TURİZMİN SESİ
Türkiye’nin otel arama motoru Neredekal.com‘un yönlendirdiği her 3 telefon aramasından biri satışa döndü, 350 Milyon Türk Lirası üzerinde Türk turizmine katkı sağlandı. 2016-2017 yıllarında gerek ülkemiz, gerekse turizm sektörü genelinde yaşanan talihsiz günlere rağmen, iLab Ventures şirketi olan Neredekal.com yapmış olduğu vizyoner çalış-malar ile Türk turizmine değer katmaya devam ediyor.
2 kişi ile başladı, az bilinen bölgeleri tanıttı ve yatırımı aldı
20 Şubat Salı günü Elite World Istanbul Hotel’de gerçekleştirilen, Türkiye’nin otel arama motoru Neredekal.com’un kuruluşundan bugüne gelişimi, hedefleri ve 2017 yılına ait verileri değerlendirme toplantısının, açılış konuşmasında Genel Müdür Özkan Hacıoğlu “2007 yılında Neredekal.com şirketini kurduğumuzda, Türkiye’de herkes büyük otelleri satmaya çalıştığından, biz butik ve küçük otellerin pazarlamasını hedefledik. Yine popüler destinasyonların satışının yapıldığı bir ortamda, diğer tur operatörlerinin satmadığı daha az bilinen yöreleri satmaya başlayarak işe koyulduk. İnternetin birçok otelde bulunmadığı zamanlardan bahsediyoruz ve biz 2007’de küçük-butik otellere, ürünlerini internet üzerinden pazarlayacağımızı anlatmak suretiyle, kardeşim ile birlikte 2 kişi işe başladık. Türkiye’nin en güçlü internet yatırımlarını gerçekleştiren iLab Ventures bu vizyonumuzu fark ederek, 2010 yılında bize yatırım yapmaya karar verdi ve o günden itibaren güçlü bir ortaklık gerçekleştirdik.” dedi.
Otellere çağrı yönlendirme ile gerçek faydayı gösterdi
Genel Müdür Özkan Hacıoğlu konuşmasına, “iLab Ventures ortaklığı sonrası maddi olarak da güçlendiğimizden, 2013 yılında %100 ölçülebilir bir model olması nedeni ve küçük-butik otellere daha somut bir satış donesi olması adına 0850’li telefonlardan 20.000 adet satın aldık. İlk aşamada 14.000’ini oteller ve tur operatörü çağrı merkezleri olmak üzere her birine ayrı bir telefon numarası olarak tahsis ettik. Bugün 4.000’in üzerinde kurumsal otel üyeliğimiz bulunuyor. Neredekal.com olarak, bir turizm otel pazarlama websitesiyiz, satış yapmıyoruz ve gelecekte de satış yapmak hedefinde değiliz. Anlaşmalı tur operatörü ve otellerimize trafik yönlendirme, çağrı yönlendirme, mailingler ve dijital çalışmalar suretiyle potansiyel müşterileri aktarıyoruz. Bunun için tur operatörü ve otel partnerlerimiz yıllık bazda sunduğumuz hizmet paketlerimizden birini seçerek, bizimle çalışmaya başlıyorlar.” şeklinde devam etti.
Her 3 aramadan birini sattırdı, dünyayı değil Türkiye’yi arşınladı
Hacıoğlu “Vizyoner bir anlayışla Türkiye’de turizm sektörünün ilk mobil uygulamasına sahip olan Neredekal.com’un, 2017 yılında partnerlerine 1.900.000 çağrı ve 4.000.000 trafik yönlendirmesinde bulunduğunu belirtmeliyim. Ayrıca, her üç yönlenen çağrıdan birinin satışa döndüğü, bu sebeple özellikle de küçük ve orta ölçekli oteller için önemli bir pazarlama mecrası olarak, 2017’de 350 Milyon TL’nin üzerinde bir rezervasyon değerini partnerlerimize aktardığımızı söyleyebiliriz. 2 çalışan ile 2007’de başlayan serüvenimiz, bugün 49 çalışanımız ile devam ediyor. Türkiye’nin her an her yerindeyiz, bunun bir sonucu olarak 2017 yılında Türkiye’de otelleri gezen araçlarımızın yaptığı mesafe ile dünyayı 21 defa dolaşabilirdik.” dedi.
Kullanıcı odaklı faydayı, teknoloji şirketi yönüyle sağlıyor
Neredekal.com’un Genel Müdürü Özkan Hacıoğlu ardından, Pazarlama Müdürü Çağdaş Polat sözü devraldı. “Turizm pazarlamasının yanı sıra aynı zamanda bir teknoloji şirketiyiz. Bu sebeple her an yenilikçi teknolojileri kullanarak iş geliştirme çalışmaları yapıyoruz. Kullanıcı dostu websitesi ve mobil sitemiz, uygulamamız konusunda tüketici testleri gerçekleştiriyoruz. Tüketicilerin ilgi gösterdiği şekilde butonların konumlandırması ve tüketicilerin olumlu dönüşlerde bulunduğu Keşif rehberi bölümüz için özgün içerikler oluşturuyoruz. Yaptığımız her çalışmada öncelikle mobil odaklıyız. Bugün mobil-tablet dahil sitemizi ziyaret ederek, otel araması yapanlar %75 oranlarına kadar yükselmiş durumda.” şeklinde konuştu.
Akdenizli Akdeniz’den, Karadenizli Karadeniz’den vazgeçmiyor
Türkiye’nin Turizm trendlerini değerlendirdiği konuşmasında Polat, “Tüketiciler, Mobil ağırlıklı otel araması ile kolaylıkla 0850’li telefonla otellere ulaşabiliyorlar. Yapmış olduğumuz soru-cevap anketlerle otelleri öğle tatili veya iş çıkışı evlerine giderken araştırdıklarını, ancak kararlarını saat 21:00 - 00:00 arasında ailecek verdiklerini tespit ettik. Her tatilci, ortalama 2,7 farklı operatörün websitesine giriyor ve %80’in üzerinde otelle veya tur operatörü ile ilgili internetteki-sitemizdeki yorumları okuyorlar. Euro ve Dolar’ın son dönemlerde ciddi yükselişi sonucu iç turizmde hissedilir derecede bir artış olduğunu belirtmeliyim. Seyahat severler yurt içinde ortalama 5,4 geceleme yapıyor, her coğrafi bölgenin kendine göre tercih ettikleri yerler var. Örneğin; Karadeniz ve Akdeniz bölgesi, öncelikle kendi bölgelerinde tatil yapmayı tercih ederken, Ankara’lılar Kastamonu, Bolu, Bartın, Eskişehir, İzmir, Antalya, Mersin ve Adana’yı tercih ediyor. Güneydoğulu seyahat sever daha çok yakın yerleri tercih ederek Mersin, Hatay ve Adana’ya giderken, Doğu Anadolu en az seyahat eden tüketicilerin bulunduğu bölge… İstanbullu Türkiye’nin hemen her yerine gitse de, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Aydın, Muğla, Antalya ve Nevşehir ağırlıklı geziyor. İzmirli ise Çanakkale, Balıkesir, Manisa, İzmir çevresi, Aydın, Denizli ve Muğla civarında en yoğun seyahatlerini gerçekleştiriyor.
Alternatif olarak farklı tatil arayışları başladı
Neredekal.com’un Pazarlama Müdürü Çağdaş Polat konuşmasına, önemli bir konuya daha değinerek devam etti. “Mevcut sıklıkla seyahat edilen tatil yörelerinin yanı sıra, daha az deneyimlenmiş farklı tatil arayışlarının arttığını söyleyebiliriz. Bunda sosyal medyanın önemli bir etkisi var iken, aynı zamanda herkesten daha farklı bir seyahat deneyimi yaşa-mak bir çok tatilci için bir tercih nedeni oluyor. Bu konuda öne çıkan destinasyonlar; Doğu Ekspresi ile Kars’a doğru uzanan bir yolculuk, Isparta Kuyucak’ta Lavanta Köyü, Saroz körfezi, Rize’de Pokut Yaylası ve Zilkale, Gümüşhane’de Santa Harabeleri, Antalya-Adrasan’ın Suluada bölgesi ve Burdur’un Salda Gölü diyebilirim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.