TURİZMİN SESİ
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Klasik Türk Müziği Yönetmenliği ve Türk Musikisi Vakfı'nın işbirliğiyle hayata geçirilen İstanbul Mimarisinin Müziği projesinin beşinci konserine İstanbul Arkeoloji Müzesi ev sahipliği yaptı. 15 Haziran Salı akşamı gerçekleşen konserde İstanbul dahil 'Avrupa Kültür Başkenti' unvanını alan 8 kentin şarkıları seslendirildi. Konseri, bin civarında Türk ve yabancı müziksever büyük ilgiyle izledi.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Klasik Türk Müziği Yönetmenliği ve Türk Musikisi Vakfı'nın işbirliğiyle hayata geçirilen, İstanbul Mimarisinin Müziği projesi ile İstanbul'un müziklerini ait oldukları mekanlarda İstanbullulara sunan konserler dizisinin beşincisi, 15 Haziran Salı günü İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin avlusunda gerçekleşti.
Bir müzik, ait olduğu dönemin mimari atmosferinde seslendirilip dinlenince o bütünlüğü izleyebilmek kolaylaşıyor fikriyle yola çıkan İstanbul Mimarisinin Müziği projesinin beşinci konserinde, Paris, Weimar, Stockholm, Helsinki, Dublin, Liverpool, Bergen ve İstanbul için bestelenmiş eserler seslendirildi.
Avrupa Kültür Başkenti'nde Kültürlerin Diyalogu
Amarcord Ensemble ile ilk olarak 2009 yılında, Berlin Filarmoni'nin Kültürlerin Diyalogu projesi kapsamında Berlin'de aynı sahneyi paylaşan İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, bir yıl aradan sonra, bu defa da İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri kapsamında bir araya geldi.
İstanbul: Dünyada adına en çok şarkı bestelenmiş şehir
Konserde İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, dünyada adına en çok şarkı bestelenen şehir olan İstanbul için bestelenmiş eserleri seslendirirken; konuk topluluk Amarcord Ensemble ise repertuarını, Paris (1989), Weimar (1999), Stockholm (1998), Helsinki (2000), Dublin (1991), Liverpool (2008) ve Bergen (2000) gibi daha önceki yıllarda 'Avrupa Kültür Başkenti' unvanını alan şehirlerin müzikleri üzerine hazırladı.
Amarcord Ensemble'den Türkçe Şarkılar
Konserin finalinde, konuk topluluk Amarcord Ensemble ile İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu birlikte sahne alarak, 'Katibim' ve 'Yine Bir Gülnihal Aldı Bu Gönlümü' adlı eserleri seslendirdiler. Türk ve yabancı bin kişi civarındaki müzikseverin büyük bir ilgiyle izlediği konserde, Amarcord Ensemble üyelerinin topluluğa Türkçe hitap etmeleri ve son iki şarkıyı Türkçe okumaları coşkuyla alkışlandı.
Özellikle İstanbul Arkeoloji Müzesi
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Klasik Türk Müziği Yönetmeni Mehmet Güntekin, 'İstanbul Mimarisinin Müziği' projesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, Bir şehrin uygarlığına ait izler, müzikle en soyut ve en yüksek çizgide ifadesini buluyor. İstanbul Mimarisinin Müziği ana başlığını taşıyan ve mimari ile müzik arasındaki paralelliğe dikkat çekmek üzere hazırlanan projemizin bu konserinde mekân olarak, sadece bize ait olanları değil, bütün insanlığa ait kültürel zenginlikleri bünyesinde topladığı için Arkeoloji Müzesi'ni özellikle seçtik. Çeşitli Avrupa Kültür Başkentlerinin müziklerini, İstanbul'da en iyi bu atmosfer içinde dinleyebileceğimizi düşündük dedi.
Bir Sonraki Konser 19 Haziran'da Yıldız Sarayı'nda
'İstanbul Mimarisinin Müziği' projesinin 2010 yılı sonuna kadar çeşitli konserlerle devam edeceğini hatırlatan Mehmet Güntekin, projenin yapılacak olan etkinliklerine ilişkin şu bilgileri verdi: Dünyaca ünlü Amarcord Ensemble topluluğu ile İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'nun aynı sahneyi paylaştığı ve Avrupa Kültür Başkentlerinin şarkıları seslendirildiği beşinci konserin ardından; 'İstanbul Mimarisinin Müziği' projesinin altıncı konseri olan Yıldız Sarayı ve Tanburi Cemil Bey başlıklı konser, 19 Haziran Cumartesi akşamı saat 20:00'de Balmumcu'daki Şale Köşkü Manej Binası'nda yapılacak. Türk Müziği'ne damgasını vurmuş bestecilerin eserlerinin, yaşadıkları mekânlarda seslendirildiği proje, yılsonuna kadar yapılacak 3 konserle sürecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.