• BIST 9903.93
  • Altın 2869.332
  • Dolar 34.1109
  • Euro 38.1575
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

Kültür ve Turizm Eski Bakanı Ertuğrul Günay,Biz İtalya, İspanya, Fransa Çizgisine Varmaya Çalışıyoruz 

Kültür ve Turizm Eski Bakanı Ertuğrul Günay,Biz İtalya, İspanya, Fransa Çizgisine Varmaya Çalışıyoruz 
Dünyadaki istihdamın onda biri turizm sektöründen, önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde beşte biri turizm sektöründen olması hesaplanıyor

TURİZMİN SESİ


Uluslararası Otelciler Derneği’nin (INTHA) düzenlediği II. Uluslararası Turizm Zirvesi’nin “Dünya Turizminde Türkiye’nin Rolü” başlıklı ikinci panelinin moderatörlüğünü T.C. Haliç Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nur Ündey Kalpaklıoğlu üstlendi.

t-c-halic-universitesi-turizm-isletmeciligi-bolum-baskani-doc-dr-nur-undey-kalpaklioglu-004.jpgTurizm dünyanın da Türkiye’nin de gelişen önemli bir sektörü. Dünyadaki istihdamın onda biri turizm sektöründen, önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde beşte biri turizm sektöründen olması hesaplanıyor. 1,5 milyar civarında insan geziyor, 2 trilyon dolara yakın sektörde maddi çerçeve var. Türkiye bunun içinden 30-40 milyonlarda bir rakamı ülkeye getirmeyi başarıyor. 30 milyar dolar civarında da dolaşıyoruz. Türkiye bir ara Yunanistan kadar yatağımız olsun hayalleri kuruyordu. Bir ara Mısır kadar turist gelsin hayalleri kuruyordu. Şimdi geriye dönüp baktığımız zaman katladık onları birkaç defa. Artık Yunanistan bizim rakibimiz değil, Mısır bizim rakibimiz değil. Artık biz İtalya, İspanya, Fransa çizgisine varmaya çalışıyoruz. 2010-2012 yıllarında altıncı sıraya oturduk ve onu sürdürmeye çalışıyoruz. 

kultur-ve-turizm-eski-bakani-ertugrul-gunayt-c-halic-universitesi-turizm-isletmeciligi-bolum-baskani-doc-dr-nur-undey-kalpaklioglu.jpgTurizm İçin Çatı Örgüt Oluşturmamız Lazım
Bu sektörün bir temel sorunu biraz başka alanlarda olduğu gibi biz Türkiye Türk propagandası yapmaya burada da devam ediyoruz. Biraz daha gerçekçi davranmamız gerekir. Gerçekçi davranmamanın temel nedenlerinden birisi de burada bir Çatı örgütü ne yazık ki oluşturamamış olmamız. 

Türkiye Turizm Meclisi Oluşturmak İstedik
Türkiye Turizm Meclisi oluşturmak istedik. Bunu yapabilseydik turizm sektörü son yıllarda Türkiye’nin yaşadığı badirelerde daha dik bir duruş sergileyebilirdi, daha yüksek ses çıkarabilirdi. Bu böyle olmadı herkes kendini kurtarmanın derdine düştü. 

Turizm Bir Barış Sektörüdür
 Turizm ülkeyi dünyaya tanıtan, dünyayı da bize tanıtan barıştırıcı, çoğulcu bir sektördür. 21. Yüzyılda barışı kuracak olan sektördür turizm. Ama bu gelen turistin ülkeye bıraktığı bir aşınma payı da var, bir kirlenme payı da var. 

kultur-ve-turizm-eski-bakani-ertugrul-gunayt-c-halic-universitesi-turizm-isletmeciligi-bolum-baskani-doc-dr-nur-undey-kalpaklioglu-001.jpgGünümüzde Kültür ve Sanat Etkinliklerine Ağırlık Vermemiz Lâzım
Türkiye’nin dünyadaki imajı bizi ucuz ülke konumuna getirdi. Biz bu yarışta geri kalmamak için fiyatları düşürdük ve ucuz ülke konumuna geldik. Ucuz ülke konumuna gelince de her şey dâhil sistemi ile otellerden çıkmayan kitle ile karşı karşıya kaldık. Müze ve Örenyeri gezenlerin sayısı azalıyor, sanat etkinlikleri konusuna gelince yurt dışında insanlar aylar öncesinden rezervasyon yaptırıyorlar, bizim ülkemizde ise, sanat etkinliklerinde yabancı insan sayısı yok denecek kadar az. 

Turizm Yaşam Kalitesini Yükselten Bir Sektördür
Turizm sadece turizm sektörünün gayreti ile yapılacak bir iş değil. Bu güvenliğin, şehirciliğin, çevreciliğin, hepsinin iş birliği içerisinde olması gerek bir olay. Turizm yaşam kalitesini yükselten bir sektördür. Sanayide çalışan insanla, turizmde çalışan insan arasında temizlik, davranma ve giyinme öğrenme konusunda bir fark var. 

Kadın İstihdamı, Genç İstihdamı Açısından Turizm Çok Önemli 
Toplumu geliştiren değiştiren kadın istihdamı, genç istihdamı açısından turizm çok önemli. Bu sektöre bizim çok daha farklı bir gözle bakmamız gerekiyor. Turizm toplumları, kültürleri birbirine kaynaştırıyor. 

kultur-ve-turizm-eski-bakani-ertugrul-gunayt-c-halic-universitesi-turizm-isletmeciligi-bolum-baskani-doc-dr-nur-undey-kalpaklioglu-002.jpgTurizm Altın Yumurtlayan Bir Tavuktur 
Turizm altın yumurtlayan bir tavuktur bu nedenle yumurtayı almak için tavuğu kesmeyi değil, yaşamasını ve sürekli bize altın yumurta vermesini sağlamamız gerekir. 

Turizm Bir Ülkeyi Dönüştüren Sektördür 
Markalaşma çok önemli, kültürle ve sanatla turizmin iç içe geçmesi çok önemli. Diğer yandan kayıplar yaşadığımız kruvaziyer ve kongre turizmine yeniden ağırlık vermeliyiz. Turizm bir ülkeyi dönüştüren sektördür. Turizm barışı kuran, barış içinde gelişen bir sektördür. Turizm ne kadar gelişirse barış o kadar gelişir. Barış ne kadar gelişirse güvenlik, demokrasi insan haklarına saygı çoğulcu demokrasi ne kadar gelişirse turizm o kadar gelişir. Türkiye’yi sadece kalabalıkların gelip, gittiği değil, tadına varılan ve ülkenin değerini yukarı çıkaran bir sektör içinde olmasını istiyor isek, bu gerçekçilik içinde bakalım ve davranalım.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21