• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

MÜZİSYENLERİN “DEMOKRASİ” PRATİĞİ

MÜZİSYENLERİN “DEMOKRASİ” PRATİĞİ
“Müzik ve orkestra, demokrasi bilincini oluşturmak için bize yardımcı oluyor”
TURİZMİN SESİ
Sabancı Vakfı'nın desteği, Akbank'ın öncü sponsorluğunda ve Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) çatısı altında çalışmalarını yürüten, Şef Cem Mansur yönetimindeki Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası, 18 Ağustos'ta Sabancı Üniversitesi'nde girdiği kamp döneminde müzisyen olmanın sosyal sorumluluğuyla ilgili çalışmalar da gerçekleştiriyor. Orkestra bu çerçevede, “takım ruhu”, “liderlik”, “karar verme”, “sorumluluk alma”, “demokratik katılım”, “başkalarını dinleme” ve “onların sesine saygı gösterme” gibi konuların ele alındığı “Demokrasi Laboratuvarı” etkinliğine katıldı.

Demokrasi Laboratuvarında aynı zamanda “yönetilenler”in, “yöneten”in teknik bilgi ve donanımlarından nasıl faydalanacağı, zaman kullanımı, motivasyon, alt yönetim gruplarının sorumlulukları gibi konular da ele alındı. Genç müzisyenler 3 hafta sürecek Yaz Kampında Sabancı Üniversitesi'nde konaklıyor ve günün her saatini müzik eğitimleri, sosyal sorumluluk çalışmaları ve uzmanlarla söyleşiler ile dolu dolu geçiriyorlar.

“Müzik ve orkestra, demokrasi bilincini oluşturmak için bize yardımcı oluyor”

Çok sesli müzik yoluyla sosyal bilinç ve birlikte yaşama kültürünü geliştirmeyi hedefleyen Demokrasi Laboratuvarı, Şef Cem Mansur yönetimindeki orkestranın provalarında hayata geçiriliyor ve 'demokrasi' konusu çeşitli örneklerle işleniyor.

Demokrasi olgusunu gençlere benimsetmek ve genç müzisyenlerin bakış açılarını farklı bir boyuta taşımak amacıyla bu çalışmayı yaptıklarını belirten Şef Cem Mansur, “Birlikte var olma kültürü başta olmak üzere, evrensel değerlerin en etkili taşıyıcısı olan çok sesli müzik, sosyal ve sanatsal bir eğitim aracı. Müzik ve orkestrayı, sağlıklı bir demokrasi bilincini oluşturmak için kullanabiliriz. Demokratik katılımın en çok bağırmak veya en güçlü olmak olmadığını, bazen kısık sesle anlamlı bir şey söylemenin problemleri çözebileceğini, birlikte bir şeyler yapmayı, farklılıklara saygılı olmayı, diğerlerinin sesine saygı göstermeyi, sorunları birlikte çözmeyi müzikten öğrenmemiz mümkün” dedi.

Gençlik Merkezi Modeli ile farklılıklar birarada yaşanıyor

Demokrasi Laboratuvarı'nın ardından genç müzisyenler, Sabancı Vakfı desteği ile yürütülen TOG'un Genç Alan Projesi'nin atölye çalışmasına da katıldılar. Yaşları 16 – 22 arasında değişen Orkestra'nın 95 genç müzisyeni benzer yaşlardaki akran eğitmenler ile biraraya geldi.

Gençler, “Ayrımcılık”, “Toplumsal Cinsiyet”, “Yurttaşlık ve Demokrasi”, “Birlikte Yaşam” temalarında atölye çalışmaları yaptılar.

Bu çalışmalarda da vaka çalışması, rol oyunu, simülasyon, küçük – büyük grup çalışması gibi metotlar kullanılarak gençlerin konuşulmak istenen konuları deneyimleyip üzerinde düşünmeleri, düşündükleri konuları birbirleriyle konuşup tartışmaları ve birbirlerinden öğrenmeleri amaçlandı.
Genç müzisyenler uzmanlarla sohbet ediyor
Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası'nın genç müzisyenleri, kamp dönemi boyunca her biri kendi alanında uzman kişilerle buluşuyor. “Sohbet Akşamları” adı verilen buluşmaların ilk konuğu psikiyatrist Prof. Dr. Yankı Yazgan oldu. Yazgan, “Müzik, Kalp ve Beyin, Orkestra ve Empati” başlıklı konuşmasında müziğin insan fizyolojisine ve psikolojisine etkilerinden bahsetti. Sohbet Akşamları kapsamında 28 Ağustos akşamı heykeltıraş Mehmet Aksoy'un “Yontunun Müziği” ve 2 Eylül'de yazar ve psikolog Dr. Gündüz Vassaf'ın “Nasıl Bir Dünyada Yaşamak İstiyorum?” başlıklı sohbetler gerçekleştirilecek.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21