TURİZMİN SESİ
Seferihisar ilçesi yakınındaki bahçelerde toplandıktan sonra yenilemeyecek durumda olan mandalinalar yol kenarlarını dökülürken, üreticiler kötü bir sezon geçirdiklerini ifade ediyor.
Sedat Köse, Ege Bölgesi'nde, 4-5 yıldan beri Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü, ihracatçı birlikleri, ziraat odaları ve karantina müdürlükleriyle ortaklaşa narenciye rekolte çalışması yürüttüklerini anlattı.
Köse, yıllar itibariyle bakıldığında mevsime göre narenciye rekoltesinde yükseliş ve düşüşler gözlendiğini belirterek, Geçen sene narenciyede verim düşüktü. Bu sene verim yüksek olmasına rağmen, havaların sıcak gitmesi, üretici ve çiftçilerimizin kullanmış oldukları gübrelerden kaynaklanan sorunlar nedeniyle narenciyede, özellikle satsuma mandalinada deformasyon yaşandı.
Ürün birdenbire olgunlaştı ve pazara çıktığında arz fazlalığından dolayı fiyatlarda bir düşüş gözlendi, piyasalarda dengesizlik hasıl oldu. Tarım il ve ilçe teşkilatlarımızın çiftçiyi uyarmaması neticesinde de maalesef satsumalar ya dalından dökülme ya da deforme olma riskiyle karşı karşıya kaldı dedi.
Seferihisar Sığacık'ta 28 yıldır mandalina üreticiliği yaparak yaşamını sürdüren çiftçi Hasan Efeer, 5 dönümlük arazisinde 275 mandalina ağacı bulunduğunu, ürünün bu yıl erken olgunlaştığını, geçen yıl 75 kuruşa verdiği 1 kilo mandalinayı, bu yıl 40 kuruştan satabildiğini anlattı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.