İstanbul'daki basın toplantısında , Hollandalı Parlamenter Marit Maij, görüşmeler sırasında hep erkek siyasetçileri gördüm yeterince kadın siyasetçiniz yok diye belirtti. Sybrand van Haersma Buma ,vize konusundaki soruyu yanıtladı ve özellikle iş adamlarının vize alma süresini kısaltmak için çalıştıklarını ifade etti.
Hollanda İstanbul Başkonsolosu Robert Schuddeboom'un ev sahipliğinde Hollandalı Parlamenterler Raymond Knops (CDA,Hristiyan Demokrat Parti,heyet başkanı),Mark Verheijen(VVD,Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi), Pieter Omtzigt( CDA) ,Marit Maij( PvdA,İşçi Partisi ) , Alexander Pechtold (D66,Demokrat Parti) ,Sybrand Van Haersma Buma(CDA) ve Sharon Gesthuizen( SP, Sosyalist Parti) Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu'nda ziyaretlerinin son gününde düzenlenen basın toplantısında basın mensuplarına değerlendirmelerini açıkladılar ve soruları yanıtladılar.
Basın toplantısında parlamenterler, hükümetin verdiği bilgiler dışında çok şey öğrendiklerini ve Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki görüşlerini dile getirdiler. Özellikle bu konuda bir yargılama durumu olmadığı ve tam üyelik dışında da bazı avantajların elde edilebileceğini belirttiler. Daha çok yatırım için demokrasi ve insan hakları konusunda ilerlemenin önemini de vurguladılar. Vize konusunda da iş adamları için kolaylıklar sağlandığını belirttiler.Heyetteki iki kadın parlamenterden biri olan Marit Maij( PvdA,İşçi Partisi ) 'e görüşmeleri sırasında kadın hakları konusundaki gözlemleri sorduğumuzda da “Türkiye'de iş kadınları ,akademisyenler,gazeteciler var ancak siyasette yeterince kadın yok, çünkü görüşmeler sırasında hep erkek siyasetçileri gördüm .” diye ifade etti.
Hollanda Parlamentosu'ndan bir heyet 21 -25 Ekim tarihleri arasında Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretin odağında Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği bulunuyordu. Heyet, ziyaret sırasında Türkiye'nin AB üyeliğine hazırlıklarındaki ilerlemeler,son toplumsal ve siyasal gelişmeler konularında da bilgi edindi.
21 Ekim pazartesi günü, Ankara'da Hollanda Büyükelçisi Ron Keller'den bir brifing alan parlaamenterler sonrasında TBMM'de kabul edilerek Adalet,Anayasa ve Avrupa Birliği Uyum Komisyonları üyeleri ile çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi. Ayrıca heyet ile Türkiye-Hollanda Dostluk Grubu üyeleri de görüş alışverişinde bulundu .
22 Ekim salı günü ,Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu'ndan da bir brifing alan heyet Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile görüştü. Bu görüşmeyi takiben ekonomik gelişmelerin konuşulduğu bir öğle yemeğinde heyet IMF ve Dünya Bankası temsilcilerinin yanı sıra Türk akademisyenlerle bir araya geldi. Öğleden sonra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile yapılan görüşmelerden sonra heyet akşam yemeğinde gazeteciler,akademisyenler ve düşünce kuruluşları temsilcileri ile birlikteydi.
23-24 Ekim çarşamba ve perşembe günleri, Diyarbakır ve Gaziantep'e düzenlenen ziyaretin odağında ise bölgesel gelişmeler ve azınlıkların durumu bulunuyordu. Heyet, yerel yönetimler ve sivil toplum temsilcileri ile çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi. Kürt,Ermeni ve Süryani -Ortodoks toplumlarının temsilcileri ile buluşan heyet üyeleri Türkiye-Suriye sınırını da ziyaret etti.
25 Ekim cuma günü, İstanbul'a gelen heyet Gezi Parkı protestoları bağlamında hem belediye hem de sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile kentsel dönüşüm ve sosyal etkisi üzerine görüştü. Hollanda şirketlerinin temsilcileri ile yenen öğle yemeğinin ardından Türkiye'ye geri dönen bazı Hollandalı Türkler ile de buluşuldu. Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda düzenlenen basın toplantısının ardından ziyaret programı sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.