TURİZMİN SESİ
Goethe Enstitüsü'nün; Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edilen Kültür Köprüleri programı çerçevesinde gerçekleştirilen Avrupa Edebiyatı Türkiye'de Türkiye Edebiyatı Avrupa'da (European Literature Goes to Turkey Turkish Literature Goes to Europe) adlı geniş kapsamlı kültür projesinin Türkiye turu, muhteşem bir gala konseri ile sona erdi! Ensemble Modern; 16 Nisan 2010, Cuma günü Aya İrini'de gerçekleşen into Istanbul gala konserinde, dört Avrupalı bestecinin dört İstanbul yorumunu seslendirdi!
Avrupa Edebiyatı Türkiye'de Türkiye Edebiyatı Avrupa'da projesinin Türkiye turunun doruk noktasını oluşturan into Istanbul gala konseri; Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini ve Avrupa ülkelerinin başkonsoloslarının, büyükelçilerinin, Mercedes Benz Türk A.Ş. ve Siemens Türkiye'nin üst düzey yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşti. Gala konserinin açılışında; Büyükelçi Cuntz, Goethe Enstitüsü-İstanbul Müdürü Claudia Hahn-Raabe, Ensemble Modern yöneticisi Ronald Diry ve üç besteci birer konuşma yaptılar.Bestecilerden, Mark Andre konuşmasında; İstanbul'da mekanlar, boyutlar, sesler ve İncil-Kuran-ı Kerim arasında geçişler olduğunu ifade etti. Türkiye'nin 24 ilini Avrupa Edebiyatı ile buluşturan projenin, 8 ülkeyi kapsayan Avrupa turuna başlamadan önceki son etkinliğinde Ensemble Modern, dinleyicilere adeta bir müzik ziyafeti sundu.
Kurulduğu 1998 yılından bu yana dünyanın en iyi orkestraları arasında yer alan ve kendini yalnızca 20. 21. yüzyıl müziğine adayan dünyanın ilk orkestrası Ensemble Modern, müzikseverlerden yoğun ilgi gören into Istanbul gala konserinde; Avrupalı besteciler Mark Andre, Beat Furrer, Samir Odeh-Tamimi ve Vladimir Tarnopolski'nin, İstanbul'un büyüleyici müzikal özünü araştırarak besteledikleri İstanbul eserlerini seslendirdi. İstanbul'un notalara dökülerek Aya İrini'nin tarihi dokusuna işlendiği muhteşem konserde, orkestra şefliğini Arjantinli genç şef Alejo Perez'in üstlendi.
Ensemble Modern Topluluğu'nun Siemens Art Program ile 2008 2010 yılları arasında, Goethe Enstitüsü işbirliğiyle gerçekleştirmeye başladığı into projesinin temelini 16 besteci ve 4 büyük metropol oluşturuyor. Besteciler seçilen dört büyük kent olan İstanbul, Dubai, Johannesburg ve Pearl River Delta'da bir ay boyunca yaşayarak o kente ilişkin eserlerini besteliyorlar. Daha önce Frankfurt ve Berlin galaları gerçekleştirilen into Istanbul; Türkiye'de ilk olarak, Goethe Enstitüsü'nün girişimleri ve Avrupa Birliği'nin finansal desteği ile yürütülen Yollarda projesi kapsamında müzikseverlerle buluştu. Siemens Türkiye'nin katkıları ile düzenlenen İstanbul galasında; dört eser Türkiye'de, ilk defa bestecilerin de katılımlarıyla seslendirildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.