• BIST 9903.93
  • Altın 2869.332
  • Dolar 34.1109
  • Euro 38.1575
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

KOZAN’I NASIL HAYAL EDİYORSUNUZ

KOZAN’I NASIL HAYAL EDİYORSUNUZ
Kozan Belediyesi Kurtuluş etkilikleri kapsamında Kozan'ın Geleceğinde Turizm” konulu bir Panel gerçekleştirdi

TURİZMİN SESİ


Kozan Belediyesi Kurtuluş etkilikleri kapsamında gerçekleştirdiği Kozan Konferansları'nın konukları TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Nesrin Göçhan, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili ve Turizm Dünyası Dergisi Yazı İşleri Müdürü Yılmaz Keleş “Kozan'ın Geleceğinde Turizm” konulu bir Panel gerçekleştirdiler.

TÜRSAB Başkanı'nın katılacağı duyurulan programda TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy'un bir yakının vefatından dolayı programa TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Nesrin Göçhan katıldığı Programın açılış konuşmasını yapan Kozan Kaymakamı İzzettin Sevgili; “Ben bugün misafirlerimize Kozan'ımızın her alanda gelişmesi, kalkınması için hep birlikte çeşitli beyin fırtınaları yapmamız gerektiği kanaatinde olduğumu söyledim.

Bunlar ulaşım, altyapı, eğitim, sağlık, turizm, tarım ve benzeri konularda eksiklerimiz nelerdir? Kozanlı ne istiyor yani? Cumhuriyetimizin 100. ve Kozan'ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 89. yıldönümünü yaşarken, Kozan'ı nasıl hayal ediyoruz? Önümüzdeki günlerde böyle bir çalışmanın ilçemiz için hayırlı olacağını düşünüyorum. Kozanlı hemşerilerimizin bu konuda hazırlıklı olmalarını ve bu çalışmaya biran önce başlamamız gerektiğini düşünüyorum. Bu çalışma Kozan'ın 2020'li yıllar için gelişim vizyonu olarak adlandırılabilir”Diye kaydetti.



Panel Başkanlığını yapan Kozan Belediye Başkanı Mimar Kazım Özgan; “ Hepimizin bildiği üzere ülkemizin %25 geliri turizmden gelmektedir. Ancak Adana ve Kozan olarak bizler bu kaynaktan yeterince faydalanamamaktayız. İşte biz bugün bu konuda neler yapabiliriz veya ne gibi eksikliklerimiz var onları tartışalım dedik. Geçtiğimiz hafta İstanbul'da düzenlenen Tarihi Kentler Birliği toplantısına katıldık ve orada Kozan'a kazandırmış olduğumuz birçok tarihi mekânlardan dolayı ödül almaya hak kazandık. İşte atmış olduğumuz en önemli adımlardan bir tanesi de bu. Bence Kozan turizm açsından büyük adımlar attı” dedi.

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili; “Bugün ülkemizde ve dünyada hiçbir sektör turizmden dışarı kalmıyor. Turizm açısından bir potansiyel oluşan Kozan'da mutlaka bir kültür ve turizm bürosunun oluşturulması gerekmektedir” dedi. Bilgili, Kozan'ın geleceğini şekillendirmede önemli rol üstlenecek turizmin seçilmesinin anlamlı olduğunu belirtti. Kozan'ın geleceğini turizmde gördüğünü ifade eden Bilgili “ Dünyada artık hiçbir sektör turizmin dışında kalamıyor. Bunu yaşadıkça çok daha iyi göreceksiniz” diye konuştu.

Turizm Dünyası Dergisi Yazı İşleri Müdürü Yılmaz Keleş; “Turizm iktisadi açıdan çok önemlidir. Ülkemizde diğer ülkelere oranla turizm açısından epey adımlar attı. Özellikle hükümetimizin turizm politikaları ve Sayın Bakanımızın sayesinde turizm gerçekten ülkemizde her geçen gün hızla ilerlemektedir. Bizler turizmde neden başarılı olamıyoruz ilk önce kendimizi eleştirerek bu işe başlamalıyız. Bugün Kozan neden turizm bakımından geride kalıyor?

Turizm de asıl önemli olan şeyler toprağın altındadır. Kozan'ımızda birçok yerinde bu toprağın altında tarihi değerlerimizin olduğunu düşünüyorum ve bunların bir an önce gün yüzüne çıkarılarak uygun bir ortamda sergilenmesi gerekmektedir. Turizm sadece belediye ve mülki amirlerin istemesiyle olmuyor. Turizmi önce bizler yani Kozan'lılar istemelidir. Bakın sizler turizm yönünden çok şanslısınız.

Çünkü Kozan'ın turizm açısından çok istekli bir Belediye Başkanı var. Ben Kazım Özgan Bey Efendiyi Sivas'tan tanıyorum ve kendisinin Sivas'a kazandırdıklarının bugün yarısını Kozan'a kazandırsın o sizlere yeter de artar bile. Sayın Başkan Sivas'ta atıl durumda olan birçok konağı aktif hale getirdi ve Kozan'da da bunları yavaş yavaş görmeye başlıyorum” dedi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Nesrin Göçhan; “ Turizm ülkemizde çok önemli bir sektördür ve ülkemizin %25'llik gelir kaynağını temsil etmektedir. Bizler turistlere önce bölgemizi tanıtmalıyız ve ondan sonra onlara konaklanacak, gezilecek ve görülecek yerler hakkında bilgiler vermeliyiz. Tabi onlar da gittikleri yerlerde memleketimizi anlatırlar ve daha birçok insan ülkemizi gezmeye gelebilir. Kozan bu bakımdan çok güzel bir bölge. Ben daha önce Sayın Başkanımızla görüşmüştüm ve Kozan Kalesi'nin çevre düzenlemesi yapılmalı demiştim. Bugün kendileriyle beraber Kaleye çıktık ve ben gördüğüm manzara karşısında şaşkına döndüm. Sizler Kozanlı olarak çok önemli değerlere sahipsiniz ve bunların da kıymetini çok iyi bilmelisiniz. Bugün Kozan Kalesi'nin çok güzel manzarası var” dedi.


Göçhan, “Bizler bugün burada çocuklarımızın geleceği için toplanmış bulunmaktayız. Ben Kozan'dan birşey olmaz kelimesine kesinlikle karşıyım. Kozanlılar dışarıda hep akıllı ve uyanık insanlar olarak bilinir. İşte ben de sizlerden bu aklınızı biraz turizm alanında kullanmanızı istiyorum. Bizler Kozan'da turizmin ilerlemesini istiyorsak öncelikli olarak onların dilinden anlamalıyız. Bakın bugün Kapadokya'ya gidin bakın orada dantel satan bayanların tamamı nerede ise on dil biliyorlar. Böylece hem kültür alışverişi yapıyorlar, hem de ticaret. Sizler bir kere Kozanlılar olarak çok şanslısınız.

Çünkü sizlerin turizm işine düşkün bir Belediye Başkanınız ve Mülki amiriniz bulunmaktadır. Sizler onları rahat bırakmayın ve sürekli onlardan turizm konusunda isteklerde bulunun ve ben de onların bu işi yapacağına inanıyorum. Bakın bugün kalenin 3 yıl önceki halini bir düşünün, bir de şimdiki halini. Ben İstanbul'daki turizm acentelerine Kozan hakkında bilgi vereceğim ve eminim ki onlarda Kozan'a tur düzenleyeceklerdir. Bizler öncelikle turizm açısından ilerlemek istiyorsan önce hijyene ve temizliğe önem vermeliyiz. Özellikle turizmde davranış biçimleri çok önemlidir. Yani Kozanlılar olarak turistleri yapmış olduğunuz olumlu davranışlar ile onları Kozan'da tutmak sizlerin elindedir. Ayrıca tanıtımın da turizmde büyük önemi vardır.

Ben Adana'da tanıtım materyalleri arasına Kozan'ın da arasına girmesini isteyeceğim. Turizmde konaklama çok önemlidir. Özellikle Yaver'in Konağı'nın yeniden onarılarak butik otel haline getirilmesi Kozan'da konaklama açısından büyük etki olmuştur. Bir şehirde konaklama ve seyahat imkânı olmaz ise zaten o şehirde turizmden bahsetmek mümkün değildir. Bizler bugün meşhur olan portakalımızı değerlendirmeli, turistlere yönelik hediyelik eşyalar satmalı, onlara kendi yöremizi temsil eden kilim, bıçak vs. satabilmeliyiz.

Bizler devamlı Kozan'a turist göndeririz ama sizlerde onlara sahip çıkmaz iseniz siz kaybedersiniz. Ancak ben Kozanlıların mütevazi ve misafirperver bir insan olduklarını bildiğim için bu konudan hiç şüphem yok” diye kaydetti. Program sonunda Başkan Özgan, Göçhan'a, Tarihi Kozan sokaklarını anlatan dağlama gravür tekniği ile yapılan bir tablo hediye etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21