• BIST 9900.25
  • Altın 2874.384
  • Dolar 34.0921
  • Euro 38.0411
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

NYSA ANTİK KENTİ

NYSA ANTİK KENTİ
Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde bulunan Nysa Antik Kenti'nde kazı ve restorasyon projelerinde mesafe alınmasıyla, bölgenin turistik çekim merkezi haline gelmeye başladığı belirtildi

TURİZMİN SESİ


Kültür ve Turizm Bakanlığı adına 1990 yılından bu yana Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat İdil başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarıyla ilgili değerlendirme toplantısı düzenlendi.

Kazı alanında yapılan toplantıda Nysa Antik Kenti ve kazılarla ilgili bilgi veren Prof. Dr. İdil, Karia bölgesinin en önemli merkezlerinden biri olan Nysa'nın diğer antik yerleşimlere göre farklı özelliklere sahip bulunduğunu anlattı.

M.Ö. 3. yüzyılda kurulan, Roma egemenliği döneminde parlak bir dönem yaşayan Nysa'nın, özellikle eğitim alanında çok önde olduğunun belirlendiğini ifade eden Prof. Dr. İdil, kentin, diğer yerleşimlerden farklı olarak bir vadi üzerine kurulduğunu, ortasından akan bir akarsuyla ikiye ayrıldığını belirtti.

Kentin ortasından geçen akarsu üzerine inşa edilen stadyum ve köprülerin o dönemin mühendislik başarısı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İdil, özellikle akarsu üzerine bir küvet biçiminde kurulan ve gladyatör dövüşlerinin yapıldığı stadyumun dikkat çektiğini ifade etti. Prof. Dr. İdil, Nysa'nın çok iyi korunmuş bir kütüphane ve meclis binasına sahip olduğunu, kütüphanenin Efes'teki Celsus Kütüphanesi'nin ardından en iyi korunmuş ikinci antik kütüphane ve meclis binasının da Anadolu'nun en iyi korunmuş antik meclisleri arasında yer aldığını söyledi.

Kent içindeki 10-11 bin kişi kapasiteli antik tiyatroda bulunan frizlerin de en iyi korunmuş kabartmalar arasında yer aldığını dile getiren Prof. Dr. İdil, 1900'lü yılların sonunda kazılmaya başlanan kentin, 1990 yılından bu yana da Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Ankara Üniversitesi tarafından kazıldığını bildirdi.

Prof. Dr. İdil, kazı ve restorasyon çalışmalarıyla tiyatro, küt üphane ve yaşlılar meclisi yapılarının ortaya çıkarıldığını, Türkiye'nin tanıtımında önemli bir i şlev üstlenebilecek yapıda bulunan kentin bölgedeki turizmi de hareketlendirdiğini belirterek, şöyle devam etti: "Farklı özelliklere sahip kentin büyük bir turistik çekim potansiyeli var. Kazılara başladığımız dönemde çok az turist geliyordu. Bir kaç yıl sonra Japon turistler gelmeye başladı. Haftada 4-5 otobüs turist geliyor. Kenti görenlerin yaptığı tanıtım, acentelerin de dikkatini buraya yöneltti.

Zamanla acentelerin getirdiği turistlerin yanında Avrupa ülkelerinden karavanlarıyla çok sayıda turist gelmeye başladı. Kazı ve restorasyon ilerleyip kentin güzelliği daha fazla ortaya çıktıkça turist sayısının da artacağını umuyoruz. Dağlık bir arazide kurulmuş, benzer topografiye sahip bir kentin çok görülmemesi insanları etkiliyor. Kazılarda benim amacım Nysa Antik Kenti'ni bir arkeolojik rekreasyon alanı haline getirmek. Akarsu üzerine kurulan stadyumu restore edip yeniden su ile doldurarak burada görsel etkinliklerin yapılabileceği bir ortam yaratmak istiyoruz. Ancak bu hedef çok büyük bir yatırım gerektiriyor. Devletin imkanlarıyla bu hedefe kısa sürede ulaşmak zor.

18 yıllık çalışmamızda Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı'nın verdiği destek sayesinde hız kazandık. Hedeflerimizin gerçekleşmesi de verilecek desteğe bağlı." Prof. Dr. İdil, Türkiye'de kazı alanlarında büyük bir güvenlik sorununun bulunduğunu, Nysa'da da geçen yıllarda hırsızlık olaylarının görüldüğünü belirterek, yüksek değere sahip bazı eserleri demir parmaklıklarla kapatmak zorunda kaldıklarını ifade etti.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Vedat İdil, bu önlemin de yeterli olmayabileceğini, antik kentlerin bekçiler tarafından korunmasının zorunluluk olduğunu sözlerine ekledi.

Kazıların sponsorluğunu yürüten Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı'nın organize ettiği toplantıya katılan Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı ise Eğitim ve Kültür Vakfı'nın uzun yıllardır eğitim, kültür ve sanat faaliyetlerine büyük destekler sağladığını, arkeolojide de aktif bir destekleme politikası izlediklerini bildirdi.

Vakfın 1998 yılından bu yana Nysa Antik Kenti kazılarını desteklediğini ifade eden Yiğitbaşı, "Burada bu kadar büyük bir şehir olduğunu bilmiyorduk. Kazılar devam ettikçe büyüleyici bir görüntü ortaya çıkıyor. Biz de heyecanlanıyoruz. Arkeolojiye desteğimiz sürecek" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21