TURİZMİN SESİ
Anadolu'da 20 asırdır çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Kozan ilçemizdeki Anavarza Antik Kenti'nin sembolü olan ve yıkılma tehlikesi altındaki 'Ala Kapı'nın kurtarılması için çalışmaların sürdüğü bildirildi.
İstanbul Teknik Üniversitesi ve Alman Arkeoloji Enstitüsü İstanbul Şubesinden bir ekip tarafından önceki yıl Anavarza Antik Kenti'nde rölöve ve belgelendirme çalışmaları yapıldı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar'ın başkanlığındaki çalışmalar sonucunda, yıkılma tehlikesi bulunduğunu belirlenen Ala Kapı'nın kurtarılması için en kısa sürede kapsamlı bir restorasyonunun yapılması gerektiği belirlendi.
Adana Valiliği ve İl Özel İdare Müdürlüğü, tespiti dikkate alarak, 1948 yılında batı kemeri yıkılan, 1998 Ceyhan depreminde önemli bölümü hasar gören 18 asırlık Ala Kapı'nın restorasyonu başlayana kadar kalan kısmının yağmur ve rüzgar gibi dış etkilerden etkilenmesini önlemek için demir askılarla güçlendirme yaparak kısmi önlem alınmasını sağladı.
İl Özel İdaresi, restorasyonu öngörülen kapının en azından şu anki haliyle korunabilmesi için geçen yılki çalışmalara ek olarak, bu yıl da yapı dondurma ve güçlendirme çalışması başlattı.
BU YILKİ ÇALIŞMALAR
Ala Kapı'nın onarımını üstlenen firmanın yetkilisi Zülfikar Tümer, yaptığı açıklamada, mevcut yapının dondurulması ve güçlendirilmesinin sağlanması amacıyla İl Özel İdaresinin 170 bin lira ödenek ayırdığını, çalışmanın yaklaşık 6 ay süreceğini belirtti. Tümer, çalışmaların Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı Adana Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünce kontrol edileceğini, şu anki çalışmaların sadece kalıntılar üzerinde biriken kum, toz ve otların temizlenmesi ile küçük onarımlar olduğunu belirterek, 'Bu çalışma ileride yapılacak bir restorasyon için ön hazırlık sayılabilir' dedi.
Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan ise ilçenin yüzünü turizme çevirdiğini ve kendilerinin de bu yönde yoğunlaştıklarını belirterek, 'Anavarza sadece yöre değil, Türkiye turizmi için önemli bir değer. Anavarza'da kapsamlı bir kazı yapılmasa dahi mevcut durumunun korunması ve bazı restorasyonlarla yeterli tanıtımın yapılması halinde dünya turizmine kolayca açılacaktır' diye konuştu.
Öte yandan, Ala Kapı'nın yakınındaki Dilekkaya köyü eski okul binası da bakım ve onarımdan geçirilerek yenilendi. Binanın çalışmaların takibi için oluşturulacak bilimsel çalışma ve inceleme kurulunun kullanımına sunulacağı öğrenildi.
ANAVARZA ANTİK KENTİ
Kozan'ın Dilekkaya köyü ile iç içe olan Anavarza Antik Kenti'nin, Milattan Önce 19 yılında bir Roma kentleşme merkezi olarak kurulduğu belirtiliyor.
Tarihi kaynaklara göre kent, Kilikya bölgesinde düzenlenen şenliklerin ve olimpiyatların merkeziydi. 525 ve 565 tarihindeki depremlerde yıkılan kent, Bizans İmparatoru Justinianus tarafından onartıldı. 8'inci yüzyıldan itibaren Abbasiler, Selçuklular, Bizans ve Haçlılar arasında sürekli el değiştiren Anavarza, bir süre Ermeni Krallığı'nın da merkezi oldu.
Anavarza, ovadaki surlar ve kayalık kesim olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Surların doğu kesiminin uzunluğu bin 500 metre. Tüm kenti içine alan surların 20 burcu bulunuyor. Bu surlardan şehre 4 kapı ile giriliyor. Kentin sembolü Ala Kapı'nın kuzeydoğusunda tiyatro ve kapının hemen önünde stadyum kalıntıları yer alıyor. Kente su sağlayan su kemerlerinin bir kısmı ise halen ayakta kalmayı başarmış. Ala Kapı'nın kente 18 asır önce eklendiği tahmin ediliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.