TURİZMİN SESİ
Kuveyt ve diğer CSS ülkeleri uluslararası gayrimenkul piyasasında Türkiye’nin rakiplerinden biri olan Mısır merkezli Projelerin, Körfez yatırımcısına kaybettirmesi ve Avrupa’da Araplara karşı başlayan ırkçı tutum ve Bosna’da arsa yatırımından dolayı planlanan yatırım öngörüsüne ulaşmaması nedeniyle yatırım yapılır ibresinin Türkiye’ye dönmesi için bir şansımız daha olduğu görülmekte.Türkiye’ye dönük ilgisi son yıllarda bazı müteahhitlerin yaptığı suistimaller ve CSS ülkelerinde ki yerel acentelerin Türk projelerini yüzde elli acente karı ile Arap müşterilere satması ve Türkiye iç ve dış politikasında yaşanan büyük değişiklikler nedeniyle azalmıştı.
Kuveyt’te ve diğer CSS ülkelerinde birçok fuara katılan ve en son EREF 2016 Fuarı’na katılan Projebeyaz şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Murat Uzun, bu durumu bizzat yerinde gördüklerini söyledi. Uzun, “Fuarlar da Arap müşterilerinin gayrimenkul ile ilgili sorularının yanı sıra sıkça karşılaştığımız soru Türkiye’de yaşanan olaylar konusunda. Görüşmelerin ilk 20 dakikası bu konu üzerinde geçiyor. Bize düşen ilk görev ise Türkiye’yi anlatmak oluyor. Yatırım yapmak isteyen olsun, bireysel gayrimenkul satın almak isteyen olsun büyük bir merakla birlikte tedirginliğini hissettiriyor ama her şeye rağmen insanların Türkiye'de gayrimenkul almak istediği fuarın genel havasından da hissediliyor” dedi.
Kuveyt'te ve diğer CSS Ülkelerinde düzenlenen fuarın yüzde 60’ının Türk firmalarından oluşmasının da bu ilginin göstergesi olduğunu belirten Uzun, “Bunun üç önemli nedeni var. Birincisi, Kuveyt’li yatırımcının Mısır projelerine artık küsmesi. Konuştuğumuz birçok müşteri, Mısır’a giden yatırımın tek taraflı olduğunu ve yatırımcıya kazandırmadığını söylüyor.İkinci önemli etken, Avrupa ülkelerinde Arap ülkelerinin vatandaşlarına karşı başlayan ırkçı yaklaşımla başlayan tacizler. Bu nedenle Avrupa’da ev alan ve orada yaşayan Araplar kendini rahat hissetmiyor.
Son neden de, daha önceleri en çok yatırım yaptıkları ülkelerden olan Bosna’daki projelere ilgilerini kaybetmeleri… Eskiden Bosna'da arsa alarak yatırım yapıyorlardı. Ama yatırım yapılan arsaların değer kaybettirmesi ve arsanın tasarrufu konusunda herhangi bir şey yapamamaları onlar için büyük bir sıkıntı oluşturdu” diye konuştu. Aslında doğru bilinen yanlış ‘’Araplar Türkiye’de Yatırım yapıyor’’ hayır, Araplar Türkiye’de kendi alternatif yaşamları için gayrimenkul yatırımı yapıyor. Alternatif yaşam yatırımı için Türkiye harici başka ülkelerde aradıklarını bulamamaları Türkiye’nin her ne olursa olsun Alternatif yaşam yatırımları için tek ülke olduğunu göstermektedir.
Bu durumda bize düşen yani biz Türk gayrimenkul sektörünün bireyleri olarak bu durumu lehimize çevirmek için elimizden geleni yapmamız gerekiyor. CSS ülkelerinde lehimize dönen durumu geçmişteki hatalarımızı tekrarlamadan ve bunlardan ders alarak iyi kullanmamız gerekmektedir. Uzun, bütün bu gelişmelerin Körfez yatırımcısını Türkiye tekrar yönelttiğini vurgulayarak, “Her yönüyle Türkiye'de gayrimenkul yatırımı yapmanın başarılı olduğunu kendileri de biliyor fakat bu ilginin ticariye dönüşümünün gerçekleşmesi için olayların yatışmasını beklemenin gerektiğini söylüyorlar” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.