TURİZMİN SESİ
İSTANBUL- Türkiye tanıtımı ve Türkiye kampanyalarıyla Ocak ayı itibariyle Bakanlık olarak devreye girdiklerini belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy; “2018 yılında turist sayısında Türkiye rekorunu kırdık. Elde ettiğimiz turizm istatistikleri gösteriyor ki, 46 milyon turist ve 29 milyon dolar gelir rakamlarına ulaştık. 2019 yılında erken rezervasyon verileri oldukça iyi görünüyor. 2023 için eski hedef 50 milyon turist ve 50 milyar dolar gelirdi ancak yeni hedefimiz artık 70 milyon turist, 70 milyar dolar gelir. Burada önemli olan 70 milyar dolarlık kısmı yakalamak. Konaklama günü ve harcaması yüksek nitelikli turiste odaklanmamız gerekiyor. Bunlarla ilgili tanıtım ve reklam çalışmalarımızı bu hafta itibariyle televizyonlarda ve dijital platformlarda çok yoğun bir şekilde başlattık. Erken rezervasyon çok iyi başlamıştı. Türkiye avantajlarını kaçırmak istemeyip, erken almak isteyen misafirler yoğun bir şekilde aldılar. Yeni tanıtım mecralarıyla yoğun Türkiye tanıtımı ve Türkiye kampanyalarıyla Ocak ayı itibariyle Bakanlık olarak devreye girdik. Türkiye popülaritesinin erken rezervasyondaki hızlı eğilimi düşmeden devam etmesini hedefliyoruz. 2019 hedeflerine daha hızlı, daha büyük bir adımla, hedeflere uygun bir şekilde ulaşmamız için çalışıyoruz” dedi.
Turizm Geliştirme Fonu ile ilgili bilgi veren Ersoy; “Başarmak çok önemli ama yeterli değil. Önemli olan bu hedeflerin sürdürülebilir ve gelişir bir şekilde korunması. Bunları da özel sektör ve devlet el ele vererek yapacağız. Sektör temsilcileriyle tartıştığımız Turizm Geliştirme Fonu’nu da seçimlerden sonra ilk fırsatta hayata geçireceğiz. Zor olan kısmı kişi başı turizm gelirlerini arttırmak. Dünyayı incelediğiniz zaman kişi başı geliri yüksek ülkeler Amerika, Fransa, İspanya, Almanya, Yunanistan, Singapur, Dubai. Bunları incelediğinizde bir çok ülkede Turizm Geliştirme Fonu ve ya benzeri fonların kurulduğunu ve işlediğini görüyoruz. Bu süreklilik açısından da çok önemli. Bu fonun yönetim kurulu ağırlıklı olarak kaynak sağlayacak olan turizm yatırımcılarından oluşuyor. En çok şikayet edilen konu her bakan değiştiğinde her şey tekrar gözden geçiriliyor. Bunu bağımsız hale getirmek için diğer ülkeler bu fonları geliştirip, kullanıyor. Bu fonlar yönetim kurulu ağırlıklı olarak turizm yatırımcıları ile oluşmakta kalmayacak turizmin tanıtımı ve gelişiminde karar verici olan sektöre ve devlete önerilerde bulunacak olan ekip, tamamen profesyonel kadrolardan oluşturulacak. Ne yönetim kurulu değiştiğinde ne de demokratlar, bakanlar değiştiğinde onlar değişmeyecek, başarılı oldukları sürece kalacaklar. 2019 yılında böyle bir fonu hayata geçirerek bizde dünya genelimde hak ettiğimiz yere geleceğiz” dedi.
1618 sayılı yasa hakkında Ersoy; “1972 yılında hayata geçmiş olan kanun 42 yıllık bir kanun ve günümüzün beklentilerini karşılamıyor. Hayata geçirilecek yeni yasada 3 önceliğimiz var: Tüketici Hakları ve Tüketicinin Korunması, Kayıt dışı ekonominin önlenmesi ve Haksız rekabetin oluşmaması. TÜRSAB ile birlikte çalışma yürütmekteyiz. Üzerinde fikir yürütmek üzere bir taslak metni hazırlandı, ilk aşaması bitti, ikinci aşamaya geçeceğiz. İkinci aşamada sektör paydaşları ve derneklerle iletişime geçip, bir komisyon oluşturacağız sonrasında ortaya çıkan taslak metnini meclise sunacağız. Hedefimiz yaz dönemine gelmeden Meclis’e sunmak” diyerek sözlerini tamamladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.