• BIST 9355.86
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

MEB, Boeing İle İşbirliği Yaptı

MEB, Boeing İle İşbirliği Yaptı
Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı ve Boeing uçak bakımı eğitimini güçlendirmek amacıyla işbirliği yaptı
TURİZMİN SESİ

Boeing geçtiğimiz günlerde uçak bakım eğitimini desteklemek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı ve ANATEK Teknoloji Transfer Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile bir ortaklık protokolü imzaladı. Protokolün amacı, uzaktan öğretim tekniği ile uçak bakım ve onarım hizmetlerinde ihtiyaç duyulan yüksek vasıflı teknik insan kaynağı yetiştirmektir. Bu protokolde Türkiye’nin dokuz farklı ilinde bulunan ve mesleki ve teknik eğitim veren 11 lisede uçak bakım eğitimi alanındaki öğretmen ve öğrenciler hedeflenmiştir.Öğretmen ve öğrencilerin uçak bakım alanında uluslararası standartlarda bilgiyle donatılmaları amacıyla, söz konusu alan öğretmenlerine teorik ve pratik uçak bakım eğitimi, öğrencilere ise teknik İngilizce eğitimi verilecektir. Boeing Türkiye Genel Müdürü Ayşem Sargın Işıl, “Boeing’in yüzüncü yılında, Türkiye’nin havacılık ve uzay alanındaki insan kaynağının gelişimine, özellikle de uçak bakımı gibi hızla büyüyen bir alanda katkıda bulunmayı sürdürmekten çok mutluyuz” dedi. “Öğretmenlerin teknik eğitimi sayesinde bu mesleki ve teknik liselerdeki 1,400’ü aşkın öğrenciye uçak bakım uzmanlığının aktarılmasında çarpan etkisi yaratmayı, aynı zamanda da öğrencilere teknik İngilizce konusunda dil eğitimi verilmesinin, Milli Eğitim Bakanlığının Türkiye’de dünya standartlarında uçak bakım insan kaynağı yetiştirilmesi konusundaki değerli çabalarına da katkıda bulunacağını umuyoruz.”

Işıl ayrıca, Boeing, Milli Eğitim Bakanlığı ve ANATEK arasındaki bu güçlü işbirliğinin,  havacılık ve uzay eğitiminin geliştirilmesi konusunda yeni işbirliği fırsatlarının önünü açacağını da ifade etti. Söz konusu protokol, uçak bakımı alanında birçok yeni eğilim ve uygulamaya değinmektedir. Eğitimler için Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğretim elemanları tarafından, İnsan Faktörleri, Havacılık Mevzuatı, Türbinli Uçakların Aerodinamiği, Yapıları ve Sistemleri ve ayrıca Gaz Türbinli Motorlar gibi konularda, uluslararası uçak bakımı ve onarımı eğitimi mevzuatına uygun görsel-işitsel eğitim materyalleri geliştirilmiştir. Okullardaki Uçak Bakım alanı öğretmenleri teorik ve pratik eğitimlerin sonunda sertifika da alacaktır. Böylelikle öğretmenler, uluslararası standartlarda uçak bakım eğitimi için gerekli uzmanlıkla donanmış olacaklardır. Uçak Bakım alanı, Uçak Gövde-Motor ve Uçak Elektroniği dallarında eğitim gören 10. sınıf öğrencilerine genel İngilizce eğitimi verilecek, söz konusu öğrencilere 11. sınıfa geçtiklerinde Teknik İngilizce eğitimi düzenlenecektir. Ayrıca öğrencilere çevrimiçi akademik danışmanlık da sağlanacaktır.
 
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Sayın Osman Nuri Gülay, konuya ilişkin görüşlerini,  “Ülkelerin ekonomik gelişmesinde en büyük sermaye hiç şüphesiz insan kaynağıdır. Günümüzde gelişmiş ülkeler, sosyal ve ekonomik refah için nitelikli insan gücünün yetiştirilmesine önem vermekte ve bunun için eğitime büyük yatırımlar yapmaktadır. Eğitim sisteminin bütün süreçlerinin uluslararası standartlara ve kalite kriterlerine uyarlanması kaçınılmaz hale gelmiştir. Bakanımızın onayıyla imzalamış olduğumuz bu protokolün katkısı ile öğretmen ve öğrencilerimiz dünya standartlarına ulaşma imkânı bulacaktır. 
 
Her yerde her zaman eğitim kavramının önem kazandığı günümüzde, protokol kapsamında yapılacak olan eğitimlerle, alanında uzman bireyler yetiştirerek mezunlarımızın küreselleşen dünyada istihdamının kolaylaşacağına ve ülkemizdeki uçak bakım alanının gelişimine büyük katkı sağlayacağımıza inanıyoruz. Denizcilik, otomotiv, makine vb. çeşitli alanlarda şu anda yürürlükte olan 59 adet sektör işbirliği protokolümüz bulunmaktadır. Havacılık alanında da Türkiye’nin insan kaynağının gelişimini sağlayacak olan bu protokolü imzalamaktan büyük mutluluk duymaktayız. Protokol ortaklarımızdan gelecek her türlü yeni iş birliği tekliflerine açık olduğumuzu belirtmek istiyorum. Bundan sonra da başarılı işbirliklerinin devam edeceğine dair inancımız tamdır. Çalışmalar sırasında emeği geçenlere teşekkürlerimi sunarım.”  şeklinde ifade etti.
 
ANATEK Eğitim Müdürü Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Serdar Dalkılıç ise, Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Serdar Dalkılıç ise, “Proje kapsamında Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) tarafından yayınlanan ve uçak bakım eğitimi ile ilgili standartları içeren IR Part 66 adlı mevzuat gerekleri çerçevesinde bir uzaktan eğitim yazılımı geliştiriliyor ve pilot uygulaması yapılıyor. Proje sayesinde yüz yüze eğitimin dezavantajları ortadan kaldırılacak ve hedef kitle eğitim ihtiyaçlarını kendi istediği yerde ve istediği zamanda karşılayabilecek. Bununla birlikte oluşturulacak “sanal sınıf” ortamı ile etkileşimli ve gerçek zamanlı sınıf dersleri yapılacak. Proje sonunda, uçak bakımı alanı öğretmenlerimizin teorik ve pratik bilgi seviyelerinin arttırılması, öğrencilerimizin ise uçak bakım sektörünün olmazsa olmazı olan “Teknik İngilizce” seviyelerinin arttırılması öngörülmektedir. Bu sayede; öğrenciler daha donanımlı bir şekilde mezun olabilecekler ve bakım kuruluşları tarafından istihdam edilmeleri kolaylaşacaktır. Bu nedenle projenin sadece mesleki ve teknik eğitime katkıda bulunmakla kalmayıp aynı zamanda ülkemizde son yıllarda dünya ortalamasının üzerinde olan havacılık sektöründeki büyümenin sürdürülebilirliğine de katkıda bulunacağını düşünüyorum.”
Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21