TURİZMİN SESİ
Adana'nın merkez Seyhan ilçesi Akkapı Mahallesi'nde, Milli Mücadele'de askeri karargah olarak kullanılan, katliamdan kaçan Türklerin konakladığı ve Büyük Önder Atatürk'ün kaldığı tarihi Şeyh Cemil Nardalı Konağı, henüz restorasyon çalışması yapılmadığı için metruk bir bina görüntüsü sergiliyor.
Çukurova yöresinde Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında yararlılık gösteren ve asıl adı İsa olmasına rağmen Şeyh Cemil Nardalı olarak bilinen kişi tarafından yaptırılan ve Osmanlı mimarisi özelliklerini taşıyan 3 katlı tarihi konak, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğünce bahçesindeki ağaçlarla birlikte 1993 yılında koruma altına alındı. Konak geçen yıl Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırıldı. Kurtuluş Savaşı yıllarında Şeyh Cemil Nardalı'nın Fransız ve Ermenilerin katliamından kaçan yüzlerce Türk'ün barınması, beslenmesi, emrindeki silahlı müfrezeyle korunması ve güvenli bölgeye naklini sağladığı tarihi konağın restorasyonunu da Büyükşehir Belediyesi üstlendi.
Kurtuluş Savaşı yıllarında işgal kuvvetlerine karşı yörede mücadele başlatan vatanseverler arasında önemli bir yere sahip olan Nardalı'nın torunu Can Gülez ise restorasyona ilişkin herhangi bir çalışma başlatılmaması nedeniyle binanın metruk bir şekilde bulunduğuna dikkati çekti. Zaman zaman define aramak amacıyla gelen kişilerin de konağı tahrip ettiğini belirten Gülez, şunları söyledi: "Büyük Önder Atatürk Adana'ya geldiğinde burada kalmış. Kendisi vatana hizmetlerinden ötürü dedeme 'memleketin has evladı' dermiş. Dedem binlerce Türk'ü bu konakta ağırlayarak onların Ermeni katliamından kurtarılmasını sağlamıştır. Her geçen yıl durumu daha da içler acısı görünüm alan yapı tarihi önemi hiçe sayılarak tarih olmaya yüz tutuyor."
Gülez, restorasyon görevini üstlenen Büyükşehir Belediyesinin bir an önce çalışma yapmasını isteyerek, şöyle devam etti: "Binayı geçen yıl kamulaştıran Adana Büyükşehir Belediyesinin bir an önce çalışma başlatarak burayı Kurtuluş Savaşı Müzesi haline getirmesini bekliyoruz. Bu konak, sadece dedemizden kaldığı için müzeye dönüştürülmesini istemiyoruz. Burası ülke tarihinin önemli bir dönemine tanıklık etmiş bir yer. " Gülez, konakla ilgili olarak www.seyhcemilnardali.com isimli bir internet sitesi de kurduğunu belirterek, dedesine ve konağa ilişkin çok sayıda bilgiyi burada yayımladığını ifade etti.
Adana Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Özlem Kulak ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Büyükşehir Belediyesinin restorasyona ilişkin çalışmalarını hızlı bir şekilde sürdürdüğünü belirtti.
Yerel seçimler öncesi restorasyan projesi ihalesinin yapıldığını ve sonuçlandığını ifade eden Kulak, şöyle konuştu: "İhaleyi alan firma şu an proje çalışmasını sürdürüyor. Sonuçta biz de burasını tarihi dokusuna zarar vermeden, aslına uygun bir şekilde restore etmek için çaba sarf ediyoruz. Bunun için gerekli olan projenin de 3-4 ay hazırlanma süreci var. Bu proje hazırlanıp onaylandıktan sonra uygulama için ihaleye çıkacağız. Şunu da unutmamak gerekir ki restorasyon çalışması bir ayda yapılıp bitirilecek bir iş değil. Konağın tarihi öneminin biz de farkındayız. Bu konuda da çok ince ve detaylı çalışma yürütüyoruz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.