TURİZMİN SESİ
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından 7 Mayıs 2008 tarihinde düzenlenen TGC Küresel Isınma Kurultayı'nın kitabı yayımlandı. 88 sayfadan oluşan kitap, Kurultay'a toplumun tüm kesimlerinden katılan konuşmacıların ve programın Forum bölümünde söz alan katılımcıların görüş, değerlendirme ve mesajlarından oluşuyor.
Türkiye'nin en güçlü sivil toplum kuruluşlarından Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin dünyanın birinci öncelikli sorunu olan Küresel Isınma konusunda Yaşamına Sahip Çık.. sloganıyla 7 Mayıs 2008 tarihinde düzenlemiş olduğu, tam gün süren Küresel Isınma Kurultayı, 4 ay süren ön çalışmalar sonucunda gerçekleşerek, toplumun tüm kesimlerini aynı çatı altında buluşturmuştu.
Açılış konuşmaları, panel, forum, plaket töreni, sonuç bildirgesi bölümlerinden oluşan TGC Küresel Isınma Kurultayı kitabı; hükümet, bürokrasi, yerel yönetim, basın, üniversite, sivil toplum kuruluşları, kamu ve özel sektör temsilcilerinin Küresel Isınma Kurultayı'ndaki konuşma ve tartışmalarının deşifresini kapsıyor.
Editörlüğünü TGC Küresel Isınma Kurultayı Koordinatörü Seda Poyraz, görsel tasarımını Süleyman Perol'ün yaptığı kitapta, toplumun tüm temsilcilerinin yorum ve analizlerini bir arada bulabilmek mümkün. TGC yayını, Küresel Isınma'nın Türkiye ve dünyadaki yansımaları, acil alınması gereken tedbirler açısından rehber niteliği taşıyor.
TGC'nin Cağaloğlu'nda yer alan Genel Merkezi'nden ücretsiz olarak temin edilebilecek Küresel Isınma Kurultayı kitabında yer alan isimler arasında; Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, İstanbul Valisi Muammer Güler, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, İSO Başkanı Tanıl Küçük, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Vahap Munyar, Gazeteport Genel Yayın Yönetmeni Yavuz Semerci, Sabah Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Barış Soydan, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı ve TMMOB Mimarlar Odası eski Genel Başkanı Oktay Ekinci, İKV Başkanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Nihat Gökyiğit, İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu... gibi alanlarının önde gelen temsilcileri bulunuyor.
TGC Genel Sekreteri Celal Toprak'ın, Küresel Isınma Kurultayı kitabında yer alan önsözünde, Kurultay'ın oluşum süreci ve sonuçlarıyla ilgili olarak şu açıklamaları yer alıyor:
TGC Küresel Isınma Kurultayı gelenekselleşecek
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, bugüne kadar yaptığı çalışmalarda kamu yararını gözetmiştir. Günümüzün en önemli gündem maddesi Küresel Isınma ve Çevre Sorunları'ydı. Bu nedenle düğmeye bastık ve kurultayın deşifresinden oluşan elinizdeki kitabı ortaya çıkaracak çalışmalara başladık.
Hedefimiz, insanlığın önündeki en önemli çevre tehdidine karşı tüm kesimleri bir araya getirebilmekti. İşte bu yüzden imkanlarımızın izin verebildiği ölçüde İstanbullulara yönelik olarak otobüsler, havaalanı, iskeleler, cadde ve sokaklara; poster, afişler astık. Küresel Isınma tehdidine bu yolla İstanbul halkının dikkatini çekmeye çalışırken, kamuoyunda çevre bilincinin geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçladık.
Kurultay çalışmalarımıza 2008 yılı başında başladık; hükümet, bürokrasi, yerel yönetimler, kamu-özel sektör kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleriyle birlikte oluşturduğumuz sayıları 40'ı bulan kurum ve kuruluş temsilcilerini kapsayan Küresel Isınma Kurultayı Komitesi çatısında düzenli toplantılar gerçekleştirerek beyin fırtınaları yaptık ve Kurultayı 7 Mayıs 2008 günü geniş bir katılımla gerçekleştirdik.
Kitabımızın, bu konuda son derece sınırlı olan kaynak ihtiyacına önemli bir katkı yaratacağını düşünüyoruz. Ve biliyoruz ki her geçen gün yaşamımıza daha çok sahip çıkmamız gerekiyor. İşte bu nedenle de, her yıl 7 Mayıs tarihinde TGC olarak Küresel Isınma Kurultay organizasyonumuzu yineleyerek gelenekselleştireceğiz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.