• BIST 9903.93
  • Altın 2869.332
  • Dolar 34.1109
  • Euro 38.1575
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

MALATYA TURİZMİ ÇEŞİTLENİYOR

MALATYA TURİZMİ ÇEŞİTLENİYOR
Fırat Kalkınma Ajansı Salonu'nda gerçekleştirilen “Malatya Turizm Çalıştayı”'nda dile getirilen görüşler, kentin turizmde ciddi bir çeşitlendirmeye gideceğini ortaya koydu

TURİZMİN SESİ


Çalıştayın açılışında konuşan Malatya Valisi Ulvi Saran, Arslantepe'nin Anadolu'da bilinen dünyanın en eski devletin kurulduğu önemli bir nokta olduğunu anımsatara, “Mayıs ayında yurtdışı ve yurtiçinden yaklaşık 400 kişinin katılacağı bir Arslantepe Sempozyumu düzenlenecek” dedi.

Vali Saran, Malatya-Nemrut Karayolu projesinin temmuz ayında biteceğini ve turistlerin eskiden 2 saatte ulaştığı Nemrut Dağı'na artık 1 saat 20 dakikada ulaşacağını belirtti. Malatya'da 47 noktada faaliyet başladığını belirten Vali Saran şöyle konuştu: “Restorasyon çalışmalarının yanı sıra, 13 milyon dolarlık harcamayla Malatya'ya motor sporları pisti kazandıracağız. Uzunluğu 20 kilometreye ulaşacak bu pisti test merkezi haline de getireceğiz.”

Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya'nın sahip olduğu turistik değerlerle çektiği ziyaretçi sayısı arasında bir çelişki olduğuna dikkat çekerek, “Burada bir eksikliğin olduğunu görüyoruz. Bu çalıştayın önemi de ortaya çıkıyor. Bu çalıştay da çok önemli sonuçların çıkacağını ve bu eksikliğimizin giderileceği kanaatindeyim” dedi.

Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Fethi Altunyuva, turizmin ekonomik, kültürel, sosyal ve çevresel olarak bir çok alanı etkileyen son derece önemli bir sektör olduğuna dikkat çekerek, “Bizler bir taraftan turizmin beraberinde getirdiği yeni değerleri anlamak, diğer taraftan ülkemizin saklı kalmış değerlerini yeniden keşfetmek zorundayız” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özgür Eraslan, Malatya'da bir turizm bilincinin oluştuğunu belirterek, dünyadaki ve Türkiye'deki turizm pastasında Malatya'nın pay alma konusunda bir idrak içinde olduğunu belirtti. Eraslan, "Turizmin farkında olmak ve farkındalık yapan çalışmaları yapmakta ayıraca önemli. Ben bu bilinci gördüm. Çalışmaları gördüm. Dünyada turizm çok anlamlı bir gelişme göstermekte. Bu yarış bu güzel bir yarış" dedi.

Turizmde yeni şeyler söylemeli
Çalıştay kapsamında gerçekleştirilen "Gelecek turizmde ve turizmde inovasyon uygulamaları" konulu panelde konuşan Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) Başkanı Kerem Köfteoğlu, dünyada mitoloji, efsane ve destan salgını yaşandığını anamsatarak şunları söyledi: “Malatya'da Battal Gazi Turları düzenlenebilir. Kültür turistinin deneyimli seyyah, eğitim ve gelirinin yüksek, kanaat önderi, keşfetmeyi seven kişiler olduğunu dikkate aldığımızda bu tür otantik ve ilginç turların talep göreceğine inanıyoruz.

Turizmde yenilikçi fikirlere Hollanda'daki portakal festivalindeki uluslararası portakaldan heykel yarışması örneğini de veren Köfteoğlu şu bilgiyi verdi: “Malatya'da benzer yarışmalar kayısı festivali sırasında yapılabilir. Ayrıca, Belçika'nın başkenti Brüksel'in Grand Place meydanında her iki yılda bir 2 bin metrekarelik alanda, 800 bin begonyadan oluşturulan çiçek halı festivali yapılıyor. Üç gün süren etkinlikler gece de devam ediyor ve meydan binlerce turistin akınına uğruyor. Uzmanların, Malatya'da yetişen kayısı veya diğer meyvelerden benzer bir çalışma yapılabilir mi diye araştırmasında yarar var.”

Malatyalılar'a Malatya turları
Fest Travel'in İstanbul'da yıllar önce başlattığı “İstanbullular'a İstanbul Turları”nın önceleri yadırgandığını sonrasında hem düzenleyen hem de katılan sayısının arttığını belirten Köfteoğlu şunları söyledi: “İki günlük gezi sırasında, Malatya'nın turizmde kabuğunu kırmaya yönelik ciddi bir atak içinde olduğunu gördük. Yapılan çalışmaların yerel halk tarafından da benimsenip içselleştirilmesi için Malatyalılar'a da Malatya turları düzenlenmeli. Bu turların onları koruma ve sahiplenme konusunda bilinçlendireceğine inanıyorum” Bu sırada dinleyiciler arasında bulunan bir turizmci söz alarak benzer turun çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21