vollmer - opera 2 perde
05-06-07 Temmuz 2010, saat 21.30 Rumeli Hisarı Ünlü yönetmen Fatih Akın'ın ödüllü filmi “Duvara Karşı” şimdi opera sahnesinde! Türk kökenli 2 genç Alman'ın aşk öyküsünün anlatıldığı eser Almanca ve Türkçe olmak üzere 2 dilde sergileniyor. Çağdaş besteci Ludger Vollmer'in orkestraya kattığı bağlama, mey, zurna ve kaval gibi Türk müziği enstrümanları operaya farklı bir boyut kazandırıyor.
Biletler 30-40-50-70-100 TL


“SEVİL BERBERİ” Berlin Operası (Deutsche Oper Berlin) G.Rossini – komik opera 2 perde

08-09 Temmuz 2010, saat 21.30 Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu Dünyanın en önemli operalarından biri olarak kabul edilen Berlin Operası geçtiğimiz sezon Almanya'da sahnelenen ve olağanüstü başarı kazanmış eseri “Sevil Berberi” tüm kadrosuyla seyirci karşısına çıkıyor! Prodüksiyonun rejisörü Avrupa'nın önde gelen sanatçılarından Katharina Thalbach, orkestra şefi ise Rossini yorumlarıyla ünlü Enrique Mazzola.
Biletler 30-40-50-60-80-100 TL


“IMENEO” İzmir Devlet Opera ve Balesi G.F.Haendel – opera 3 perde
10-11 Temmuz 2010, saat 21.30 Rumeli Hisarı George Friedrich Haendel'in bir aşk ikilemini anlattığı Imeneo ilk kez 1740'da Londra'da sahnelenmiştir. Barok dönemine ait olan eser çağdaş bir dekor anlayışıyla Mehmet Ergüven tarafından sahnelenmiş ve ışık tasarımı öne çıkarılarak bütünüyle Barok dönem yansıtılmaktadır. Ayrıca orkestra şefliğini Ercan Yenal'ın yaptığı eserde viola da gamba, çembalo, barok tenor flüt gibi barok çalgılar da kullanılmıştır.
Biletler 40-50-70 TL

“AIDA” Ankara Devlet Opera ve Balesi G.Verdi – opera 3 perde
13-14 Temmuz 2010, saat 21.30 Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu G. Verdi'nin dramatik aşkı konu alan ve başyapıtlarından biri olarak kabul edilen Aida operasının orkestra şefliğini Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Prof. Rengim Gökmen üstleniyor. Eserin rejisörü ise İtalyan yönetmen Vincenzo Grisostomi Travaglini. Operaseverler tarafından çok iyi bilinen eser kalabalık kadrosu, görkemli dekor ve kostümleriyle seyircinin ilgisini çekecek.
Biletler 30-40-50-60-80-100 TL


“ZAIDE” Antalya Devlet Opera ve Balesi G.Verdi – opera 2 perde
16-17-18 Temmuz 2010, saat 21.30 Topkapı Sarayı W.A.Mozart'ın “Saraydan Kız Kaçırma”nın yanı sıra Türkleri konu alan bir başka eseri olan Zaide! Rejisörlüğünü Aytaç Manizade'nin yaptığı eserde Osmanlı Sultanının kızı ile bir köle arasındaki aşk anlatılmakta. Eserin Orkestra Şefi; Alexandru Samoila.
Biletler 40-50-75-100 TL


“SARAYDAN KIZ KAÇIRMA” İstanbul ve Samsun Devlet Opera ve Balesi, W.A. Mozart – opera 3 perde
19-20-21 Temmuz 2010, saat 21.30, Yıldız Sarayı W.A.Mozart'ın Türkleri konu alan ve İstanbul'da geçen ünlü yapıtı Saraydan Kız Kaçırma orijinal mekânında! Eserin rejisörü Yekta Kara, orkestra şefi Naci Özgüç, Türk solistlerin yanı sıra Konstanze rolünde dünya sahnelerinin en ünlü isimlerinden soprano Eva Mei, Belmonte'de ise Andreas Scheidegger izlenebilecek.
Biletler 50-75-100 TL


“KÖROĞLU” Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi Türksoy, Üzeyir Hacıbeyli– opera 3 perde, 5 tablo
23 Temmuz 2010, saat 21.30, Haliç Kongre Merkezi Azerbaycan, Güney Kafkasya, Orta Asya, İran ve Türkiye'de yüzlerce yıldır dilden dile dolaşan bir desten Köroğlu ! Azeri şef Prof. Rauf Abdullayev tarafından yönetilecek eserin rejisi Prof. Dr. Eflatun Neimetzade'ye ait. Eserde, Azeri, Türk, Kazak, Rus, Kırgız solist sanatçılara Azerbaycan Devlet Opera ve Balesi Orkestra Sanatçıları eşlik edecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21