BORA ÖZGEN-TURİZMİN SESİ
Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen, Türkiye'de ve Avrupa'da büyük ilgi uyandırması beklenen European Literature Goes to Turkey - Turkish Literature Goes to Europe (Avrupa Edebiyatı Türkiye'de Türk Edebiyatı Avrupa'da) adlı proje, 5 Mayıs 2009 22 Haziran 2010 tarihleri arasında, Türkiye'nin 24 kentinde ve 8 Avrupa ülkesinde gerçekleştirilecek.
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nın 16 Temmuz 2007'de AB üye devletlerinin kültür kurumlarına ve onların Türkiye'deki ortaklarına yönelik hazırladığı Kültür Köprüleri programı; çağdaş sanatların her dalında (müzik, edebiyat, gösteri sanatları, görsel sanatlar vb.) farklı kültürleri ve bu farklı kültürlerden bir çok sanatçıyı biraraya getiren projelere destek sağlıyor.
Program; Avrupa Birliği'ne üye ülkelerle Türkiye'nin kültürel değerlerini karşılıklı olarak tanıtmalarına; kültürel ve sanatsal yenilikleri sınırlar ötesine taşımalarına ve kültürler arası diyaloğun desteklenmesine katkıda bulunuyor.
Kültür Köprüleri programı çerçevesinde Goethe Enstitüsü tarafından bir çok kurumun işbirliği ile gerçekleştirilecek European Literature Goes to Turkey - Turkish Literature Goes to Europe adlı proje; edebiyat ve kültür aracılığıyla insani değerlerin yüceltilmesini ve kültürler arası alışveriş ile sivil toplum diyaloglarının geliştirilmesini amaçlıyor..
European Literature Goes to Turkey - Turkish Literature Goes to Europe projesinin tanıtımı; 3 Mayıs 2009 Pazar günü TBMM Başkanı Köksal Toptan, Almanya Federal Meclis Başkanı Prof. Dr. Norbert Lammert ve Macaristan Ulusal Meclis Başkanı Dr. Katalin Szili'nin katılımlarıyla düzenlen basın toplantısı ile gerçekleştirildi.
Projenin Türkiye yolculuğu; İstanbul/Tarabya'daki Alman Büyükelçiliği Yazlık Rezidansı'nda gerçekleşen basın toplantısının finalinde, Mercedes Benz Türk A.Ş.'nin katkılarıyla sağlanan gezici kütüphanenin projenin ilk durağı Diyarbakır'a uğurlanması ile başladı. Gezici programın ilk ayında ayrıca Malatya, Gaziantep, Urfa ve Van ziyaret edilecek.
5 Mayıs 2009 tarihinde başlayacak Türkiye turuna; 8 Avrupa ülkesinden, eserleri daha önceden Türkçeye çevrilmiş 48 tanınmış çağdaş yazar konuk olacak. Yazarların yanı sıra, fotoğraf sanatçıları, film yapımcıları ve müzisyenler de Türkiye'nin 24 kentindeki sanatseverlerle buluşacak. Her ilde bir hafta boyunca iki dilde edebiyat okumaları ve söyleşiler gerçekleştirilecek.
Projede, konuk yazarlara, internet bağlantılı bilgisayarlar ve audio visuel araçlarla donatılmış bir 'gezici kütüphane' eşlik edecek. Yollarda
Avrupa Kültür Haftası Etkinlikleri adı altında düzenlenen hafta kapsamında konserler, atölye çalışmaları ve sergiler de yer alacak. Kentlerdeki yerel halka Avrupa'da güncel sanat alanındaki gelişmeler ve yenilikler ile tanışma olanağı sunan projenin Türkiye turu, 13 Nisan 2010 tarihinde, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kutlamaları çerçevesinde gerçekleştirilecek özel bir gala ile son bulacak.
European Literature Goes to Turkey - Turkish Literature Goes to Europe projesinin 4 Mayıs 2010 tarihinde başlayacak 8 Avrupa ülkesini kapsayan Avrupa turunda ise; eserleri daha önce yabancı dile çevrilmiş 16 tanınmış Türk yazar, 7 AB ülkesi ve İsviçre'de, iki dilde okuma günleri gerçekleştirecek.
Türkiye'den başarılı müzisyen, film yapımcısı ve fotoğrafçılar, Sofya, Bükreş, Viyana, Zürih ve diğer 2 Avrupa Kültür Başkenti olan Pecs ve Essen'de Türk kültürünü sanatseverlerle buluşturacak. 24 Haziran 2010 tarihinde Brüksel'de tüm Avrupalı ve Türk sanatçıların katılımıyla gerçekleşecek gala ise, bir yıllık projenin doruk noktasını oluşturacak.
GOETHE ENSTİTÜSÜ HAKKINDA
Goethe-Institut, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin dünya çapında etkinlik gösteren kültür enstitüsüdür.
Enstitü, Almanca dilinin yurtdışında öğrenilmesini teşvik ediyor ve uluslararası kültürel işbirliği çalışmalarına katkıda bulunuyor. Kültürel, toplumsal ve politik yaşama ilişkin bilgilerle Almanya'yı tüm yönleriyle tanıtıyor.
Goethe enstitüleri, Goethe merkezleri, kültür toplulukları, okuma salonları, dil öğrenim ve sınav merkezlerinden oluşan ağıyla yurtdışı kültür ve eğitim politikasının başlıca görevlerini üstlenmekte. Bunun yanı sıra kültürel değerlerin aktarılmasında rol oynayan özel kuruluşlar, kamu kurumları ve kişilerle, ayrıca Alman eyaletleri, belediyeler ve ekonomik sektörle ortak çalışmalar yürütmekte.
Çalışmalarında toplumun ve yaşayan Alman kültürünün çok yönlü zenginliklerinden beslenen enstitü; yurtiçi ve dışındaki ortaklarının deneyim ve fikirlerini kendi meslekî yetkinliğiyle birleştiriyor ve karşılıklı dialog içersinde üretiyor. Almanya, Alman dili ve kültürüyle aktif olarak ilgilenen herkese hizmet veren ve ortaklıklar kuran enstitü etkinliklerinde özgür ve siyasî açıdan bağımsız.
Enstitü, kültür politikalarında küreselleşmenin getirdiği zorluklarla başa çıkmak ve karşılıklı anlaşmayla daha insancıl ve kültürel çeşitliliğin bir zenginlik olarak kabul edildiği bir dünya için yenilikçi konseptler geliştiriyor.
Goethe-Institut İstanbul Türk-Alman kültür çalışmalarında yaklaşık 50 yıllık bir geçmişe sahiptir. Çeşitli kültürel etkinlikler, farklı gereksinimlere karşılık veren dil kursları, Almanya hakkında bilgilendirme servisi, Türkiye'deki Alman dili ve edebiyatı uzmanları ve Almanca öğretmenlerine verdiği danışma hizmeti ve meslekte ilerleme olanaklarıyla enstitü yılda en az 250.000 kişiye ulaşmaktadır.
PROJE PARTNERLERİ
AB Partnerleri:
Avusturya Kültür Ofisi, İstanbul
Avusturya Büyükelçiliği, Ankara
Macaristan Başkonsolosluğu, İstanbul
Macaristan Büyükelçiliği, Ankara
Pécs 2010
Cultural Contact Point of Hungary
Dimitrie Cantemir Romanya Kültür Enstitüsü, İstanbul
İtalyan Kültür Enstitüsü, İstanbul
Bulgaristan Başkonsolosluğu, İstanbul
Wallonia-Brussels International, Brussels
Türk Partnerleri:
Anadolu Kültür
Avusturya Liseliler Vakfı (ALV)
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (IKSV)
İstanbul 2010 - Avrupa Kültür Başkenti Ajansı
Bilgi Üniversitesi - Görsel İletişim Tasarımı Bölümü
Diğer Partnerler:
İsviçre Başkonsolosluğu, İstanbul
Pro Helvetia, İsviçre
S. Fischer Vakfı, Almanya
Türk - Alman İşadamları Kültür Vakfı
Contretype, Brüksel Çağdaş Fotoğraf Sanat Merkezi
Macaristan Fotoğraf Evi, Budapeşte
DESTEKLEYİCİLER
Mercedes Benz
Türk Hava Yolları
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.