• BIST 8850.18
  • Altın 3012.611
  • Dolar 34.2571
  • Euro 36.7423
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

Nail Olpak: “Ekonomi ve diplomasinin birlikteliğiyle bugünleri atlatacağız”

Nail Olpak: “Ekonomi ve diplomasinin birlikteliğiyle bugünleri atlatacağız”
10. Büyükelçiler Konferansı kapsamında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından organize edilen  akşam yemeğinde, Türk iş dünyası büyükelçilerle Ankara’da bir araya geldi

TURİZMİN SESİ


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ve Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün’ün katılımıyla gerçekleştirilen organizasyonda ekonomideki yeni dönem ile ihracatın geleceği konuşuldu.Rusya ile vizelerin kaldırılması konusunda anlaşıldığını belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ”Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığımız görüşmede iş insanlarımıza, özellikle tır ve kamyon şöförlerimize, resmi pasaport sahiplerine, servis pasaport sahiplerine vizelerin kaldırılması konusunda prensipte anlaştık. Bayramdan sonra ortak çalışma grubumuz bir araya gelecek ve bunu yürürlüğe koyacağız. Yurt dışındaki Türk misyonlarını güçlendirmeye devam ederken son aldığımız kararla büyükelçilerimizin yanına gönderdiğimiz ikinci kişilerin daha tecrübeli olmasına da dikkat ediyoruz. Türkiye'nin yurt dışındaki misyon ve büyükelçilik sayısını artırmak için daima çalışırken, Türk vatandaşlarına ve iş dünyasına daha iyi hizmet verebilmek için sadece sayıya değil, niteliğe de önem veriyoruz” şeklinde konuştu. 

Vize serbestisi için AB ile çalışmaların yoğunlaştırıldığına değinen Bakan Çavuşoğlu, “Önümüzdeki günlerde AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Timmermans ile yeni Bakan Yardımcımızla beraber ekiplerimizle bir araya geleceğiz. Vize serbestisi için AB ile çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Avrupa Birliği veya AB ülkeleriyle ilişkilerimiz bana göre daha sağlam bir zeminde tekrar normalleşmeye başladı. Ayrıca ABD ile yaşadığımız sorun ise bugün sadece bizim değil, Avrupa'nın ve dünyanın rahatsız olduğu dayatmacı anlayışla birlikte elindeki gücü başkalarına karşı saldırı unsuru olarak kullanan bir ülkeden bahsediyoruz. Başkalarına saygı duymayan, sadece kendi çıkarlarını düşünen bir anlayışı görüyoruz. Cumhurbaşkanımızın talimatı ve verdiği yetkilerle, Türkiye bu süreçte her anlamda üzerine düşeni yapıyor. Biz yine de diplomasiyi kullanarak iki eşit ortak gibi sorunlarımızı konuşmaya açığız. Uzlaşı içinde her şeyi çözebiliriz” dedi. 

Türkiye'den çelik ve alüminyum ithalatında ek vergi kararına ilişkin Dünya Ticaret Örgütü'nde ABD'yi panele davet ettiklerini açıklayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Çelik ve alüminyumda yüzde 25 ve yüzde 10 olarak uyguladığı vergileri iki katına çıkarmış olmasına hemen ‘karşılıklılık’ ilkesi gereği cevap verdik ve 22 kalem ithal ürünümüzde toplam 533 milyon dolarlık vergiye tekabül eden yaptırımlarımızı bugün duyurduk. Bugün itibarıyla Dünya Ticaret Örgütünde kendilerini panele davet ettik ve Amerika'ya da panel davetimiz ulaştı. Böylece DTÖ'de dava sürecini başlatmış olduk. Bugün yapmamız çok önemliydi, çünkü Dünya Ticaret Örgütü ayda iki kere toplantıya giriyor, eğer yetiştiremeseydik 15 gün daha bekleyecektik. Hemen hareketimizi yönlendirmiş olduk.” dedi.  

Pekcan, dünyanın her coğrafyasında müşavirler, ataşeler, DEİK ve TİM gibi sivil toplum kuruluşlarının Türk ekonomisini yükseltmek için var olduklarını belirterek, ekonomik sahada başarılı olmadan diplomatik sahada başarılı olunacağına inanmadıklarını söyledi. Büyükelçilerin deneyimleriyle ticaret müşavirlerinin katkılarının iş dünyasının önünü açacağını dile getiren Pekcan, "18 trilyon dolarlık dünya ticaretinden ve 5 trilyon dolarlık hizmet ihracatından firmalarımızın daha fazla pay alması için el birliğiyle çalışacağız." diye konuştu. 

Nail Olpak: “Bu süreci en az hasarla atlatacağız”

Son günlerde makroekonomik göstergelerle açıklanamayan gelişmeler nedeniyle iş dünyasının ciddi zorluklara göğüs gerdiğine işaret eden DEİK Başkanı Nail Olpak, "Canımız sıkkın ama moralimiz bozuk değil. Gelecekten umudumuzu asla kesmiş değiliz. Yaşananların farkındayız. Önümüzdeki süreçte ekonomi ve ticari diplomasinin birlikte çalışması, doğru ve zamanında atılacak adımlarla hasarı en minimum seviyede atlatacağımıza da inanıyoruz. İş dünyası olarak mali disiplin, serbest piyasa, mali kurulların işleyişi, enflasyonla mücadele, üretim ve ihracatın kesintisiz bir şekilde sürdürülmesi temel önceliklerimiz arasında yer alıyor. Değişimin, tüm zamanların en yüksek hızına ulaştığı günümüzde, ilkeli diplomasi, medeniyetlerin en etkili silahı ve güç unsurudur. Diplomatlar, imkansızlıklardan imkan oluşturan, savaşları başlamadan bitirmeyi hedefleyen, dünyaya istikrarı hakim kılmaya çalışan ve bunları büyük bir zeka ve incelikle yapan iyi niyet sanatçılarıdır. Bu sanatın ve hünerin sahibi büyükelçilerimizi de kutluyorum.” şeklinde konuştu. 

Ticaret Bakanlığının Rusya, Meksika, Hindistan ve Çin'i öncelikli pazarlar olarak almasının önemine dikkati çeken Olpak, “ Bu noktada yeni ve farklı pazarlardan elde edeceğimiz olumlu gelişmelere de inanıyoruz. Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan ticari ilişkilerini bütünüyle ikame edemeyeceğini, hatta ikame etmemesi gerektiğine inanıyoruz. O nedenle yeni pazarlarla birlikte hem Gümrük Birliği'nin güncellenmesi hem de Brexit sürecinden etkilendiğimiz hususlar için alınacak tedbirler, bizim açımızdan da önceliğini koruyor." dedi.

Türk müteahhitlik sektöründe ilk işin alındığı 1972'den bu yana 370 milyar dolar tutarında 9 bin 400 proje gerçekleştirildiğini ifade eden Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün “ Uluslararası gelişmelerle petrol ve doğalgaz zengini ülkelerin gelirlerinin azalması nedeniyle sektörün kapasitesi azaldı. 2012-2015 döneminde 30 milyar dolara varan yıllık proje tutarımız son yıllarda 10-14 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Biz de bu vesileyle yeni pazarlara yöneldik. Bu pazarlar eski pazarların yerini doldurmada zamana ve desteğe ihtiyaç duyuyor. Müteahhitler olarak en çok Afrika ülkelerini gezmeye başladık. Afrika ülkelerine yapılacak çok iş var ancak ciddi finans kaynağına da ihtiyaç var. Türk Eximbank ile bu konuda çalışmalar yapıyoruz.” şeklinde konuştu. 

 

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21