• BIST 9355.86
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

MUNZUR BELGESEL GÜNLERİ

MUNZUR BELGESEL GÜNLERİ
Tunceli Belediyesi ve Munzur Doğa Aktivistleri tarafından organize edilen “1. Munzur Belgesel Günleri” 18-20 Şubat 2011 Tarihleri arasında Tunceli'de yapılacak

TURİZMİN SESİ


Yerli ve yabancı 25 civarında belgesel filmin gösterileceği etkinlik üç gün boyunca Tunceli Gençlik Kültür Merkezi'nde izleyicilerle buluşacak.
“Tüm Özgür Nehirler Dersim'e Akacak” sloganıyla hazırlanan film günlerinde, doğa ve çevre temalı belgeseller ile ağırlıklı olarak Hes ve Baraj karşıtı mücadelelerin yer aldığı filmlere yer veriliyor. Munzur Belgesel Günleri'nde; Artvin, Rize, Trabzon, Kastamonu, Çanakkale, Mersin, İzmir, İstanbul, Tunceli gibi illerde verilen çevreci mücadeler ile empati yaratılıp “Derelerin kardeşliği”ne katkı sunulması amaçlanıyor.
Suyun Öyküsü, Aral Gölü, Son Kumsal, Cerattepe, Gola Çetu, Jiare gibi belgeseller ile baraj yada hes yapımı, çevre kirliliği ve uygulanan hatalı politikaların yarattığı sonuçların gözler önüne serilecek. Yuvarlakçay, Bugün var Yarın yok, Loç belgeselleriyle de özellikle Karadeniz bölgesinde yaşayan ve HES'lere karşı bölge insanlarının mücadelesi aktarılacak. Kırsal bölgelerdeki yaşam ve doğaya karış insan mücadelesinin yer alacağı diğer kuşakta ise Hazırmısın Everest , Şewaxan, Bertij, Ayı Adam, Saklı Kent Tunceli, Kırmıtının Çapkınları ve Elden ele adlı belgeseller yer alacak.

20 Şubat 2011 Pazar günü öğlenden önce kuşağında ise İmparator Penguen'in yolculuğu, Pompoko, Çitin öte yakası gibi çocuklara yönelik çizgi ve animasyon filmleri gösterilecektir.

Organizasyon komitesi adına yapılan açıklama :
Dersim'de, hem her yaz tekrarlanan orman yangınları, hem de, Munzur nehri üzerine yapılan ve daha da yapılması planlanan barajlar dolayısıyla, doğaya zarar verilmektedir.

Dersim insanları, ülkemizde bir eşi olmayan güzellikteki dağlarını, vadilerini, burada yaşayan tüm canlıları ve yaşamı var eden suları korumak için, 10 yıldan uzun bir süredir mücadele vermektedir. Bu mücadelenin hedefi ve içeriği çok nettir, ama, net olmayan, doğaya saldıranların çalışma yöntemleri, hedefleri ve planlarıdır. Üstelik, bu doğa saldırısı, bütün dünyada neredeyse eş zamanlı olarak, yoğunlaşmakta ve insanların varlığını tehdit edecek derecede pervasız hale gelmektedir. Bu durum, Dersimlilerin de, kendi yaşam çevreleri ve mücadele alanları dışında neler olup bittiğini anlamasını zorunlu kılmıştır.

Film günlerinde, Dersim'de verilen su ve toprak mücadelesinin kimlere ve hangi çıkarlara karşı verildiğini, bu mücadelede tüm dünyadaki yoldaş ve müttefiklerimizin kimler olduğunu, doğa katliamından çıkarı olan çeşitli aktörlerin nerelerde işbirliği ettiğini ve nerelerde birbiriyle dahi çatıştığını, halkların suyunu ve toprağını elinden almak, köylüleri tarım işçisine ya da kentlerin en fakirlerine dönüştürmek için ne gibi yöntemlerle çalıştıklarını, bu yöntemlerle diğer halkların yaşadığı deneyimleri ve geliştirdikleri direniş stratejilerini anlamamıza yarayacak filmler gösterilecektir.

Aynı zamanda, tekelci mülkiyete karşı başarıya ulaşmış, toprağını, suyunu ve yaşamını kendi ortak kararlarıyla düzenleyen insanların geliştirdiği farklı yaşama ve üretme örneklerine de yer verilecek, köylü dünyasının zamanımızda nerelere doğru değişebildiği, insanların doğayla yaşamak için geliştirdiği farklı çözümler, Dersim halkına sunularak, kendi yaşamlarına ilişkin hayallerinin de, zenginleşmesi sağlanacaktır.

MUNZUR BELGESEL GÜNLERİ GÖSTERİM PROĞRAMI
18.02.2011 Cuma
18.00 : Açılış söyleşileri
“Jiare” Yönetmen : Ozan Munzur 13'
Dersim'de yöre halkı için kutsal sayılan ve önemli ibadet yerlerinden biri olan 'Gola Çetu Ziyareti' , Uzun Çayır Barajı'nın tamamlanması ile birlikte sular altında kalır.
Film; baraj suları gelmeden önceki 13 günlük bir bekleyişin,13 dakikaya sığdırılmış halidir

19.00 “ Son Kumsal “ Yönetmen : Rüya A. Köksal
Güzel bir yaz günü, Vakfıkebir kasabasının Dutluk plajında neşeyle bağrışan çocuklar, top oynayan, horon tepen gençler, güneşlenenler, yüzenler. Bir kaç yüz metre uzakta, onlarca kamyonun sahile boca ettigi kayaları denize dolduran iş makinaları. Koyun diğer ucunda ise otoyolu yine aynı dalgalardan korumak icin yapılan dalgakıran inşaatları. Doğal limanların ve balıkçı barınaklarının otoyol yapımı yüzünden yok olmasıyla kendilerine yeni yerler arayan balıkçıların takalarını karayoluyla taşımaları ve trajikomik öyküleri...Karadeniz halkının, yol yapma bahanesiyle denizinden koparılmasının hikayesi

20.30 : “ Şewaxan “ Yönetmen : Kazım ÖZ 90'
Şavaklar, Dersim bölgesinde yaşayan, hayvancılıkla geçinen göçebe bir topluluktur. Kışları köylerinin bulunduğu Pertek ve Çemişgezek bölgelerinde yaşarlar. Baharın ortasında yaylalara gitmek üzere yola çıkarlar. Bahar yağmurları altında başlayan bu yolculuk onların çetin günlerinin de başlangıcıdır. Dağlar hala bembeyazdır. Bu yüzden vadilerde mola vererek karların erimesine paralel olarak dağların zirvelerine doğru çıkarlar. Yazın en sıcak günleri geldiğinde onlar dağların zirvelerindeki serin tepelerdedirler. Havaların soğuması ile birlikte aynı yolu geri dönecek yolculuk başlar.

22.00: Kutsal Tohumlar Yönetmen:José E. Becker, Andrea Méndez Brandam, 32'

Kutsal Tohumlar, patates ve yakon üreten Andlı çiftçilerin unutulmaya yüz tutmuş atalık tohumlarını kurtarma mücadelerinin hikayesidir. Bu tohumlar binlerce yıldır atalarını beslerken aynı zamanda biyolojik çeşitliliğin ve gıda güvenliğinin de garantisi olmuştur. Magda Choque Vilca, sabır ve sevgiyle, Humahuaca'lı çiftçileri biraraya getirmiş ve ellerindeki tohumları paylaşmalarını sağlamıştır. Bu basit fikir, çiftçilerin buluşup paylaşım yaptığı ve bu değerli tohumları nasıl yaşatabileceklerini öğrendikleri ve her yıl düzenlenen Patates Panayırına hayat vermiştir.
Yapım yılı: 2006, Süre: Ülke: Arjantin, Dil: İspanyolca, Türkçe ve İngilizce altyazı

19.02.2011 Cumartesi
09.00 : “ Elden ele” Yönetmen Cemil Kızıldağ, Ozan Turgut
İstanbul'da, Türkiye'nin en büyük metropolünde balıkçılık yaparak geçinen insanların yaşam hikayeleri ve denizle mücadelesini ele almaktadır.
10.00: ENERJİNİN EVRİMİ / POWER SHIFT

Bu ödüllü belgesel, ilginç hikayeler ve ilham vereni görüntüler eşliğinde temiz ve yenilenebilir enerjinin muazzam potansiyelini araştırıyor. Belgesel, dünyanın dört bir köşesindeki güneş ve rüzgar enerjisi, enerji verimliliği, "yeşil binalar" ve küresel iklim değişikliğinin birbirleriyle ilişkilerini ele alıyor. En önemlisi, sürdürülebilir bir gelecek için seyircinin kendi yaşamında atabileceği adımları öneriyor.
Yönetmen: Kirk Bergstrom, Yapım yılı: 2004, Süre: 26' Ülke: ABD, Dil: İngilizce, Türkçe altyazı

10.45 : “ Hazır mısın Everest” Yönetmen : Mustafa Temiztaş 50 '
27 mart – 9 haziran 2006 tarihleri arasında gerçekleştirilen everest Türkiye tırmanışı, ülke dağcılığı adına ilkleri gerçekleştirdi. ülke adı taşıyan ilk tırmanışımız, 10 dağcının 10'unun da zirveye ulaşmasıyla büyük başarıyla tamamlandı, everest'e ilk türkiye takım tırmanışı ve ilk kadın tırmanışı olarak kayıtlara geçti. bunlardan daha önemlisi bu sadece bir başarı öyküsü değil, aynı zamanda takımca, arkadaşça ve insanca bir ortaklığın öyküsü. film, dağda geçen iki ay boyunca yaşananları aktarırken bu başarıyı mümkün kılan dağcılık anlayışını ve birikimini anlamaya çalışıyor. takımın üyeleri sadece filmin kahramanları olarak kamera önünde yer almıyor. her birinin farklı kamera arkası görevleri ve sabırlarıyla da filme büyük katkısı var. bu film de tırmanış gibi aynı ortaklığın eseri...

12.30 : “Göç” Yönetmen : Mehmet Özgür Candan 40 '
Çoruh Nehri üzerinde 25 yıl önce yapımına başlanan barajlar, nehrin kenarında yasam kuran, azgın suların getirdiği toprakları sırtlarında taşıyarak yarattıkları tarlalarla geçimlerini sağlayan köylüleri, kendi topraklarından, evlerinden ve kültürlerinden kopararak zorunlu göçe mecbur kılıyor.
13.30 : Av Su Mai : Hasankeyf . Yönetmen: Juan Alejandro Jattat 35'

12.000 yıllık geçmişiyle Anadolu ve Mezopotamya'nın bilgi kaynağı olan Hasankeyf, bir yandan suya direnirken diğer yandan Dicle ile arkadaşlığını sürdürüyor. Bu Tutkulu beraberliğin mücadelesine tanıklık etmek üzere hepinizi bekliyoruz.

14.30 : Artvin Üçlemesi, Yönetmen Cihat Bilen
Yönetmenler: Ünsal Aksakal - Cihat Bilen - Ali Keser - Hasan Kurt
Artvin yakınlarındaki bir köyün hikâyesi. Cennetten bir parça olan bu köy yakında sular altında kalacaktır. Köyün yaşlıları her şeyi geride bırakıp yeni bir hayata başlamayı zor bulmaktadır. Gençler ise çoktan köyü terk etmiştir. İnsanlar tüm o eski hatıraların kaybıyla nasıl başa çıkacaktır?
Kanımızı Veririz Suyumuzu Vermeyiz Yönetmen : Cihat Bilen
Cerattepe, Artvin şehir merkezinde özel şirketlerin altın madeni arama süreci, halkın beklenti ve hayal kırıklarını ele alan çarpıcı bir belgesel..
15.45 : ARAL Yönetmen: Carlos Casas ve Saodat Ismailova, 52'
Bir zamanlar Aral Gölü kıyısında yer alan Özbek köyü Moynak'ta bugün yalnızca kirli bir alan ve kalan balıklara ev sahipliği yapan sazlık sığ sular mevcuttur. Moynak'ta halkın esas geçim kaynağı balıkçılık olduğundan, nüfusun büyük çoğunluğu komşu Kazakistan'a göç etmek zorunda kalmıştır. Bu film, Aral Gölünden arta kalanlarla üç kuşaktır yaşamını sürdürmeye çalışan bir ailenin portresidir.

17.00 : “ Yuvarlakçay – Suyun Gücü “ Yönetmen Ayşe Gül Boydaş – Berkay Kuyzu 28'
Muğla'nın Köycegiz ilçesine bağlı Yuvaklakçay beldesinde verilen HES karşıtı mücadeleyi ele almaktadır.

17.45: “Mavi Altın “ Yönetmen : Leslie Franka 60'
Hasankeyf'de kurulması planlanan barajın, kültürel ve siyasi yansımalarını ele alan belgesel ZDF ve ARTE Televizyonu işbirliğiyle hazırlanmıştır.

20.00 : “ Suyun Öyküsü “ Yönetmen : Nurten Şalıkara 50'
Belgeselde, Burdur Gölü'nün jeolojik yapısı, kirlilik ve kuraklık tehlikesi, çevresindeki yaban hayatı, Mava Vakfı desteğiyle bilinçli su tüketimini teşvik etmek için yürütülen eğitim ve modern sulama yöntemleri tanıtılırken projenin tarafları olan üreticiler, köylüler, yetkililerle yapılmış söyleşiler yer alıyor.

21.00 : Ekmek Kir Tutmaz Yönetmen : İlhan Adar Bakır, Oktay Aktaş Mehmet Kamik, Önder F. Sincar Süre : 30 '
ADA Kültür Sanat Merkezi'nce hazırlanan belgeselde büyük kent sokaklarında toplayıcılık yaparak geçinen insanların yaşam mücadelesi aktarılmaktadır.

20.02.2011 Pazar
10.00: İmparator Penguenin yolculuğu National Geografik Yapımı 80' ( Çocuk Kuşağı)
İmparator Penguen, küçük adımları ile sert kar fırtınasının acımasızlığına karşı, buzun uçsuz bucaksız dolambaçlı yollarında yaşam için çalışır. Etrafındaki her şey beyaz, her şey değişken, her şey tehlikeli.. Cesur kuş bir an bile tereddüt etmez. Aşılması zor engellere karşı azimle mücadele ederek, ilerlemeye devam eder. İmparator, bu kara parçasında başka hiç bir canlının cesaret edemediği efsanevi romantik randevusu için mücadele veriyor.
11.30 Ayı
Anneleri avcılar tarafından öldürülen iki ayının yaşam mücadelesinin yer aldığı belgesel tadındaki film çocuklar olduğu kadar büyüklerin de ilgisini çekiyor…

13.00 Susuzluk - Thirst Yönetmen: Alan Snitow ve Deborah Kaufman 62'

Su tüm insanların ortak paylaşımına açık bir insan hakkı mıdır? Yoksa alınan, satılan ve küresel pazarda ticareti yapılan bir mal mıdır? "Susuzluk", bu temel sorulara cevap arayan Bolivya, Hindistan ve ABD'den toplumların hikayesini sunuyor. Dünyada bir milyardan fazla insanın içilebilir suya erişimi yok. Her yıl milyonlarca çocuk sudan kaynaklanan hastalıklardan yaşamını yitiriyor ve bu sayı her geçen yıl artıyor


14.30 Saklı Kent Tunceli Yönetmen Malik Kaya
Dersim'in doğal güzelliğini, yaşamı dört mevsim, 7 ilçesiyle birlikte aktaran başarılı bir belgesel…


16.30 : Hakikat Yönetmen : Ethem Özgüven 41'
okuluslu şirketler" 1989-1990 yıllarından başlayarak Türkiye'de siyanürlü özütleme yöntemiyle altın çıkarmak amacıyla lisanslar aldılar. Bugün Türkiye'nin yaklaşık 600 ayrı noktasında altın buldular ve bu altını çıkarmak istiyorlar ve çıkarıyorlar. Bunu çıkarırken kullandıkları yöntem de "siyanürle özütleme yöntemi". Tüm dünyada bu yöntemle altın çıkarılan maden sayısının 1000 civarında olduğu düşünülürse bu sayının türkiye ve onun ekosistemiyle bağlantılı önemi daha iyi anlaşılacaktır. Bergama ve çevresindeki 17 köyün halkı 1990-1991 yıllarından başlayarak bu maden işletmesine karşı bir direniş başlatmış ve bu direnişi 17 yıldır sürdürmektedir. Bu çalışmanın tamamlandığı 2007 ocak ayında şirket hukuksuz olarak danıştay ve AİHM mahkemesi kararlarına rağmen çalışmaya devam ediyordu. Bergama direnişinin önemini anlamak için Anadolu'yu ve Anadolu tarihini iyi tahlil etmek gerekir.

17.30 : “ Munzur Akmazsa” Yönetmen : Nezahat Gündoğan 41'
'Munzur Akmazsa' belgeseli Dersim bölgesinde faaliyet gösteren ve yapılması planlanan elektrik santrallerini konu almaktadır. Çevre için ciddi tehdit oluşturan bu santraller tüm itirazlara rağmen faaliyetlerini sürdürmekte ve Munzur nehrini yavaş yavaş yok etmektedir. Film uzman görüşleri, yerel halkla yapılan röportajlar ve Dersim bölgesinden görüntüler ve müzikler eşliğinde, akıcı bir dille konuyu anlatmakta ve izleyiciyi duyarlılığa davet etmektedir.


18.30 : Ladakh Yönetmen : John Page 60'
Antik bir kültürden ekolojik çözümler öğrenmek mümkün müdür? Ladakh, ya da Küçük Tibet, batı Himalayalarda vahşi bir güzelliğe sahip bir çöl alanıdır. Kaynakları sınırlı, iklimi de serttir. Buna rağmen bin yılı aşkın süredir oldukça gelişmiş bir kültüre ev sahipliği yapmıştır. Tutumlu, birbirleriyle işbirliği halinde olan, yaşadıkları bölgeyi iyi tanıyan ve çevre koşullarını iyi bilen Ladaklılar sadece bu koşullarda yaşayabilmekle kalmamış, refah düzeylerini de ileriye taşımışlardır.

19.30 : Vatandaş Mustafa ,Yönetmen : Remzi Kazmaz 50 '
Doğanın insan yaşamı ve devamlılığı için ne kadar önemli olduğu Karadeniz'in en güzel yerlerinden biri olan Fırtına Vadisi'nde bir hidroelekrik santrali yapılmak istenmesiyle birlikte bir kez daha ortaya çıkıyordu. Yüzyıllardır burada yaşayan insanlar, bu muazzam doğa harikası ve aynı zamanda milli bir park olan Fırtına Vadisi'nin hem katledilmesine tanık oluyorlar; hem de ekonomik rantlar uğruna doğdukları yaşadıkları bu topraklardan ayılmak zorunda kalıyorlardı.


20.45 : Gole Çhetu Yönetmen : Metin- Kemal Kahraman Şerif Karataş 90'

Dersim'de kutsal bir mekan olan Gole Çhetu ziyaretgahının baraj suları altında kalmaması için verilen mücadele Dersim Kürt Alevilerinin ritüelleriyle birlikte aktarılıyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21