TURİZMİN SESİ
Fransa Cumhurbaşkanlığı tarafından layık görülen nişanı, Fransa Dış Ticaret Bakanı Anne-Marie Idrac, İTO Merkez Binasında düzenlenen törenle Yalçıntaş'a takdim etti. Idrac, tören öncesinde düzenlediği basın toplantısında, Dış Ticaret Bakanlığı görevini üstlendiğinden bu yana ikinci Türkiye ziyaretini gerçekleştirdiğini anımsatarak, "Ekonomik ilişkilerimiz krize gayet dirençli çıktı" dedi.Fransa'nın Türkiye'deki yatırımlarının bu dönemde de devam ettiğini ve devam edeceğini vurgulayan Idrac, Türkiye'de yatırımları bulunan büyük Fransız şirketlerinin 70 bin kişiye istihdam sağladığını bildirdi. Türkiye'deki temasları sırasında özellikle enerji ve lojistik alanında işbirliği olanaklarının öne çıktığının altını ç izen Idrac, Fransa'da Türkiye mevsimi etkinliklerinin, karşılıklı birbirini tanıma açısından büyük bir başarı olduğunu belirtti.
İki ülkenin üçüncü ülkelere yönelik ortaklıkları ve AB'nin finansman kaynaklarından en iyi şekilde faydalanma yolları konusuna da değinen Idrac, "Fransa'daki yabancı yatırımlara son derece olumlu yaklaşıyoruz. Bu, Fransa politikasının ana hedeflerinden biri. Fransa, AB içinde ilk, dünyada ise ikinci en çok yabancı yatırım çeken ülke konumunda. Ancak Türkiye, bu yatırımcıların arasında yok. Bu nedenle yakın zamanda İstanbul'da Fransa Yatırım Ajansı'nın bir bürosunu açacağız" diye konuştu.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Idrac, işadamlarının vize sıkıntılarına ilişkin bir soruyu, "Ben pragmatik bir insanım. Eğer vize sorunu yüzünden iş bağlantılarında tek kuruş bile kaybedilmiş olsa üzülürdüm. Ama kimse bize gelip böyle bir şey söylemiş değil. Diğer AB ülkelerinde nasıl oluyor bilmiyorum, ama biz 48 saat içinde vizeleri teslim ediyoruz ve işadamları için sorun yaşanmıyor" şeklinde yanıtladı.
Idrac, "Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin, Renault'nun Clio 4 üretiminin Türkiye'de yapılmasına müdahale etmesine" ilişkin bir soru üzerine şunları kaydetti: "Burada bana haksız gelen bir unsur var. Fransa, Türkiye'nin ikinci müşterisi. Karşılıklı dış ticarette Türkiye lehine bir durum var ve ben bunda bir sorun görmüyorum.
Renault'nun Türkiye'ye yatırım yapmasının engellendiğini nas ıl söyleyebilirsiniz? Renault, Türkiye'ye 40 yıldır yatırım yapıyor, istihdam yaratıyor. Bu hem Türkiye'nin hem Fransa'nın çıkarları lehine bir durum. Türkiye'de otomotiv üretimi devam ediyor, ama Fransa'da üretim yapılmasından da utanacak değiliz. İki ülke otomobil üretimi konusunda ortaklığa devam edecek. Yeni araçlar için de bu mükemmel ortaklık tabii ki devam edecek. İşbirliği ve yatırımların karşılıklı olmasına dikkat ediyoruz. Ancak tabii ki kendi çıkarlarımızı da savunacağız."
İTO Başkanı Yalçıntaş ise konuk Bakan Idrac'ın 2008 yılında göreve gelmesinden itibaren iki ülke arasında ticari ve ekonomik ilişkilerde artış yaşandığına işaret etti. Yalçıntaş, AB'de yatırım yapmak isteyen Türk şirketlerine Fransa'da yatırım yapmaları tavsiyesinde bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.