BORA ÖZGEN-TURİZMİN SESİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) tarafından "Bilet gelirleri kontrol edilemiyor" gerekçesiyle gerçekleştirilen Müze ve Örenyerleri Gişelerinin İşletimi, Giriş Kontrol Sistemlerinin Modernizasyonu ve Yönetimi İşletmesi ihalesini, TÜRSAB ve MTM İşortaklığı kazandı.
TÜRSAB 6 yıllık süre içinde müze gelirlerini 1 milyon 500 bin TL yükseltmeyi taahhüt etti. TÜRSAB -MTM ihalesini kazandığı 48 müze ve 50 gişe noktasını dünya standardına getirecek, müze gişe yerlerinde annelere emzirme odaları yapılacak, özürlüler için müzelerin kapısı sonuna dek açılacak.
İhalenin konusu kapsam dahilindeki müze ve ören yerler gişelerinin idare adına işletilmesi giriş kontrol sistemlerinin modernizasyonu ve bu kapsamda tasarımı, üretimi, satışı ve pazarlaması ile tüm giderleri yükleniciye ait olmak üzere mal ve hizmetlerin sağlanması yer alıyor.
TUYLUOĞLU: "MÜZELERİ DÜNYA STANDARTLARINA KAVUŞTURUYORUZ"
Toplantıda ilk konuşmayı Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye Merkezi Müdürü Tolga Tuyluoğlu yaptı. Müzekart uygulamasının ciddi bir başarıya ulaştığını belirten Tuyluoğlu, "Müzekart 1.7 milyon kullanıcı sayısına ulaştı. Bizim yöneldiğimiz esas unsur müze ziyaretçileri.
Türkiye, son dönemde dünya turizminin en önemli destinasyonlarından biri haline geldi. Müzelerimizi de bu kapsamda dünya standartlarına taşımalıyız. Müze gişeleri, sadece bilet satılan yerler olmaktan çıkmalı, kültür sanat etkinliklerine ait biletlerin satıldığı noktalar olmalı dedi.
İhaleye 4 firmanın katıldığını ve ikinci en yüksek puanı alan firmanın Bilintur, üçüncü firmanın AKFEN-TURA, dördüncü firmanın da Göçtaş olduğunu söyleyen Tüylüoğlu, bu özelleştirmede, bilet fiyatları ve müzelere giriş kurallarının eskiden olduğu gibi yine Bakanlık tarafından belirleneceğini söyledi. Tüylüoğlu, "Bundan sonra da gelirler yükleniciye değil, bakanlık hesabına yatacak. Yüklenici işlemlerini bakanlık onaylayacak.
Giriş çıkış sistemlerinin kayıtları da Ankara'da izlenecek" dedi. Bu kapsamda gerçekleştirilen ihaleyi 6 yıllık süre için TÜRSAB-MTM ortaklığı 1.572.044.000 TL ciro garanti ederek kazandı. TÜRSAB-MTM ortaklığı söz konusu cironun 1.387.419.160 TL'sini İdare'ye ödemeyi taahhüt etti. Elde edilen gelir İdare'nin hesabına yatacak ve yükleniciye tahsil edilen gelirin yüzde 11'i ödenecek" şeklinde konuştu. Tuyluoğlu mevcut personelin işten çıkartılmayacağını da vurguladı. Tuyluoğlu, sistemin şeffaf bir şekilde çalışacağını ve tüm gişelerin kamera ile izleneceğini de sözlerine ekledi.
YELDA İPEKLİ: "YENİ KART YAKLAŞIMLARI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ"
Tuyluoğlu'nun ardından konuşan MTM yetkilisi Yelda İpekli, ihale sonrasında müze ve ören yerlerinin fonksiyonlarını daha da geliştirme çabasında olacaklarını söyledi. Müzekart uygulamasının ulaştığı başarıya değinen İpekli, "Müzekart +" adlı kültür ve sanat etkinliklerini kapsayan yeni bir kart geliştirmeyi tasarladıklarını söyledi.
Bunun dışında da yeni kart yaklaşımları geliştireceklerini belirten İpekli "Şehir kartlarını çok önemsiyoruz. Kültür odaklı yeni seyahat paketlerini oluşturacağız. Yeni gişeler ve kiosklar kurup, internet ve mobil satış olanaklarını arttıracağız. Odağı müze ve ören yerleri olan kültürel zenginlikleri kapsayan paket turlar düzenleyeceğiz" diye konuştu.
ULUSOY: "BU BİZİM İŞİMİZ" BİZ KAZANDIĞIMIZI ÜLKEYE YATIRIYORUZ
MTM ile birlikte girdiği ihaleyi kazanan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, amaçlarının Türk turizmine hizmet olduğunu belirterek konuyla ilgili şunları söyledi: "Çok heyecanlıyız ancak hazırız. 40 yıldır elimizden geldiğince turizme, devletimize hizmet etmeye çalışıyoruz. Bu yarışa bizimle birlikte giren diğer gruplara da teşekkür ediyorum ama bu bizim işimiz.
Biz kazandığımızı ülkeye yatırıyoruz." Toplantıda TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, 2008 yılından bu yana Türkiye'nin turizm gelirlerinin arttığını bu rakamı 2010 yılında daha da artacağını söyledi. Ulusoy, şirket olarak kazandıklarını ülkeye yatırdırklarını kaydederek, "Her şeyi kurallara göre yapmak ana amacımız" diye konuştu.
Ulusoy konuşmasında Sümela Manastırı ve Van'daki Akdamar Klisesi'nde gerçekleştirilen ayinlere de değindi. Ulusoy, "Amacımız Sümela'da ve Van'daki ayini konuşmak olmamalı. Bunlar rutin olmalı. Biz nasıl Tokyo'da beraberce namaz kılıyorsak, onlar da dini kurallarını yerine getirebilmeli" ifadelerini kulandı.
ERTUĞRUL GÜNAY: "BUGÜN ÖNEMLİ BİR ADIM ATIYORUZ"
Burası benim ailem. Bu göreve gelmeden önce dünyanın farklı ülkelerini gezerken gördüklerimi kıskanıyordum. Geçen yıl yaptığımız Müzekart'tan sonra bugün bunu başarmak yerinde attığımız önemli bir adım. Hizmet kalitesinin yükseltilmesi anlamında önemli bir yaklaşıma imza atıyoruz. Ama bu sıradan bir özelleştirme değil. Müzeler bizim, bütün kararları yine biz vereceğiz. 48 müzede 50 satış noktasında daha yüksek teknoloji ile daha kalifiye çalışanlar görev alacak. 6 yıl sonunda bu sistem yeniden Bakanlığa geçecek.
Türkiye, dünya turizminin en önemli ülkelerinden biri haline geldi. Ben istiyorum ki Türkiye'yi gezmek, dünyada bir prestij meselesi olsun. Nasıl ki Paris'i ve Floransa'yı gezmek bir prestij vesilesi olarak kabul ediliyorsa, Eşrefiye Camii'ni, Perge'yi kısacası Türkiye'yi gezmek de prestij sağlasın. Böyle bir bakış açısı ile turizmi kucaklamaya çalışıyoruz. Bu ihaleye katılan arkadaşlara ve kazananlara teşekkür ediyorum."
Müze ve Örenyerleri Gişelerinin İşletimi, Giriş Kontrol Sistemlerinin Modernizasyonu ve Yönetimi İşletmesi ihalesini, TÜRSAB ve MTM İşortaklığı kazanmasıyla açıklama sonrasında pasta keserek kutladılar
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy MTM yetkilisi Yelda İpek ile
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve Gülçin ŞEN
Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye Merkezi Müdürü Tolga Tuyluoğlu ,İstanbul Skal Başkanı Vedat Bayrak,TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy. TYD Başkanı Turgut Gür
Bakan Günay İstanbul Arkeoloji Müzesi içindeki alışveriş dükkanındaki narları çok beğendi ama narlardan alan eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel oldu
Uyarı!
Bu sitede yer alan tüm içerik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca tescil ve koruma altındadır. Yayınlanan haberin tüm hakları WEB Medya Grubu www.turizminsesi.com 'a aittir.Kısmen dahi olsa; basılı şekilde ya da internet üzerinde, izinsiz çoğaltılıp kopyalanamaz, alıntı yapılıp, kullanılamaz.Ancak habere aktif link verilerek kullanılabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.