TURİZMİN SESİ
Bakan Çağlayan; açılıştaki konuşmasında, uzun zamandır Musul'u ziyaret eden ilk yabancı bakanlar olduklarına dikkati çekerek, Musul'un Arapça "iki bahar arası" anlamına geldiğini, kendilerinin ziyaretiyle birlikte bundan sonra şehrin "üç bahar arası" olarak adlandırılabileceğini kaydetti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte geçen haftalarda Bağdat'ı ziyaret ettiğini hatırlatan Çağlayan, Davutoğlu ile birlikte yaptıkları bu son ziyaretlerle 15 günde 4 şehri ziyaret etmiş olacaklarını belirtti.
Çağlayan, en zor günlerinde Irak'ın yanında olan Türkiye'nin bundan sonra da siyasetçileri ve iş adamlarıyla birlikte desteğini sürdüreceğini söyleyerek, "Ben tarihten çok anlamam, ancak derler ki tarih tekerrürden ibarettir. Bugün burada buna bir kez daha şahit oluyoruz. Yüzyıllar önce Osmanlıların Musul'un kalkınmasına gösterdiği alakayı bugün biz onların torunları olarak yeniden göstermek için buradayız" dedi.
Konsolosluğun arsasının Irak yasaları gereğince sadece 25 yıllığına kiraya verildiğini hatırlatan Çağlayan, "Ancak her zaman Irak'ın yanında olan Türkiye olarak biz buraya sadece 25 yıllığına gelmedik. Biz öncesinde de vardık, inşallah kıyamete kadar da sizinleyiz. Dolayısıyla bu yasada değişiklik yapmanız ve oraya 'kıyamete kadar' yazmanız gerekecek" diye konuştu.
Bakan Çağlayan, Musul'un çok zengin kükürt rezervlerine sahip olduğunu da hatırlatarak, Türkiye'nin Musul'un yeniden inşasında önemli rol oynayacağını bildirdi. Musul Valisi Ethil El Nuceyfi de yaptığı konuşmada, uzun zamandır ilk kez yabancı bakanları kabul ettiklerini söyleyerek, "Biz beraberce şanlı bir tarih yazdık. Ve şimdi de daha iyi bir gelecek inşa etmek için buradayız" diye konuştu.
Türkiye'nin sadece Irak için değil, bölge için de çok ö nemli olduğunu söyleyen El Nuceyfi, Türkiye'nin şu anda çok şeye ihtiyacı olan Musul'a elinden gelen yardımı yapmaya istekli olduğunu bildiklerini kaydetti.
Irak'taki kaos sırasında Türkiye'nin gerçek bir kardeş gibi davrandığını, saldırılarda yaralananlar için uçaklarını gönderen ilk ülkenin Türkiye olduğunu anlatan El Nuceyfi, Türkiye'nin Irak'ın kendi içindeki çekişmeler sırasında bü tün gruplara aynı mesafede durmaya özen gösterdiğini ve bunu çok taktirle karşıladıklarını söyledi.
El Nuceyfi, Türkiye'nin 2003'te başlayan savaşa katkıda bulunmayarak Iraklı kardeşlerine eziyetten uzak durduğunu belirterek, bu ziyaretin son olmamasını diledi. Açılış sırasında Dışişleri Bakanı Davutoğlu'na, Musul Üniversitesi tarafından fahri profesörlük unvanı verildi.
Davutoğlu bu unvan için çok teşekkür ederek, ilk kez fahri profesörlük unvanı aldığını ve şartları elverirse, bir gün Musul Üniversitesine gelip ders vermek istediğini kaydetti.
2006 yılında faaliyete geçen, ancak resmi açılışı bugün yapılan başkonsolosluk için düzenlenen törende, ayrıca iki ülkenin milli marşları okunarak, şehitler için saygı duruşunda bulunuldu. Başkonsolosluk binasının karadan ve havadan çok sıkı korunduğ u gözlemlenirken, Musul'daki çeşitli etnik grupların temsilcileri de bakanlar için geldi.
Törende ayrıca çeşitli folklor gösterileri düzenlendi Musul Valisi tören sırasında her iki bakana da birer at hediye etti. Davutoğlu bu hediye üzerine çok teşekkür ederek, "Benim atalarım buraya zaten ata binerek gelmişler, ben de bu ata binerek giderim" espride bulundu. Davutoğlu'na ayrıca Türkmenler tarafından bir Osmanlı subayından kalmış antika plak hediye edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.