TURİZMİN SESİ
Mısır'da yapılan rutin kazılarda Gize'nin dev sfenksini çevreleyen binlerce yıllık duvarlar ortaya çıktı. Duvarların yapılma nedeni sfenksin üç bin beş yüz yıl önce özel birisinin rüyasına girerek, muazzam bir kehanette bulunması!Geçtiğimiz günlerde, eski bir Mısır kralının, sfenksin binlerce yıl sonrasında da ihtişamını koruması adına büyük çaba harcadığını ortaya koyan surlar ortaya çıktı! Mısır-Eski Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Dr Zahi Hawass ve ekibi, sfenks heykelinin çölden esen rüzgarla taşınan kumlardan korumak için balçık ve kiremitten yapılan sur kalıntılarına ulaştı.
Mısır'ın Gize kentindeki Kefren piramidinin (İÖ yaklaşık 2500) geçidi yanında bulunan Büyük Sfenks 73 metre uzunluğunda ve 20 metre yüksekliğinde dev bir yapı. Taşocağından kalan bir kaya tepesinden yontulan sfenksin üzeri sık sık temizlenip açığa çıkarılmışsa da, genelde hemen hemen tümüyle kumlar altında kalmış olduğu biliniyor.
Surların ilk bölümü, sfenksin doğu kanadına doğru (kuzey-güney yönünde) 86 metre kadar uzanıyor. Yüksekliği ise 75 cm. İkinci bölüm ise 46 metre uzunluğunda ve 90 cm yüksekliğinde. Bu bölüm, Kefren'in bulunduğu vadinin dış çeperi boyunca doğu-batı yönünde inşa edilmiş. Surlar güneydoğuda birleşiyor. Bugüne dek araştırmacılar sfenksin sadece kuzey kanadında bir duvar inşa edilmiş olduğuna inanıyorlardı. Bu yeni keşif bu teoriyi çürütmüş bulunuyor.
Rüya ile gelen Sfenks kehaneti!
Tarihi belgelere göre IV. Thutmosis, gece rüyasında gördüğü bir kehanet üzerine sfenksi koruma altına almaya karar vermiş. Dr. Zahi Hawass, Binlerce yıllık Mısır belgelerine göre surların yapılmasının ardındaki neden Thutmosis'in Geyik Vadisi'nde (Sfenks'e yakın bir bölge) çıktığı uzun bir av gezisinden sonra gördüğü rüyaya dayanıyor. Kralın rüyasında, sfenks ona kumlardan kurtulmak istediğini, gövdesinin yakıcı kumlar yüzünden artık iyice yıprandığını anlatmış. Bu dileğini gerçekleştirse onu Mısır'ın kralı IV. Thutmosis yapacağını da eklemiş, diye açıklıyor.
Mısır tarihindeki sırlar bitmek bilmiyor!
Son keşifle bulunan duvar küçük bir bulgu gibi görünse de çok daha büyük bir şeyin, örneğin Kefren piramit kompleksinin devamı olması da büyük bir olasılık olarak görülüyor. Bu alan içerisinde Kefren Mezarlıklar tarikatının faaliyetlerini denetlemekle sorumlu rahip ve resmi görevlilerin kaldığı biliniyor. Bu tarikat Mısır'ın Eski Krallık döneminin sonuna dek oldukça etkili olan bir topluluktu (yaklaşık İÖ 2142 - 2134).
IV. Thutmosis'in surlarının üzerindeki kazı devam ediyor. Arkeologların, kumların ardında gizlenmiş, daha neleri gün ışığına çıkaracağı merak konusu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.