• BIST 9903.93
  • Altın 2869.332
  • Dolar 34.1109
  • Euro 38.1575
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

MESİR MACUNU HALKA SAÇILDI

MESİR MACUNU HALKA SAÇILDI
Manisa'da 470. kez düzenlenen Uluslararası Mesir Festivali, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılımıyla mesir macununun Sultan Camii'nin kubbe ve minarelerinden halka saçılmasıyla sona erdi

TURİZMİN SESİ


Festival için Manisa'ya gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Şenol'u makamında ziyaret etti. Basına kapalı olarak gerçekleşen ziyaretin ardından Hükümet Konağı'na giden Gül, burada mesir macunu saçım töreninin başlangıcı sayılan kortej yürüyüşüne katıldı. Kortej yürüyüşünde Manisa Belediyesi Mehter Takımı, Osmanlı şehzadeleri ve saray erkanını canladıran kişiler, mesir kazanıyla birlikte Merkez Efendi ve Hafsa Sultan tören geçidi yaptı.

Geleneksel kortejin arkasından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Manisa Valisi Celalettin Güvenç , Belediye Başkanı Cengiz Ergün, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal ve yetkililer, halkı selamlayarak yürüyüş yaptı. Yürüyüş sırasında vatandaşların yoğun ilgisiyle kar şılanan Gül, fotoğraf çektirdi. Yaklaşık 1 kilometrelik yürüyüşte, vatandaşlar Gül'ün üzerine gül, karanfil ve konfetiler attı. Gül'ü alkışlarla selamlayan vatandaşlardan bazıları güvercin uçurdu.

Yürüyüşün ardından Sultan Camii'ne gelen Gül ve beraberindekiler, burada öğle namazını kıldı. Mesir macunu saçılmasından önce sağanak yağışın ve dolu yağışının başlaması, alanda toplanan vatandaşların bazılarının meydanı terk etmesine sebeb oldu. Mesir dağıtımının gecikmesi ve sağanak yağışın başlaması nedeniyle bazı vatandaşlar, mesirin bir an önce saçılmasını istedi. Yağış nedeniyle programda olan mesir macunuyla şifa bulan Yavuz Sultan Selim'in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan'ın "mesir macununu bulan Merkez Efendi'ye macunun her yıl Sultan Camii'nden halka saçılması fermanını iletmesi" canlandırılmadı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuşmasında, kortej yürüyüşünü güneş altında gerçekleştirdiklerini, şu anda ise yağmurun yağdığını belirterek, bunun bir rahmet olduğunu, "Hem şifa, hem de rahmet bir arada geldi" dedi. Gül, daha sonra eşi Hayrinnüsa Gül, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, eşi Münevver Arınç ve temsîlî Merkez Efendi ile vatandaşlara mesir saçtı. Cumhurbaşkanı Gül, mesir saçarken, "Şifa niyetine" dedi. Vatandaşlar Gül'e "Türkiye, seninle gurur duyuyor" şeklinde sevgi gösterisinde bulundu.

Gül, bazı basın mensuplarına mesir verirken, Osmanlı şehzadeleri ve saray erkânını canlandıran kişilerle hatıra fotoğrafı çektirdi ve halkı selamlayarak alandan ayrıldı. Sultan Camii'nin minare ve kubbelerinden de cami çevresinde toplanan çok sayıda vatandaşa bugün için özel hazırlanan mesir macunu saçıldı. 470 yıldır kutlanan şenliklerle halka saçılan mesir macununun tarihçesi şöyle: "Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ı n annesi Hafsa Sultan, Manisa'da hastalanır.

Hastalığına çare bulunamayan Sultan'ın yaptırdığı Sultan Camisi Medresesi'nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharat karışımından oluşan macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan, hastalara macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine, kağıtlara sardırılan macunun Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Halk, her yılın 21 Martında Sultan Camii'nin önünde toplanır ve böylece Manisa Mesir Şenlikleri doğar. Hoş kokulu ve lezzetli mesir macunu, halk arasında iştah açıcı, kan dolaşımını düzenleyici, yorgunluğu giderici, hormonları çalıştırıcı özellikleriyle talep gördü.

Mesir macununun yapımında anason, meyan balı, çivit, çöp çimi, çörekotu, darı, galanga, hardal, havlıcan, Hindistan cevizi, Hindistan çiçeği, hıyarşembe, kakule, karabiber, karanfil, kimyon, kişniş, zaferan, meyan balı, kebabe, karahalil, limon tuzu, udülkahır, iksir şekeri, topalak kökü, mürrüsafi, portakal çiçeği, portakal kabuğu, ravent, raziyane, safran, sakız, kara halile, sarı halile, sinameki, tarçın, topalak, vanilya, zencefil, zerdeçöp ve günbalı kullanılıyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21