TURİZMİN SESİ
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen ve Halkevleri Genel Sekreteri avukat Oya Ersoy, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Merkezinin (UKOME) 3 Kasım 2009 tarihli metrobüs ücretlerine zam yapılmasına ilişkin kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle İstanbul İdare Mahkemesinde dava açtı.
Davaya bakan İstanbul 10. İdare Mahkemesi, ''hukuka ayrılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceği'' gerekçesiyle söz konusu düzenlemenin yürütmesini oy birliğiyle durdurdu. Mahkeme kararında, ''dava konusu işlemin enflasyon oranları gibi bilimsel tespitlere dayanan objektif ölçüler içermediğini, kapsamlı bir inceleme ve araştırmaya dayanmadığını, tamamen idarelerine iç kaynak teminine yönelik olduğunu'' ifade edildi. Kararda, ''Özellikle düşük ve orta gelirli vatandaşlarca kullanılan toplu taşıma ücretlerine bir yıl içinde toplamda enflasyon oranını fahiş oranda aşacak şekilde yapılan zammın hukuka ve hakkaniyete uygun olmadığı'' kaydedildi.
Şehir içi ulaşımı sağlamanın büyükşehir belediyelerinin asli görevleri arasında olduğu belirtilen kararda, ''Toplu taşımanın öncelikli amacının, kamu yararını sağlamak olduğu gerçeği karşısında bu konuda tedbir almakla yükümlü olan idarenin, maliyet hesabı yaparken, tüm giderlerini taşımadan sağlanacak gelirle karşılanmasını hedefleyerek, bu hizmetten yararlanan kişilere yöneltmesinde kamu yararı amacına uyarlılık bulunmadığı gibi toplu taşımacılığın da hedeflerinden olan sosyal adalet ilkesiyle de bağdaşmamaktadır'' denildi.
"KARARA İTİRAZIMIZI YAPACAĞIZ"
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, metrobüs ücretlerini artıran kararın yürütmesinin durdurulmasına ilişkin karara itiraz edeceklerini belirterek, ''Mevcut ücret tarifeleri devam edecek. Yargının verdiği karar anında uygulanacak diye bir şey yok'' dedi.
Topbaş, idare mahkemesinin verdiği kararın gerekçesinde, ''enflasyonun üzerinde bir zam yapıldığının'' ifade edildiğini söyledi.
''Yapılan düzenlemenin asla bir zam olmadığını'' ifade eden Topbaş, metrobüs hattının uzunluğunun 42 kilometre olduğunu belirterek, eskiden bu mesafenin 3-4 biletle geçildiğini kaydetti. Kendilerinin bu ücreti, 3-4 bilet yerine 2 lira yaptıklarını hatırlatan Topbaş, ''Şu anda bile diğer otobüslerden, halk otobüslerinden köprü geçişlerinde 2 bilet alınmakta. İzmir ve Ankara'da çok daha kısa mesafeden bu bedel alınmakta. Burada yapılan uygulamanın bir zam olarak değerlendirilmemesi gerekir. Yargının vermiş olduğu bu karara itirazımızı yapacağız'' diye konuştu.
METROBÜS EYLEMİ
Mecidiyeköy'de toplanan bir grup, metrobüs ücretlerine ilişkin mahkeme kararının uygulanmasını istedi. Mecidiyeköy Metrobüs İstasyonu'nda bir araya gelen ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarına üye olduklarını belirten kişilerden oluşan grup, pankartlar açtı. İstanbul 10. İdare Mahkemesinin, Büyükşehir Belediyesinin metrobüs ücretlerini artıran kararının yürütmesini durdurmasını sevinçle karşıladıklarını ifade eden grup, mahkeme kararının uygulanmasını talep ettiler. Gruptakiler daha sonra istasyondaki turnikelerin üzerinden atlayarak tepkilerini dile getirdiler
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.