• BIST 9903.93
  • Altın 2869.332
  • Dolar 34.1109
  • Euro 38.1575
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

MARMARAY TÜNEL KAZISI 2011’DE BİTECEK

MARMARAY TÜNEL KAZISI 2011’DE BİTECEK
Avrupa ile Asya'yı denizin altından raylı sistemle birleştirecek Marmaray projesinde tünel kazı ve kaplama çalışmalarının 2011 yılında tamamlanacağını bildirdi.

TURİZMİN SESİ


Demiryollar Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdür Yardımcısı Sıraç Karayağız, Avrupa ile Asya'yı denizin altından raylı sistemle birleştirecek Marmaray projesinde tünel kazı ve kaplama çalışmalarının 2011 yılında tamamlanacağını bildirdi.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Marmaray'ın Sirkeci istasyonundan tünele inerek, çalışmaları yerinde inceleyip yetkililerden bilgi aldı.
DLH'nın ev sahipliğinde yapılan gezide çalışmalara ilişkin bilgi veren DLH Genel Müdür Yardımcısı Karayağız, Sirkeci istasyonunda özel bir yöntem olarak adlandırdıkları Avusturya metoduna göre kazı çalışmalarının sü rdürüldüğünü ve istasyonun çok geniş olması nedeniyle kazı çalışmalarının TBM makinesiyle değil, elle yapıldığını söyledi.
Sirkeci istasyonundaki kuzey ve güney tünellerinin gidiş ve geliş olarak kullanılacağını belirten Karayağız, Yenikapı ile Sirkeci arası 2 bin 141 metre olan tünel uzunluğunun istasyonla birlikte 3 bin 76 metreye çıktığını belirtti.

Karayağız, Yenikapı-Sirkeci arasındaki tünel kazılarında TBM makinelerinin kullanılmaya başladığını ve günde yaklaşık 15 metre kazı yapıldığını kaydetti. Karayağız, kazılar sırasında su sızması, çatlak gibi herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını ancak güzergah üzerinde makinelerin çalışmasından olumsuz etkilenecek binaların tahliye edilmesi gerektiğini bildirdi.

Karayağız, "Proje kapsamında 27'si DLH tarafından olmak üzere 33 binanın güçlendirilmesi yapıldı. Yıkılma riski bulunan 9 binanın da acilen tahliye edilmesi gerekiyor" dedi. Bu binalarda oturanlarla görüşüldüğünü ve mülk sahiplerinin binalar ı boşaltıp, çalışmalar bittikten sonra eğer hasar olursa güçlendirme yapmayı kabul ettiklerini dile getiren Karayağız, DLH'nin de buna destek olacağını söyledi.

Karayağız, Yenikapı'da süren arkeolojik kazıların çalışmalarını 4 yıldır etkilediğini ancak şu anda çalışmaların sürdürülmesine engel olmadığını, en kısa sürede tünel kazı çalışmalarının tamamlanacağını bildirdi.
Sirkeci-Yenikapı arasındaki 1. tünelde 450-500 metre kazı çalışması yapıldığını ve tünelin yaklaşık yüzde 50'sinin tamamlandığını, 2. tünelin ise 300 metre kazıldığını ve yüzde 35'inin tamamlandığını belirten Karayağız, "Eylül 2010'da tünel Yenikapı'ya ulaşmış olacak. Anadolu yakasında ise tünellerden biri bitti, diğerinin tünel kazısı Mart-Nisan ayında, Avrupa yakasındaki tünel kazıları da 2011'de tamamlanmış olacak" dedi.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de Marmaray'ın İstanbul'un iki yakasını bir araya getirecek çok önemli bir proje olduğunu ve hem tarihe tanıklı k etmek hem de çalışmalar hakkında bilgi almak üzere tüneli gezmeye geldiklerini söyledi.

Bu çalışmalarda belediye olarak DLH'ye destek verdiklerini, büyükşehir belediyesi ile de proje tamamlandığında oluşacak yaya sirkülasyonunun nasıl yönlendirileceği konusunda çalıştıklarını dile getiren Demir, bu kapsamda Sirkeci-Hasanpaşa yayalaştırma projesinin Anıtlar Kurulundan geçtiğini ve projenin İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın önünde olduğ unu ifade etti.

Demir, projeyi ajansın desteklememesi halinde de kendi kaynaklarıyla uygulamaya koyacaklarını belirterek, "2012 yılında Marmaray projesi bittiğinde İstanbul önemli bir sıkıntıdan kurtulacak. O tarihte biz de beklenmedik bir problemle karşılaşmamak için çalışmaları şimdiden kontrol ederek yürütüyoruz" dedi.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21