• BIST 9940.91
  • Altın 3017.632
  • Dolar 35.386
  • Euro 36.5366
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

Korkulanın aksine, makineler ve otomasyon insanları işsiz bırakmayacak gibi görünüyor

Korkulanın aksine, makineler ve otomasyon insanları işsiz bırakmayacak gibi görünüyor
Dijitalleşen şirketlerin sayısı gittikçe artıyor ve bu artış da yeni mesleklerin ortaya çıkmasına ve meslek çeşitliliğinin artmasına neden oluyor 

TURİZMİN SESİ


ManpowerGroup tarafından yayınlanan Yetenek Aranıyor: Robotların Size İhtiyacı Var  isimli rapora göre, otomasyon süreci sonucunda üç yıldır üst üste çalışan sayısını artırmayı veya en azından korumayı planlayan işverenlerin oranı (yüzde 87) geçmişte hiç olmadığı kadar yüksek bir seviyeye ulaştı. Türkiye’de ise işverenlerin yaklaşık yarısı (yüzde 49), mevcut çalışanlarının yeni teknolojilerden faydalanmak için gereken teknik becerilere sahip olduğunu düşünüyor. Çalışanlarının bu konuda yeterli yetkinliğe sahip olmadığını düşünen işverenlerin oranı ise sadece % 2.

İçinde bulunduğumuz dönemin en sıcak konularından biri robotların, insanların yaptığı meslekleri yapmaya başlaması. Aslında hala tam tersi söz konusu gibi görünüyor. Robotların Size İhtiyacı Var isimli rapora göre, otomasyon süreci sonucunda üç yıldır üst üste çalışan sayısını artırmayı veya en azından korumayı planlayan işverenlerin oranı (yüzde 87) geçmişte hiç olmadığı kadar yüksek bir seviyeye ulaştı. ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı,  otomasyonun önümüzdeki iki yılda mesleklerin üzerinde yaratacağı etkiyi ortaya sermek için 44 ülkeden 19.000 işverenle görüştü .

Dijitalleşen şirketlerin sayısı gittikçe artıyor ve bu artış da yeni mesleklerin ortaya çıkmasına ve meslek çeşitliliğinin artmasına neden oluyor. Çalışan sayısını artırma konusunda kendisine en çok güvenen şirketler ise otomasyon sürecinde yol almış ve dijital dönüşüm konusunda ilerlemiş olan şirketler. Küresel yetenek açığı 12 yılın zirvesinde ve bir yandan bazı beceriler hızla kaybolurken, onların yerini yeni beceriler almaya devam ediyor. Yetenek yetiştirmeyi planlayan şirketlerin sayısı hiç olmadığı kadar yüksek ve bu trend hiçbir yavaşlama sinyali vermiyor. Araştırmaya katılan işverenlerin yüzde 84’ü mevcut işgücünü 2020 itibariyle daha da geliştirmeyi planlıyor.

ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, rapor sonuçları hakkında şu yorumlarda bulundu: Robotların, insanların mesleklerini ellerinden alacağı konusundaki tartışmalar, gerçek konudan uzaklaşmamıza neden oluyor. İşgücüne katılan robotların sayısı hızla artsa da, aynı durum insanlar için de söz konusu. Teknoloji her zaman hayatımızın bir parçası olmaya devam edecek. Bu nedenle liderler olarak bize düşen, öğrenme süreçlerine de liderlik etmek ve insanlarla robotları nasıl birbirine entegre edebileceğimizi ortaya çıkarmaktır. Bugünün öğrenme süreçlerinin geçmiştekiyle aynı olmasını bekleyemeyiz. Bu nedenle ManpowerGroup’ta bizler, düşüşe geçen sektörlerde çalışan insanları, yükselen sektörlerde ihtiyaç duyulan işleri yapabilecek şekilde yönlendiriyoruz. İnsanların dönüşüme hızla ve kapsamlı bir şekilde ayak uydurması için gerekeni yapmaya odaklanırsak, kurumlar ve bireyler makinelerle beraber çalışarak verimliliği yüksek işler çıkarabilir.”

Yetenek Aranıyor raporuna göre ayrıca, BT becerilerine yönelik talep de önemli miktarda ve hızla artmaya devam ediyor. Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 16’sı BT alanındaki çalışanlarının sayısını artırmayı planlıyor. Bu oran, bu alanda bir düşüş bekleyen işverenlerin beş katı. Çalışan sayısındaki en yüksek artışı ise imalat sektöründeki işverenler bekliyor. Bu sektördeki işverenlerin yüzde 25’i gelecek yıl daha fazla insan çalıştıracağını söylerken, yüzde 20’si ise çalışan sayısının gelecek yıl daha az olacağını düşünüyor. Ayrıca iletişim, diyalog, liderlik ve uyumluluk gibi beceriler gerektiren müşteri iletişimine yönelik rollerde de artış bekleniyor.

Yetenek Aranıyor: Robotların Size İhtiyacı Var raporu, dünyanın dört tarafından pratik öneriler ve başarılı uygulama örnekleri sunarak, şirketlerin çalışanlarını geliştirmelerine ve böylece yetenek geliştirme, yeteneğe erişme ve yetenek yönetimi konusunda daha yetkin hale gelmesine yardımcı oluyor. Rapor Türkiye’deki işverenlerin istihdam planlarına dair de önemli veriler sunuyor. Türkiyeli işverenlerin yaklaşık yarısı (yüzde 49), mevcut çalışanlarının yeni teknolojilerden faydalanmak için gereken teknik becerilere sahip olduğunu düşünüyor. Çalışanlarının bu konuda yeterli yetkinliğe sahip olmadığını düşünen işverenlerin oranı ise sadece yüzde 2. İşverenlerin yine yaklaşık yarısı (yüzde 48) otomasyon ve dijital teknolojilerin çalışan sayısı üzerinde etkisi olmayacağını düşünürken, yüzde 24’ü geçersiz hale gelen pozisyonlar yerine yenileri geleceği için çalışan sayısının değişmeyeceğini düşünüyor. Yüzde 11’i çalışan sayısının biraz düşeceğini, yüzde 2’si ise ciddi anlamda düşeceğini düşünüyor. İşverenlerin yüzde 60’ı yetenek bulmakta en büyük zorluğu el becerisi ve teknik beceri gerektiren pozisyonlarda yaşadıklarını söylüyor. Onu yüzde 35 ile sosyal beceriler izliyor. İşverenlerin yüzde 94’ü yetenek ihtiyacını karşılamak için yeni çalışan alımına başvuruyor. Yüzde 89’u mevcut çalışanlarını eğitmeyi tercih ederken yüzde 60’ı daha fazla iş kalemini otomatize ediyor, yüzde 58’i ise iç rotasyona başvuruyor. 

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21