TURİZMİN SESİ
İstanbul Bilgi Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü, MICE Sektöründe Kilit Oyuncular Paneli’nde, DMO (Destinasyon Pazarlama Örgütü), DMC (Destinasyon Yönetim Firması) ve PCO (Profesyonel Kongre Organizatörü) temsilcileri, sektörün bugününü ve yarınını anlattı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü tarafından MICE Industry dersi kapsamında düzenlenen, turizm sektöründeki faaliyetler ve gelecekte sektörü nelerin beklediği değerlendirildi. B-rain Team Yönetici Ortağı, Öğretim Görevlisi Ömür Yeker’in moderatörlüğünde, interaktif olarak gerçekleşen panele, konuşmacı olarak MPI Turkey Chapter Başkanı ve Kalyon Turizm Grubu Genel Koordinatörü Elif Balcı Fisunoğlu, Dekon Group Satış Müdürü Esra Güler ve Universal Travel Services Yönetici Ortağı Mustafa Devrim Yalçın katıldı.
“Destinasyon stratejisi belirlemede Kanada en iyi örneklerden”
Destinasyon tanıtım örgütlerinin tarihsel gelişimini aktaran Kalyon Turizm Grubu Genel Koordinatörü Elif Balcı Fisunoğlu “Araştırmacılar, içinde bulunduğumuz dönemi her açından değişim ve dönüşüm dönemi olarak adlandırıyorlar. Kongreler, toplantılar için dünyada rekabet eden şehirlerin sayısı giderek artıyor. Şehirler artık turistlerin yanı sıra expatları, yatırımcıları, üniversite öğrencilerini, iş sahiplerini de hedefliyor. Bu noktada öne çıkansa, önemli destinasyonların tanıtım ve yönetim stratejilerinin doğru belirlenmesi. Bu konudaki iyi örneklerden birisi Kanada’dır. Kanada’da turizm tanıtım stratejisi değiştirilirken 2000 paydaşın katılımıyla bir tartışma ortamı yaratılmış, tüm ilgili kurumların fikirleri alınmıştır. Böylelikle çok yönlü ortak bir strateji belirlenmiştir” dedi.
“Coğrafyamızın hikayelerini yaratıcı yollarla pazarlamalıyız”
Universal Travel Services Yönetici Ortağı Mustafa Devrim Yalçın, “Biz turizmciler olarak öncelikle bir hayal, hikaye sattığımızın farkında olarak yaptığımız işlerde yaratıcılığımızı ön plana çıkarmalıyız. Türkiye, hikaye açısından en zengin coğrafyalardan birisidir. Hikayelerimiz, kültürümüz, tarihsel geçmişimiz dünyanın dört bir yanından insanların ilgisini çekiyor” dedi.
Dünyadaki değişim turizm sektörünü nasıl etkiliyor?
Profesyonel kongre organizasyon dünyasındaki değişimleri aktaran Dekon Group Satış Müdürü Esra Güler, “Teknoloji trendiyle, Webinar ile artık düzenlenen kongrelere internet üzerinden katılımlar da artıyor. Kongre ve DMC sektörü bu trendle biraz yavaşlama dönemine girse de, teknoloji hiçbir zaman bir araya gelerek, sosyalleşip, fikir alışverişi yapılmasının önünde bir engel olamaz” dedi.
Kalyon Turizm Grubu Genel Koordinatörü Elif Balcı Fisunoğlu turizm sektörünün kıtalararası yükselişine dikkat çekerek, “Araştırmalara baktığımızda insanların günümüzde daha fazla mobil çalışarak, daha fazla seyahat ettiğini görüyoruz. Artık ev, araba satın almak yerine deneyim edinmeye, egzotik tatiller yapmaya önem veriyoruz. 2015 yılı ITB Dünya Seyahat Trendleri Raporu gösteriyor ki, 2007 – 2014 yılları arasında şehir turizminde gerçekleşen yüzde 82’lik artış, şehir turizminin toplam turizm hareketlerinin %22’sine ulaşmasını sağlamıştır. Yaşanan acı olaylar neticesinde güven ortamının zedelenmesiyle bazı düşüşler yaşandı. Buna rağmen, Resonance Danışmanlık Şirketi (Resonanceco.com) tarafından yapılan uluslararası bir araştırmada, ziyaretçilerin edindikleri deneyimlerin kalitesi bakımından; Londra ve Paris’in ardından İstanbul’un üçüncü sırada yer aldığını görüyoruz” dedi. B-rain Team Yönetici Ortağı Ömür Yeker ise önemli değişimlerin yaşandığı günümüz şehirlerinin, turizm sektöründe yarattıkları talebi uzun soluklu kılabilmelerinin ve bu talebi yerel halkın da desteklemesinin önemini vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.