TURİZMİN SESİ
İstanbul’da bir grup liseli genç trafik kazalarındaki ölümlerin önüne geçmek için şarkı besteledi. Bir başka grup, şarkısına video klip çekti. Bir grup da okul ziliyle öğrencilere güvenlik mesajları vermeyi akıl etti. Bazı gençler tasarladıkları dikkat çekici güvenlik tişörtlerini giyip alanlara çıkarken, bazıları trafik kurallarını öğreten ve 7’den 70’e herkesin oynayabileceği bir oyun hazırladı. Bazı gençler ise trafik işaretli kurabiyeler üreterek, trafik güvenliği için çevrelerinde farkındalık oluşturmaya çalıştı. Tüm bunlar Renault, Total ve TTKÖD ile İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği ‘Sizin Fikriniz Sizin Projeniz’ yarışmasına katılan liseli gençlerin renkli ve sorun çözen projelerinden örnekler...
İSTANBUL'daki tüm lise öğrencileri, çevrelerindeki sürdürülebilir ulaşım ve yol güvenliği sorunlarının çözümü için harekete geçerek, bu alana yönelik proje, kampanya ve buluşlar geliştirdi. Bir grup liseli genç, trafik kazalarındaki ölümlerin önüne geçmek için şarkı besteledi. Bir başka grup, şarkısına video klip çekti. Bir grup da okul ziliyle öğrencilere güvenlik mesajları vermeyi akıl etti. Bazı gençler dikkat çekici güvenlik tişörtleri tasarlayıp, onlarla alanlara çıkarken, bazıları trafik kurallarını öğreten ve 7’den 70’e herkesin oynayabileceği bir oyun hazırladı. Bazı gençler ise trafik işaretli kurabiyeler üreterek, trafik güvenliği için çevrelerinde farkındalık oluşturmaya çalıştı. Bunlar Renault, Total ve TTKÖD ile İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği ‘Sizin Fikriniz Sizin Projeniz’ yarışmasına katılan liseli gençlerin renkli ve sorun çözen projelerinden bazı örneklerdi.
Dereceye girmek için sadece fikir değil mutlaka uygulama başarısı da gerektiren ve bu yıl dördüncü kez düzenlenen Sizin Fikriniz Sizin Projeniz yarışmasının jüri toplantısı ve ödül töreni İstanbul’da InterContinental Oteli’nde gerçekleştirildi.
Bugüne kadar 10 bin liseli genci yol güvenliği konusunda harekete geçiren yarışmanın 2015 Birincisi Ziller Çalıyor Kurallar Uygulanıyor adlı Projesiyle Beykoz Anadolu Lisesi, 10 C sınıfı oldu.
Yarışmada ikinciliğe Adımını Doğru At Sertifikayı Kap projesiyle Borsa İstanbul Zeytinburnu Anadolu Lisesi, 10 D sınıfı,
üçüncülüğe ise Tişörtünü Giy Farkını Yarat Projesiyle Ali Akkanat Anadolu Lisesi, 10 C sınıfı layık görüldü.
Birinci gelen grup, Haziran ayında, Fransa’ya gidecek ve burada çeşitli etkinliklerde yer alacak. Kazanan sınıftaki diğer öğrenciler mini tablet bilgisayarlar kazandı. Yarışmada ikinci ve üçüncü olan sınıfların öğretmenlerine ise tablet bilgisayar ve öğrencilere de müzik çalarlar armağan edildi.
Aybar: Yol güvenliği için 1 milyon liseliyi harekete geçireceğiz
Ödül töreninde konuşan Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, yol güvenliği sorununda iyileşmenin sadece devletten beklenemeyeceğini, tüm toplumun soruna sahip çıkarak harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. Birleşmiş Milletler Yol Güvenliği Eylem 10 Yılı kapsamında düzenlenen bu yarışmanın gençleri yol güvenliği konusunda harekete geçirmeyi amaçladığını belirten Aybar, sözlerini söyle sürdürdü:
“Amaç ehliyet alma yaşına iyice yaklaşmış gençlerimizin yol güvenliği ve sürdürülebilir ulaşım sorunlarını kendi sorunları olarak benimsemeleri ve bu konuda çevrelerinde, küçük bile olsa, bir etki, bir iyileşme yaratmak üzere bizzat harekete geçmeleri. Bunu yaygınlaştırabilirsek, yol güvenliği ve sürdürülebilir ulaşım sorununda çok önemli ilerlemeler sağlayabileceğimize inanıyorum.”
Eylem 10 yılı süresince Türkiye’de 1 milyon liseli genci yol güvenliği konusunda harekete geçirmeyi hedeflediklerini belirten İbrahim Aybar proje geliştiren gençlere ise şöyle seslendi: “Yarışmayı kazansanız da kaybetseniz de öyle büyük bir iş başardınız ki, sorumlu demokratik yurttaşlığın ne anlama geldiğini öğrendiniz ve çevrenizdeki herkese öğrettiniz. Çevrenizdeki sorunları saptama, bunların uygun çözümler bulma ve geliştirme cesaretini gösterdiniz. Size bir yurttaş olarak teşekkürlerimi sunuyorum.”
Tournand: Gençler kendi güvenliklerinden sorumlu olduklarını öğrendi
İbrahim Aybar’dan sonra söz alan Total Oil Türkiye Genel Müdürü Antoine Tournand da gençlere hitap ederek, şöyle konuştu:
“Hepiniz yol güvenliği ile ilgili çok önemli sorunların altını çizdiniz ve akılcı çözümler geliştirdiniz. Çevrenizdeki insanlarla görüşmeler yaptınız ve güvenlik konusunda en yararlısı olduğunu düşündüğünüz projeyi hayata geçirdiniz. Kendinizle gurur duyabilirsiniz; kendiniz, okulunuz ve ülkeniz için çok iyi bir iş yaptınız.”
Güner: Motorlu araçlar için değil, insan için çaba harcamalıyız
Ödül Töreninde bir konuşma yapan Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Hitay Güner ise şöyle konuştu:
“Yol güvenliği konusunda ihtisaslaşmış bir kuruluşun uluslararası boyutta yaptığı bir çalışmadaki araştırma sonuçlarının baştaki, ortadaki ve sondaki üç şehrinin verileri şöyledir:
Avustralya’nın Melbourne şehrinin ulaşımının yüzde 75’i özel araç, yüzde 10’u toplu taşıma, yüzde 15’i yaya; İngiltere’nin Londra kentinde ulaşımın yüzde 36’sı özel araçla, yüzde 42’si toplu taşımayla, yüzde 22si yaya; Türkiye’de İstanbul’un şehir ulaşımının yüzde 17’si özel araçla, yüzde 33’ü toplu taşımayla, yüzde 50’si ise yaya olarak gerçekleşmektedir.
Şubat 2015’te İstanbul’da düzenlenen Megakentler konferansında açıklanan birçok bilgi içerisinde İstanbul şehrindeki ‘otomobil sahipliği’ sayısı 1000 kişide 157’dir. Örnek verdiğim üç ülkede 1000 kişiye düşen ‘motorlu araç’ sayısı Avustralya’da 717, İngiltere’de 519, Türkiye’de ise 233’tür.
Bu üç şehirden Melbourne yüzde 75 gibi yüksek özel araç ulaşımına rağmen, trafik ve yol güvenliği konusunda sıkıntı çekmemektedir. Londra yüzde 36 özel araç ulaşımı ile problemlerini büyük çapta halletmiştir. Yüzde 17 gibi düşük araç ulaşımına ve yüzde 50 yüksek yaya ulaşımına rağmen -bırakınız trafik kazalarını- İstanbul’daki araç akışının yakın gelecekte tamamen duracağı varsayımına varmak hiç de mantıksız olmaz. Artık İstanbul’da ‘motorlu araçlar’ için değil, ‘insan’ için çaba harcamak gerekmektedir. Bahsettiğim Megakentler Konferansı’nda bir numaralı ve en önemli çözüm yolunun, eğitim ve kampanyalarla düşünce tarzımızın değiştirilmesi, toplumda farkındalık yaratılması, toplumun her kesiminin bu alanda rol alması olduğu vurgulanmıştır.
Kendi payına düşen görevi yerine getiren “Sizin Fikriniz Sizin Projeniz” yarışması çözüme böyle bir etkin katkının somut örneğidir. Bu güne kadar ve bu gün bize ulaşan tüm projeleri hayranlıkla dinledik ve inceledik. Gençlerimizin birbirinden çok farklı, uygulanabilir buluşları zaman içinde muhakkak hayata geçmelidir, geçecektir.”
Sizin Fikriniz Sizin Projeniz Yarışma Jürisi'nde şu isimler yer aldı: İbrahim Aybar Renault Mais Genel Müdürü, Dr. Muammer Yıldız İl Milli Eğitim Müdürü, Ayşe Ürgen Total Oil Türkiye İK ve İdari İşler Direktörü, Hitay Güner Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı, Dursun Önal Sürücü Kursları Konfederasyonu Başkanı, Sami Güleçyüz Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Başkanı, Yeşim Ayöz Suat Ayöz Trafik Mağdurları Derneği Başkanı, Ethem Genim Autodrom Kurucusu, Kubilay Yıldırım Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkan Yardımcısı, Prof. A. Nezihi Bilge İstanbul Bilgi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü, Vahap Munyar Hürriyet Köşe Yazarı, Nuran Çakmakçı Hürriyet Eğitim Editörü- Köşe Yazarı, Hakan Çelik Posta, CNN Türk Köşe Yazarı- Program Sunucusu, Fatoş Karahasan CNNTurk.com-Capital-Tempo Köşe Yazarı, Jale Özgentürk Radikal - Hürriyet Köşe Yazarı, Pervin Kaplan Habertürk Eğitim Editörü-Köşe Yazarı, Mustafa Kemal Çolak Ekonomist Haber Müdürü, Cezayir Doğan Radyo Trafik Genel Yayın Yönetmeni.
BİLGİ NOTU
Finale Kalan Okullar ve Projeleri
Popüler bir şarkının sözlerini yol güvenliğine ilişkin sözlerle değiştirerek yaygınlaştırıp; trafik kazalarındaki ölümlerin önüne geçmek, çevre bilincini arttırmak ve doğayı korumak hedefleniyor.
Üzerinde trafik uyarı işaretlerinin bulunduğu tişörtlerle gündelik yaşamda farkındalık yaratarak trafik bilincinin oluşturulması hedefleniyor.
Okuldaki zil seslerini çeşitli bilgi mesajlarıyla değiştirerek öğrencilerde trafik güvenliğine ilişkin farkındalık yaratmak ve yol güvenliğine katkıda bulunmalarını sağlamak hedefleniyor.
Otomobil kullanırken, cep telefonu kullanımının arttığı ve bu durumun hayati tehlikeyi de arttırtığı tespit edilmiş. O nedenle; otomobil seyir halindeyken cep telefonu kullanılmaması için farkındalık yaratılması hedefleniyor.
4-8 Yaş arası çocuklara trafik eğitimini daha kolay öğretmek ve bu öğrenimi keyifli hale getirmek için bir oyun geliştirerek, trafik kurallarına farkındalık yaratmak hedefleniyor.
Yaya Geçitlerinde Yol Bizim” sloganıyla Ekim 2013 tarihinde başlayan, eğitim/bilgilendirme ve teknolojiden yararlanarak yaya geçitlerinin donatılması aşamalarından oluşan projeyle; yaya önceliğini ve güvenliğini toplumun benimsemesini sağlamak, yayalarda trafik kültürünün yaygınlaşmasını, şoförlerde de yaya kültürünün artmasını sağlamak hedefleniyor.
Trafik kurallarını öğreten, 7'den 70'e herkesin oynayabileceği bir oyun projesiyle, yol güvenliğine ilişkin farkındalık yaratmak hedefleniyor.
Bilgilerin uzun süreli belleğe aktarılmasında müziğin etkili olduğu düşünülerek, trafik bilincini bu etkiden yararlanarak ilkokul seviyesindeki öğrencilere aşılamak amaçlanmıştır. Popüler şarkıların müziğine söz yazarak oluşturulan şarkının okul zillerinde kullanılmasıyla öğrencilerin trafik kurallarını eğlenerek öğrenmeleri hedefleniyor.
Trafik işareti şekillerinden oluşan kurabiyeler yaparak, trafik bilincini arttırmak hedefleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.