• BIST 9940.91
  • Altın 3017.632
  • Dolar 35.386
  • Euro 36.5366
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

MUHSİN ERTUĞRUL SAHNESİ AÇILDI

MUHSİN ERTUĞRUL SAHNESİ  AÇILDI
Tiyatro Sanatçısı Zihni Göktay, dünyada hiçbir yerel yönetimin 8 şubeli tiyatrosu olmadığını belirterek, "Övünerek söylüyorum şehir tiyatrolarında dünyada tekiz. Bir tek o konuda birinciyiz" dedi

TURİZMİN SESİ


İstanbul Büyükşehir Belediyesince yenilenen, Harbiye'deki Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin açılış töreninde konuşan tiyatro sanatçısı Zihni Göktay, Muhsin Ertuğrul'un Türk tiyatrosunun baş öğretmeni olduğunu vurgulayarak, 1914'ten bu yana tiyatroya emeği geçen ve hayatta olmayanları rahmetle andığını söyledi. "Övünerek söylüyorum, şehir tiyatrolarında dünyada tekiz. Çünkü hiçbir yerel yönetimin dünyada 8 şubeli bir tiyatrosu yok, bir tek o konuda birinciyiz" diyen Göktay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının 2014'te 100. yılını kutlayacağını anımsattı. Göktay, "96 yıldır bu koltuklarda kültürlü insanlar biriktirdik. 'Mantarın bile kültürlüsü var, insanın niye olmasın' dedik.

Hilesiz, hurdasız, yüz yüze, insanı insana insanla anlatan bu güzel meslekte tiyatro yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz" diye konuştu.
Muhsin Ertuğrul Sahnesi yıkılacağı zaman, "yerine yenisi yapılmayacak' diye büyük gürültüler koptuğunu" anlatan Göktay, şunları sö yledi:
"Bir bakımdan haklıydık da... Çünkü Tepebaşı Dram Tiyatrosu yandığı zaman çok üzüldük ve o zamanki başkanlar 'Bunu alacağız, kurtaracağız, üzülmeyin' dediler ama bunlar hep sözde kaldı. Bunlar önümüzde örnek olduğu için biz de bir paranoya hakim oldu, septik hale geldik. Burası 'alışveriş merkezi olacakmış, nikah salonu olacakmış'... Ben aslında tam olarak inanmadım. Yenileneceğine inanıyordum. Vaktiyle Boğaz Köprüsü'ne de karşı çıkılmıştı ve karşı çıkanlar şimdi keyifle üstünden geçiyorlar. O kadar şüpheci septik olunmamalı."


Ankara'dan İstanbul'a geldiği 1973'te ilk oyununu bu sahnede oynadığını anlatan Göktay, "1973'ten beri burada oynuyorum. Gayet güzel olmuş. Eski bina 40 sene dayandı. Bir kahvenin de 40 yıl hatırı vardır. Çok mutlu ve sevinçliyiz" dedi. Şehir tiyatrolarının 96 yıldır herkesin bildiği yerde durduğunu, şimdi yeniden keşfedilmesi gerektiğini belirten Göktay, "Osmanlı'da vardık, Cumhuriyet'te de varız, uzay çağında da olmaya devam edeceğiz. 15'inci şubemizi Mars'ta açmak istiyoruz. Ulaşım, ikramlar bizden.

Gelin orada da oyunlar sergileyelim" ifadelerini kullandı. Törende konuşan tiyatro sanatçısı Ayla Algan, bütün dünyada ekonomik kısıtlamalar gelince edebiyat, tiyatro ve kültüre aktarılan ödenekten kesildiğini ifade etti. "Bizim de o nedenle 'Olan tiyatro da elimizden gitmesin, sokak tiyatrosu yapmaya mecbur kalmayalım' diye korkularımız vardı" diyen Algan, şimdi çok güzel bir tiyatroya kavuştuklarını ifade ederek, emeği geçenleri teşekkür etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yö netmeni Ayşenil Şamlıoğlu, çok olanaklı ve verimli bir sahneye kavuştuklarını belirterek, sahnenin seyircisiyle de buluşarak pek çok başarılı oyuna ev sahipliği yapmasını diledi. Şamlıoğlu, "Sahnenin üstünde yapmaya çalıştığınız şey, siz aydınlıktasınızdır, karanlıkta oturanlara ışık taşımak için oradasınızdır. Bütün bir salon karanl ıkta size bakar. Muhsin Ertuğrul adına layık olarak bu ışığı taşımayı sürdüreceğiz" dedi. Sahnenin son derece çağdaş ve günümüz şartlarına uygun olduğunu anlatan Şamlıoğlu, "Sahne, çerçeve sahnenin bir örneğidir ve çok verimli bir sahnedir" görüşünü dile getirdi.

Tiyatro sanatçısı Kenan Işık, rahat seyredilir mekanların seyirci için önemli olduğunu belirterek, sahnenin Türk tiyatrosuna hayırlı olmasını diledi. Kendisinin rahat sahne derdi olmadığını kaydeden Işık, "Benim gönlüm barakadan yana. Şimdi tiyatro yapmak istiyorum ve İstanbul kazan, ben kepçe dolaşıyorum ki böyle eski bir fabrika, terk edilmiş bir depo bulayım. 5 senedir uğraşıyorum. Tiyatro böyle görkemli, şahane, Anadolu'daki misafir odalarına benzeyen yerlerde olmamalı. Ama böyle ödenekli tiyatrolar için söylemiyorum" diye konuştu. Salonun parselin elverdiği oranda yapıldığını, sağa sola genişleme imkanı olmadığını belirten Işık, şehir tiyatrolarının yaptığı tiyatrolar hakkında bilgi verdi.

Işık, son dönemde 8-10 senedir yoğun şekilde tiyatro salonları yapıldığını belirterek, "Ama bazı salonlar var, tiyatro mimarisinden habersiz. Çünkü o özel bir alan. Mimarları çok fazla eleştirmek istemiyorum, ama özel mimariden habersiz mimarların yaptığı salonlar var. Beykoz, Tuzla, Maltepe, Kağıthane salonları böyle. Çok elverişli değil. O yüzden bu sahnelerin işten anlayan mimarlar tarafından yapılması gerekiyor" dedi.
Tiyatro sanatçısı Tekin Akmansoy, bugüne kadar hiçbir politikacının sanatçılara verdiği sözü tutmadığını belirterek "Ama ilk defa bir başbakan çıkıyor ve verdiği sözü gününde ve zamanında yapınca herkes hayretleri içinde kalıyor. Türkiye'de çok iyi şeyler yapılmaya başlandı, son derece mutluyum" diye konuştu.

Sanatçı Haldun Dormen de duygularını "Sahneyi çok güzel buldum, emeği geçenleri kutluyorum. Böyle bir yerin olması çok güzel. Tiyatromuzu çok iyi bir şekilde kazandık, Türk tiyatrosuna hayırlı olsun" sözleriyle dile getirdi. Bu arada, Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin yıkımı aşamasındaki tartışmaların önde gelen isimlerinden tiyatro sanatçısı Nedim Saban'ın da tebrik için çiçek gönderdiği görüldü.

https://www.turizminsesi.com/haber/muhsin-ertugrul-sahnesi-acildi-5638.htm

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21